неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Sprawlopolis – идеалната соло игра
Sprawlopolis – идеалната соло игра

Sprawlopolis – идеалната соло игра

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Колкото и да се опитват да ме убедят все още не мога да приема тази нарастваща тенденция за соло модули в настолните игри и дори цели сериозни игри, които са предназначени само за игра за сам човек. Откривам това течение за леко тъжно, защото все пак целта на хобито с настолните игри е социалното преживяване.

НО!

Не виждам нищо лошо в пасиансите и игрите, които могат бързо да се разцъкат, за да се запълни малко време или да се използват заедно с кафенце… нещо, което да замести класическите кръстословици.

Sprawlopolis запълва точно тази честота от вашия ден – това е лек разпускащ пъзел за един човек (или двама, на теория), който се изиграва за 15 минути, но вариациите в тази малка игричка са толкова много, че можете да я играете с години без да ви писне.

 

Sprawlopolis е една от трите нови игри от микро серията на Quined Games (репринт на игри от Button Shy Games), като тази ме докосва с две неща, които са близки до сърцето ми – пространствен пъзел и строене на градове.

Ако сте чели ревюто ми на Circle the Wagon, тук ситуацията е подобна. Всяка карта е пъзел част от едната страна и условие за точкуване от другата.

В началото на играта обръщате три условия за точкуване, като към тях се добавя базово точкуване, наподобяващо точкуването в Circle the Wagons.

За разлика от Circle the Wagons обаче, тук получавате и негативни точки за някои неща, така че пъзелът е по-сложен и малко по-ангажиращ. Това е задължително условие, понеже вие не се състезавате с друг играч, а се борите срещу самата игра. Целта ви е да съберете определен брой точки, което се дефинира от комбинацията карти с условия. Всяка има число, което се добавя към общия сбор нужен резултат за победа.

По време на играта вие просто теглите карти от тесте и слагате тези карти в града си, като трябва да спазите едно-две базови условия. И така картата по карта, докато свърши тестето. Това е.

Заключение

Sprawlopolis е прекрасна микро игра, която за мен презентира идеално соло игрите, които аз харесвам – малки, бързи и джобни заглавия, които да вадите при скука или за някаква занимавка с кафето, вместо да си вадите за пореден път телефона и да скролвате безсмислено през фейсбука.

Освен това Sprawlopolis е трудна, което превръща и без това огромната й преиграваемост в почти безкрайна.

Не съм играл твърде много соло игри, но от тези, които съм пробвал, тази определено заема челно място.

ПЛЮСОВЕ:

  • Лесни правила
  • Компактна презентация и правила
  • Труден, но решаем и отплащащ се пъзел
  • Безкрайна преиграваемост

МИНУСИ:

  • На теория играта може за двама. На практика… meeeeh.

Можете да откриете Spawlopolis в сайта на нашите партньори от Time2Play. Трябва само да кликнете на линка отдолу.

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers