неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Mandala – Различна и изненадващо дълбока игра за двама
Mandala – Различна и изненадващо дълбока игра за двама

Mandala – Различна и изненадващо дълбока игра за двама

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Абстрактните игри са изключително трудни за обясняване в едно ревю, но по подобие на съвременната класика Азул – Mandala ще ви спечели на първо място с красивите си абстрактни компоненти. Можете да се досетите от името, но илюстрациите в Mandala са красиви и доста…  трипи. Мандала е древен символ на свещен ритуал, в който се рисуват цветни картини в пясъка, олицетворяващи света, след което този свят церемониално се унищожава и се хвърля в реката. Ей такива простотии.

Мандала (като игра) представлява игра с карти с контрол на територии и събиране на комплекти, като една от уникалните й черти откъм компоненти е огромното платнено централно табло, което идва с всяка една кутия. Въпреки това луксозно усещане, играта е изненадващо евтина.

Mandala е малка игра за двама, която ще ви изиска малко от времето, но значителна част от мозъчния пауър.

Не мога да навляза достатъчно дълбоко в правилата, просто защото те са уникални и различни. Въпреки това ще опитам да ви пресъздам основното усещане.

Тестето се поставя с лицето надолу в средата на таблото. От двете му страни могат да се видят два кръга, изобразяващи мандали. По време на играта вие ще ги запълвате с цветове и по някое време ще събирате тези цветове за точки.

Играта е с контрол  на територии. Когато е ваш ход можете да играете карта в която и да мандала, но можете да слагате и карта от външната страна на мандалата, откъм вашата страна. Ако слагате карта с цвят, който вече съществува, вие я слагате във вече съществуващите натрупани карти от този цвят (ако е в мандалата или от вашата страна на мандалата). В момента, в който ВЪВ и ОКОЛО мандалата се видят и шестте цвята в играта е време да „унищожите церемониално“ мандалата. Играчът, който има повече карти от неговата страна избира пръв всички карти от един цвят в мандалата и си ги взема. Ако вече в таблото (реката) пред него има от този цвят, то той поставя всички карти в купчинката си за точки. Ако няма от този цвят си поставя една от картите на първото свободно място на таблото си отляво надясно.  След това другият играч (ако изобщо има нещо от неговата страна на мандалата) си избира един цвят и прави същото.

Хитростта и мозъчния фреш идват от това кога да вземеш кои карти, защото всяка следваща карта във вашето табло дава повече точки за всички карти от този цвят. Да, понякога ще имате възможност да приберете 4-5 карти, но те ще ви носят по една точка. Може би ще е по-ценно да вземете две карти, които носят по три. От друга страна, точно тези две карти, които биха ви носили по три точки в момента не са играни никъде в мандалата и може би ще е по-ценно да ги използвате за контрол на територии, отколкото да ги хвърлете в мандалата с надежда да ги спечелите.

Разбрали-неразбрали – играта носи своята трудност за усвояване и въпреки че правилата се разбират след една-две игри, те не са интуитивни и не съм сигурен, че мога да препоръчам играта на всеки.

Това не означава, че играта има пропуски. Напротив. За мен Mandala e една от най-добрите игри за двама излизали последните месеци и въпреки че всичко на всичко получавате огромно тесте само от шест вида цветни карти, разнообразието и възможността за гъзарски решения и задоволителни ходове могат да ви накарат да се гордеете с вашето високоумие.

Геймплеят продължава не повече от 20 минути и понеже предоставя толкова вариации за преиграване и най-вече за самопрецакване, сигурен съм, че ще искате реванш. И реванш. И реванш. И реванш.

Визията е модерна, компонентите са рядко срещани за тази цена, а механиките са свежи и невиждани в пободни дуелни игри. Препоръчвам я за всяка двойка, която иска да се предизвика един друг, но имайте предвид, че играта ще изиска от вас изненадваща ангажираност и дълбочина на решенията си. Така де, ако искате да спечелите.

ПЛЮСОВЕ:

  • Очаквано красив арт
  • Изненадващо огромно платнено табло, което не оскъпява целия продукт значително
  • Дълбок и ангажиращ геймплей
  • Продължава само 20 минути!

МИНУСИ:

  • Изисква се време да свикнете с нетипичните механики, така че за да си изкарате приятно ви трябва търпение

Можете да кликнете на линка отдолу и да си поръчате играта от магазина на нашите партньори от Time2Play. Подкрепете ги, подкрепете се и вие с по една Мандала.

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers