четвъртък, септември 23, 2021
Заглавна страница » Настолни игри » Feudum – Всички разширения
Feudum – Всички разширения

Feudum – Всички разширения

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'
Latest posts by Деян Георгиев 'BigBoxGamer' (see all)

Всеки, който притежава Big Box версията на играта ще получи всички разширения, но ако имате нормалното издание… можете да си ги поръчате от нашия партньор – Pikko Games.

Ще ги разгледам поотделно и тъй като няма много смисъл да се правят заключения в подобен тип статия, нека го кажем от сега – Да, някои от разширенията са страхотни, но си мисля, че цената е твърде висока за количеството, което получавате. Качеството… това вече вашата солидарна душа ще реши колко си заслужава.

Вятърни мелници и катапулти

Това разширение добавя… вятърни мелници и катапулти. Това са плочки, които заменят някои от тези в епохите, като вкарват две основни механики. Катапултите помагат в битките, като шляпат от далеч, ако ги сложите като пейзаж, а мелниците дърпат ресурси от картата – тоест от фермите по борда, което може да е доста брутално в някои случаи. Честно казано, нищо не ви пречи да използвате винаги тези плочки, тъй като не добавят нещо особено. Това, което би могло да ви привлече в това разширение е супер луксозната фигурка на вятърна мелница, която служи единствено за красота, но е изработена толкова добре, че дори перките се въртят. Нейните. Не вашите. 

Другото нещо, което вкарва това разширение е компоненти за шести играч, но предпочитам да си вадя ноктите един по един с лъжица и да си изкопая тъпанчетата на ушите преди да играя Feudum с 6 човека.

Тюлени и русалки

Това разширение има за цел да мотивира играчите да се движат повече в западната част на картата, където е трудно да се движиш, ако нямаш кораб, подводница или дирижабъл. Забелязвам, че там обикновено някой се усамотява и си фарми точки. Това разширение акцентира върху този район като добавя ново чудовище – Русалка. Тя работи по същия начин като Бехемота и Морския дракон, но нея не можете да я спечелите с влияние. Из морето са пръснати различни токъни с лицето надолу и ако изтеглите правилния токън можете да спечелите Русалката, но ако не – ще ви се случат гадости.

И… това е разширението. Е, разбира се, както всички други разширения, то пристига с няколко карти мисии, но няма смисъл да говорим за тях.

Аз не съм безумно впечатлен от това разширение, защото вкарва случайност в една тежка стратегическа игра и това може да доведе до кофти фрустрация и обръщане на масата. Добре, че моята е тежка.

Катерици и иглолистни растения

Освен с най-оригиналното име на разширение, което някога съм срещал, експанжънът ме удиви с нещо, което не съм срещал никъде другаде. Това разширение има само една цел – да направи играта поносима за далтонистите.

Ако решите да използвате разширението, вие сменяте иначе жълтата храна (кубчета) с розова. Розовата храна всъщност са… катерици. Да. Усещам, че Борисовата градина във Feudum ще е дори по-посещавана.

Освен катеричките, разширението пристига с иглолистни дървета – в малък и голям размер и в няколко цвята. Тези дървета обозначават местата, където се появява ресурса дърво (кафявите кубчета). По този начин се избягват проблемите с кафявия и жълтия цвят.

Честно казано, дори и да нямате проблем с цветовете, иглолистните дървета създават страхотен пейзаж. Не знам дали си струват парите, но все пак са яки.

Алтер Его

Това е любимото ми разширение. Цялото разширение са всъщност комплект от 11 карти за всеки играч, които имат за цел да дадат алтернативен вариант за всяка карта от стартовото ви тесте. В началото на играта вие можете да си изберете които искате карти от двата варианта, като разликата се състои не в базовото действие, а в бонуса, който дават картите. Играл съм вече с различни карти и наистина се усещат по различен начин и дават друга насока, макар и да не изглеждат небалансирани. С други думи, ако можете да си купите само едно разширение, сто процента ви препоръчвам това.

Ако някое от тези разширения ви кефи, мене ще ме кефи да изкефите и сайта на нашите партньори от Pikko Games и да си поръчате от тях разширенийце или две.

Поръчай: Разширения на Feudum

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*