четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Starship Merchants – да източим Космоса!
Starship Merchants – да източим Космоса!

Starship Merchants – да източим Космоса!

Latest posts by Недислав Стойчев (see all)

През 4048 година, галактиката ни е мирно и оживено място, а човечеството вече се е разпростряло на стотици нови планети и усилено продължава да се развива. Както винаги с целия този прогрес и напредък, нашият вид е започнал да усеща нужда от нови ресурси, които да променят технологиите ни. Не след дълго били намерени ресурси, които успели да „заситят“ нашата нужда. Така, как да изкараме пари от това? 😀

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Играта е издадена през 2012 от ToyVault и е дело на дизайнерите Джо Хюбер и Томаз Леман (Race for the Galaxy, Pandemic: On The Brink и т.н.)

В Starship Merchants, ние сме амбициозни търговци на руда, които ще купуват космически кораби, наемат пилоти и обикалят галактиката в търсене и продаване на въпросните минерали. Първият търговец, който успее да натрупа 100 междузвездни кредита, може да обяви последния ход на играта, като след завършването му, победител е този с най-много кредити.

Компоненти

Какво ще намерим в кутията:

 • игрално поле
 • книжка с правила
 • платнена торбичка (може да я използвате и като торбичка за зарове :D)
 • 79 карти (кораби, пилоти, екипировка и т.н.)
 • 150 токена (пари, екипировка, руда и тн.)
 • 4 малки ракетки, представляващи всеки играч
 • 14 конзоли за корабите
 • 4 картончета с обобщени правилата на играта

Освен качествените компоненти, искам да отбележа, че артът на играта е много красив. Художниците чудесно са предали един „ретро sci-fi“ изглед на играта, както си личи по усмихнатия човечец на кутията. 😀 Рисунките по картите и игралната дъска са в същия ретро стил, което допринася за sci-fi атмосферата.

Какво? Как?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Картата
Разделена е на четири квадранта: Космическо пристанище, Пазар, Космос, Докове. Играчите ще обикалят квадрантите и ще извършват действията отнасящите се за съответния квадрант. (По-късно ще говорим и за действията в квадрантите) „Точката“ в средата на картата се нарича „Познатия космос“ и малко след началото на играта, там ще „летят“ ресурси.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Кредитите
Това е валутата в играта. Чрез нея ще купувате екипировка, пилоти, кораби и т.н. А спрямо това колко руда съберете и продадете, ще бъдете възнаграждавани в кредити. Спрямо кредитите ви в края на играта, може да бъдете победител.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ракетите
Представляват играчите по игралното поле.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mark 1 влекач, струващи 10 кредита. Характеристики: 3 енергия, 2 „места“ за багаж

Корабчетата
В Starship Merchants имаме 4 „марки“ кораби – Мark 1, Mark 2, Mark 3, Mark 4. Естествено всяка следващата марка е усъвършенствана спрямо предшественика си, както и струва малко по-скъпо. Всеки Mark идва в 2 разновидности Scout и Tug. Скаутът предоставя повече енергия, но има по-малък „багажник“ и не може да го товарите толкова с руда, докато при влекача е обратното – повече място, но малко енергия. Всеки играч може да притежава колкото си иска кораби (ест. спрямо това колко играча играят, има лимит колко кораба може да притежава даден играч за даден Mark).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Конзолата
С купуването на кораб получавате и конзола. Върху нея ще слагате купената екипировка, наетия пилот, дестинация на кораба и каква руда носи.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ЕкипировкатаOLYMPUS DIGITAL CAMERA
Допълнителна техника, която ще прави корабчетата ви по-готини. За да купите екипировка, трябва да заплатите цената й (горе в ляво на картата – 3 кредита), след което махате картата от market тестето, вземате съответния токен, представляващ закупената екипировка и го „екипирате“ на конзолата на кораба ви.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Пилотите
Както екипировката – правят корабите по-готини, като чрез уменията си обикновено добавят бонуси към даден вид доставена руда и т.н.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ресурсите
Източникът на пари! В процес на играта, ще добивате някой от трите ресурса и съответно после ще бъдете възнаградени за това.

Геймплей

Starship Merchants е представител на pick-up and delivery (вземи и достави) механиката и може да се играе от 2 до 4-ма играча, като една игра трае около 90 минути.

Както написах по-горе, вие сте търговци, като ще търгувате с ресурси и ще печелите пари от тях. Вашата цел е да натрупате достатъчно състояние, благодарение на което да обявите последния ход на играта и ако след края му, вие сте с най-много пари – побеждавате.

Играта се обяснява лесно и бързо, стига вие да сте запознати добре с правилата.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Игралното поле, след няколко хода игра

Правилата на кратко
В началото на играта всеки играч започва от пристанището, като всеки играч е задължен да си купи кораб (поне 1) или да си вземе кораб на лизинг. Каква е идеята с лизинга? В момента на купуването на кораба на лизинг се плаща половината от цената му (ако тя е 8, то играчът ще заплати само 4 кредита) и ще сложи 2 “loan” токена на съответния кораб. Каква е уловката? На всяко влизане на играча в квадранта с пристанището, ако играча има “loan” токени на някой кораб, то той трябва да заплата отново 50% от цената му … или с други думи, ако взимате кораб  на лизинг, който струва 8 кредита, в последствие ще ви излезе 12 кредита.

В началото също, играчите могат да купуват само Mark 1 кораби. След като се купи последния Mark 1 кораб, вече играчите могат да купуват Mark 2. Тук сега има една особеност. Когато се купи първият Mark 3 кораб, Mark 1 корабите излизат от употреба (излизат от игра). Същевременно Mark 4 като се купят – Mark 2 излизат от игра.

