събота, октомври 21, 2017
Заглавна страница » Настолни игри » Insekten Hotel – Игра с насекоми и чуден пушурлък!
Insekten Hotel – Игра с насекоми и чуден пушурлък!

Insekten Hotel – Игра с насекоми и чуден пушурлък!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Името ми е Деян. Считам се за вярващ християнин и като такъв очевидно държа на някаква ценностна система, но освен това и на хората. Хората, според мен са центъра при играенето на настолни игри.Вярвам в семейните ценности и често погледът ми над игрите е завъртян по този начин, тъй като самият аз съм семеен с прекрасна съпруга и две деца.От години работя като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.
Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Latest posts by Деян Георгиев 'BigBoxGamer' (see all)

Последно време правих няколко ревюта на детски игри. Някои от тях бяха в по-семейната гама и даже могат да се играят както от деца, така и от върастни. Тази определено се вписва в категорията чисто детски игри… и въпреки това е някак… забавна за големи.

Наистина, всичко в играта сочи детска игра. Единствената механика е „теглене и играене на изтеглената карта“. Но! Усещането е топло и въпреки ужасният шанс в играта ние не спираме да се смеем, докато цъкаме. Защо е така? Нека разнищим този  тежък и сериозен казус.

Причина номер 1: Темата

Заповядайте в нашият хотел за насекоми!

pic2680687_md

В играта, играчите са управители на собствени хотели, в които ще се настаняват насекоми. Оказа се, че такива хотели наистина съществуват. Даже една немалка част от книжката е отделена, за да се разкаже повече по този факт. Така че ако имате сладък и подпухнал капуш, който се чудете къде да денете, като отивате на почивка на морето, развъртете си го бедрото и го пратете да полудува малко с чуждите кърлежи. Преди това го заредете с два куфара кръвчица обаче, защото в хотела се предлага само мед!

Наистина. Всички насекоми в този хотел се привличат с мед!

Артът по картите е шарен и глуповат (в най-добрия смисъл). Мисля, че илюстрациите биха се харесали и на възрастните. Искам да кажа… тази игра съм я играл само с възрастни и всички се изкефихме на качеството рисунки. Особено ми е любима калинката с куфарите.

pic2680819_lg

Артът определено помага да се навлезе в една тема, която е не само свежа и различна, но и помага за освобождаващото усещане, което е съпроводено от приятен елементарен филър тип геймплей.

Причина номер 2: играта

Смахнат геймплей

20151202_235302

Под „смахнат“ имам предвид, че няма никаква логика да харесаме толкова късметлийска игра, но ето, че го правим!

Основната механика на играта е „Изпитай си късмета“, или както вече е по-известна в нашата компания – Пушурлък (Push your luck).

Всеки играч има табло с три двойки свободни места. Всяка двойка е определена според цвета, който сте избрали. Тоест, всеки търси определени насекоми. В момента, в който някой успее да събере нужните насекоми, печели на момента.

20151202_235244

Принципът е следният:

Играчът тегли карта от тесте. Показва я. Ако е насекомо, което търси го слага на съответното място. Ако е друго насекомо или пък вече местата са заети, слага тази карта с лицето надолу пред себе си. Това е опашка, която чака за другите хотели. Ако изтегли мед си го задържа пред себе си с лицето нагоре. Когато има две карти с мед, може да даде едната на някого, другата да изхвърли и да предположи, този някого дали има конкретно насекомо в опашката пред него. Ако познае, другият е длъжен да му го даде. Във всеки случай, медът вече е даден. Това е лек мемори елемент, който добавя към нивото на „пушурлък“.

А въпросният пушурлък идва от следното: Докато тегли карти, играчът може да продължава да тегли. Може и да спре, когато си иска. Защо би искал спре?

Играчът може да изтегли два вида карти, които не само ще приключат хода му, но и ще му се отразят зле. Ако изтегли паяк, той ще изяде всички насекоми в хотела му, които не са двойки. Тоест, в момента, в който сложи второто си насекомо от вид, двете вече са заключени и свободни от заплаха на паяк.

Ако играчът изтегли хлебарка, тя изяжда всичкия мед, който играчът е събрал.

И… всъщност това са всички правила.

Причина номер три: Достъпността

Играта е точно толкова бърза, колкото трябва да бъде!

20151202_235251

Въпреки, че играчите редовно теглят паяци и трябва да започнат отначало, цялата игра ще ви отнеме не повече от 15-20 минути. След това можете просто да започнете от начало. Сетъпът е бърз, а прибирането в кутията още по-бързо. Така че тази игра можете да я носите навсякъде.

Заключение

Както прочетохте, Insekten Hotel е чудесна детска игра и приятно усмихнато и лежерно преживяване за геймъри. Това е перфектна филър игра със свежа тема и шеговити картинки. Сетъпът е бърз, геймплеят също, което прави играта крайно достъпна.

Няма да имате проблем да играете играта с деца на 4-5 годинки, както и само да им разкажете правилата за 2-3 минути. Те ще схванат концепцията не само заради простите правила, но и заради интересната и вълнуваща за тях тема. Кое дете не обича смешни мравки, комари и калинки!

Все пак, това е глуповата игра, трябва да го имате предвид. В нея няма никаква стратегия или тактика. Тук просто теглите карти и решавате кога ще спрете. В повечето случаи няма да спирате, докато не изтеглите хлебарка или паяк.

Не мисля, че е подходяща за навлизащи хора в хобито обаче. Колкото забавна и топла да е играта, тя не представлява с точност нашето хоби. Insekten Hotel не е идеалният пример за „съвременна“ настолна игра. Да, хората ще я схванат, но няма да остане незабравим спомен в тях. Препоръчвам тази игра основно на семейства с деца и на геймърска компания, която търси филър простотийка, с която да се забавлява.

ПЛЮСОВЕ:

  • Приятна и различна тема
  • Светкавичен геймплей
  • Елементарен, но зарибяващ „Изпитай си късмета“ елемент
  • Детска игра, която става и за филър на геймъри

МИНУСИ:

  • Не е подходяща за привличане на нови хора в хобито
  • Почти цялата игра се основава на шанс

Повече информация можете да откриете в сайта на производителите:

LOGIS

 

Магазинът, в който се тества.

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'
Името ми е Деян. Считам се за вярващ християнин и като такъв очевидно държа на някаква ценностна система, но освен това и на хората. Хората, според мен са центъра при играенето на настолни игри. Вярвам в семейните ценности и често погледът ми над игрите е завъртян по този начин, тъй като самият аз съм семеен с прекрасна съпруга и две деца. От години работя като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*