вторник, февруари 20, 2018
Заглавна страница » Настолни игри » Riff Route – една от най-добрите детски игри, които съм срещал!
Riff Route – една от най-добрите детски игри, които съм срещал!

Riff Route – една от най-добрите детски игри, които съм срещал!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Името ми е Деян. Считам се за вярващ християнин и като такъв очевидно държа на някаква ценностна система, но освен това и на хората. Хората, според мен са центъра при играенето на настолни игри.Вярвам в семейните ценности и често погледът ми над игрите е завъртян по този начин, тъй като самият аз съм семеен с прекрасна съпруга и две деца.От години работя като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.
Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Latest posts by Деян Георгиев 'BigBoxGamer' (see all)

Haba не са единствените, които правят сносни детски игри и миналата година го доказахме, като ви показахме Insekten Hotel – прекрасна детска игра от издателите LOGIS.

Тази година същите издатели са ни подготвили две нови заглавия, които може и още да не са на пазара, но съвсем скоро ще се появят, а най-вероятно и по дистрiбуторите на нашите партньори от Pikko Games.

Riff Route е визуално удивително и умилително игра с минимално количество компоненти, но за сметка на това с максимално качество. Всъщност, всичко, което получавате в кутията е централна дъска, купчина плочки и два зара.

Всичко в кутията!

В играта, играчите управляват собствен пасаж от рибки, които се опитват да намерят безопасен подслон в местния риф, защото на това място бродят най-различни опасни и хищни акули.

Всеки има по 4 рибки в един цвят. Всички рибки се нареждат (независимо от броя играчи) в лявата част на дъската. В дясната част се слагат 3 акули (играчите избират кои акули ще влязат в игра – някои са по-големи, други по-малки, което позволява за управление на трудността на играта).

Гадовете…

Играчът, който успее да прекара дори една рибка от своя цвят до другия край печели. Или другият вариант е да бъде последният играч останал с жива неизядена рибка. Спокойно, илюстрациите са свежи и комични, съвсем подходящи за деца (изпробвал съм ги).

По време на хода си, играчът хвърля двата зара. Заровете показват или конкретен цвят на рибка или акула. За всеки символ, играчът мести съответната риба. Ако е акула, играчът си избира акула и има право да я мести напред или нагоре/надолу. Ако е рибка от цвета на играча, играчът също си избира една от своите рибки и може да я мести само напред или нагоре/надолу. Ако е рибка от друг цвят, играчът отново си избира конкретна рибка от този цвят, но този път задължен да я мести само напред.

И това е всичко. Правилата са елементарни и големият ми син, който е на 4, ги схваща чудесно, с изключение на това, че когато е негова рибка може да си избира дали нагоре и надолу може да я мести. Ние просто игнорираме това правило и местим всички рибки напред… с изключение на акулите. Е… той никога не играе за победата. Той просто иска да „изпапа“ всички рибки с акулите, което пак си е трудна работа.

Заключение

Riff Route е една от най-добрите детски игри, които съм срещал. И като казвам най-добрите, имам предвид, че това е детска игра, която най-после мога да играя заедно със сина ми и да ми е забавно. Играли сме играта дори и с геймъри. Приятен филър е и въпреки, че няма да ви остави с УАУ впечатления, мисля че е чудесен начин за безмозъчно завършване на гейм вечер. Това, което искам да кажа е, че не трябва да купувате играта за себе си, а за децата си. Но нищо не пречи, да понамажете покрай тях. Мисля че може да се играе както от 7-8 годишни, така и от 4-5 годишни – диапазон, в който трудно можеш да откриеш игра, която да играеш с детето си и не ти се иска да се застреляш от скука.

ПЛЮСОВЕ:

  • Чудесни компоненти и илюстрации
  • Прости, но ангажиращи детето правила
  • Начини за нагласяване на трудността
  • Става и за филър за геймъри, но…

МИНУСИ:

Очаквайте скоро появяването й, но през това време можете да поразгледате сайта на производителите:

LOGIS

Магазинът, в който се тества.

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'
Името ми е Деян. Считам се за вярващ християнин и като такъв очевидно държа на някаква ценностна система, но освен това и на хората. Хората, според мен са центъра при играенето на настолни игри. Вярвам в семейните ценности и често погледът ми над игрите е завъртян по този начин, тъй като самият аз съм семеен с прекрасна съпруга и две деца. От години работя като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.