Играта протича в ходове, като по време на един ход, играчът може да:

 • Извърши действие в квадранта, в който е
 • Да мине в следващ квадрант и да извърши действие
 • Да мине в следващ квадрант и да не направи нищо

Посоката на движение по квадрантите е Пристанище -> Пазар -> Космос -> Докове.

Сега ще обясня на кратко за квадрантите и какво може да правите там.

Пристанището
Действия:

 • Платете кредитите, които дължите по лизинги на корабите
 • Купете или вземете кораб на лизинг

Пазарът
Когато пристигнете в пазара (ракетката ви влезе в квадранта) може да махнете една от 2-те карти в продажба и да изтеглите нова.
Действия:

 • Купете и екипирайте карта от пазара или купете рафинерия
 • Заклеймете мина от локалния си космос (зелената страна на токена с руда)

Космосът
Това е мястото, където ще играете с вашите кораби. Единственото действие, което можете да предприемете тук е да пратите някой от вашите кораби в космоса, като спрямо енергията на кораба, който изпращате, можете:

 • За 1 енергия да вземете ресурс в багажното ви от локалния или познатия космосOLYMPUS DIGITAL CAMERA
 • За 3 енергия можете да вземете ресурс от локалния космос на някой от вашите опоненти (като не можете да вземете заклеймените мини, те са си негови)
 • За 2 енергия можете да „изследвате“ малко Космоса. При изследване на космоса бъркате в платнената торбичка и си вадите токен с руда, като вече по ваше желание можете да го поставите във вашия локален космос или в багажното ви
 • За 1 енергия да махнете и да изтеглитев нови 2 дестинации
 • Да изпратите кораба до някоя планета. Ако ви е останала енергия, колкото енергия е показано на планетата, можете да изпратите кораба си към дадената дестинация. Ако го направите, дори и да имате останала енергия, не можете вече да правите други действия.

Какво е локалния космос? Това е космоса „около вас“. Или с други думи, „празното“ място около вашите конзоли е локалния космос, от където ще взимате и разтоварвате ресурси в процес на игра.

ДоковетеOLYMPUS DIGITAL CAMERA
В този квадрант получавате заплащане за рудата, която донесете. Самото действие се развива в няколко стъпки:

 • Преместете всички незаклеймени руди от локалния ви космос към познатия космос
 • Получете пари за рудата, която носите във всички кораби
 • Разтоварете рудата от багажното ви към локалния ви космос
 • Махнете картите с дестинации от корабите
 • Махнете от игра корабите, които са излезли от употреба

Лично мнение

Това ми е първата игра, представител на pickup and delivery механиката. Играта ми хареса, лека е, не е толкова дълга и си има своя чар (артът примерно). Наскоро си говорихме с приятелката за игри, които развиват икономическото мислене и автоматично се сетихме за тази игра – в повечето моменти трябва да прецениш колко ще спечелиш, ако предприемеш различни действия, дали да инвестираш в кораб или екипировка, колко кораба да пратиш в космоса и т.н. Какво обаче забелязах като недостатък. В играта няма интеракцията между играчите. Да, винаги можеш да вземеш някоя руда от другарчето, но нямаш пряк начин как да се намесиш в плановете му. До някъде това е ОК и знам, че има хора, на които това им допада, защото спокойно могат да си мислят за в бъдеще ходовете и да знаят, че няма „по-тежък“ начин как да им провалят стратегията. И все пак, като аргумент, който бих си дал, за да оборя този недостатък е, че вместо повече интеракция между играчите, трябва постоянно да следиш какво правят останалите, защото победата може да ти се измъкне „под носа“. Но по-горе описаното като недостатък, е нещо малко, спрямо книжката с правилата. 😀 За жалост, книжката е написана много лошо и не всичко става ясно още от четенето на правилата. Ако няма кой да ви обясни правилата (някой от играчите) – приемете, че първата ви игра ще е за изясняване на правилата, но със сигурност ще ви трябват само 1, 2 цикъла (пълна обиколка на квадрантите) за да се подредят нещата на място. Ако все пак искате тежък представител на pickup and delivery механиката, то може да се обърнете към Merchant of Venus. 🙂

Играта беше предоставена от BoardGames.BG и може да бъде закупена от линка по-надолу:
Starship Merchants

Facebooktwitteryoutubeinstagram
About Latest Posts Недислав СтойчевКазвам се Недислав и съм от Казанлък. Запалих се по настолните игри преди около 5 години, когато излязоха настолните игри по WoW, но от тогава до сега открих че обичам да бродя из тъмници, да убивам дракони, да хвърлям зарове, било то сам, с приятелката ми или с компанията от храбри ...

Преглед на статията

Оценка

Накратко: Mоля подкрепете ни като дадете оценка, харесате и споделите това ревю! Ако се чувствате разговорливи можете да ни оставите и коментар. Уверяваме ви, четем всички коментари!

Потребителска оценка: 4.88 ( 2 гласове)
0

За Недислав Стойчев

Казвам се Недислав и съм от Казанлък. Запалих се по настолните игри преди около 5 години, когато излязоха настолните игри по WoW, но от тогава до сега открих че обичам да бродя из тъмници, да убивам дракони, да хвърлям зарове, било то сам, с приятелката ми или с компанията от храбри приключенци. Обичам да играя както с приятели, така и с нови хора, просто защото е винаги забавно да доведеш нови жертви в тъмниците!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers