неделя, ноември 17, 2019
Заглавна страница » Настолни игри » Dead Man’s Draw – пристрастяваща пиратска игра
Dead Man’s Draw – пристрастяваща пиратска игра

Dead Man’s Draw – пристрастяваща пиратска игра

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Името ми е Деян. Считам се за вярващ християнин и като такъв очевидно държа на някаква ценностна система, но освен това и на хората. Хората, според мен са центъра при играенето на настолни игри.Вярвам в семейните ценности и често погледът ми над игрите е завъртян по този начин, тъй като самият аз съм семеен с прекрасна съпруга и три деца.От години работя като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.
Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Latest posts by Деян Георгиев 'BigBoxGamer' (see all)

Преди няколко дена, нашият нов колега, който за мое лично улеснение наричам Жоро 3, написа статия, в която сравняваше физическите настолни игри с видео игрите, които са по настолни игри.

Е, Dead Man’s Draw е от малкото изключения, когато физическата настолна игра е направена по видео игра, симулираща настолна игра.

Не мога да говоря за видео играта, тъй като не съм я играл, основно защото я няма за Android, но знам, че е също толкова хитра и пристрастяваща, колкото и физическата.

Mayday Games са специализирани в издаването на малки, бързи и съвсем елементарни забавни игрички и честно казано им се получава. Walk the Plank беше хит сред компанията, Метеор също не е лоша, но Dead Man’s Draw е нещо съвсем друго. С тази игра, компанията качи сериозно летвата… въпреки че играта не е измислена от тях, а от Stardock.

Отново пиратска игра

pic2090406

Споменах Walk the Plank, в която темата е пиратска. Тук темата е подобна, въпреки че в другата чарът на самата игра е темата. Dead Man’s Draw не е най-тематичната игра, която съм играл. Да не кажа, че направо си бие на абстрактна. Да, картинките са шарени, леки и топло пиратски, но в основата си, играта е една проста механика, нищо повече.

Изпитай си късмета

Източник на снимката: Boardgamegeek.com

Източник на снимката: Boardgamegeek.com

Принципът е следният. Играчите целят да събират плячка. В играта има 10 вида плячка. Всяка плячка има собствено умение и еднакви цифри – от 2 до 7. Изкарват се картите с най-ниските стойности от всеки вид и те образуват дискард. Останалите се размесват.

По време на хода си, играч обръща една по една картите от тестето и изпълнява веднага умението на всяка карта, която излезе. Играчът може да обръща колкото си иска карти, но по всяко време може да се спре и да си прибере цялата плячка. Но! Тук се крие рискът и елементът „Изпитай си късмета“. Ако се обърне карта със същия символ като карта, която вече е обърната този ход, всички карти се губят и отиват в дискарда. Когато тестето свърши, свършва и играта. След това се брои плячката. Всеки играч събира стойностите само на най-високите карти от всеки вид плячка и това е неговия резултат. Който има най-много – печели.

Изглежда просто, нали? Защото е просто! Кое прави обаче Dead Man’ Draw…

Една от най-пристрастяващите игри, които съм играл

20150515_224125

Първо, играта е само 15 минути. Нямало е случай да сме изиграли само една игра. Дори, когато хора вече са казвали, че трябва да тръгват и съм я изваждал като нещо последно, веднага след края, всеки казва – айде още една! Добре де, айде още една! Наистина, играта е толкова светкавична и толкова интуитивна, че всичко свършва за един вълнуващ миг и ти просто нямаш търпение да отхапеш само още една хапка от толкова вкусния аспартамов сладолед, който ще те накара да си изпуснеш трамвая и да ходиш пеш от Зоната до Гоце Делчев.

Второ, уменията на плячката. Всяко едно умение е напълно различно от другите и прави играта интригуваща и комбинативна. Оръдието чупи плячки на други играчи, котвата ти пази предните плячки, куката ти дърпа някоя от твоите плячки в купа, за да използваш някое от своите умения, кракена пък те задъlжава да теглиш поне още две карти. Ключът сам по себе си нищо не прави, както и ковчежето, но ако излязат и двете, тогава ще прибереш двойно повече плячка. Това са само някои от уменията, които разчупват играта и правят всяко изиграване малко по-различно от предното.

Малко ли казах? Ами защо не го направим много!

Огромно разнообразие!

Източник на снимката: Boardgamegeek.com

Източник на снимката: Boardgamegeek.com

Освен уменията на самата плячка, играта пристига и с огромно тесте от персонажи. Всеки може да си избере един от тях и получава умение, което чупи твърде много правилата. Ако сте запознати с моите вкусове, знаете, че твърде силните и сякаш небалансирани умения за мен са едно от най-вълнуващите неща в игрите. За да не съм празнословен, ще дам пример.

Едно умение например ви позволява вместо да чупете с оръдието карта на някого да си я вземате при себе си. Друго пък ви УТРОЯВА плячката от ключ и ковчеже. Случвало ми се е да печеля над 20 карти наведнъж с това умение. Трето умение пък ви казва да си изберете играч в началото на играта и всеки път щом той се провали в плячкосването, вместо да хвърли картите в дискарда, те идват при вас!

Да, има и по-неефективни умения и да, определено не са балансирани, но играта е толкова бърза, че едва ли ще ви пука!

Освен тези неща, в играта има алтернативен вариант за игра с русалките, както и няколко алтернативни условия за игра. Всъщност, това са няколко карти, които или променят начина на оценяване или самият геймплей. Имаше коментари в компанията ми, че преиграваемостта идва точно от тези допълнителни компоненти. Аз не мисля така. Дори да имах само картите с плячката, пак едва ли скоро щеше да ми писне играта.

Всичко е супер, но трябва да имате предвид малката

Патаклама

pic2039692_lg

Източник на снимката: Boardgamegeek.com

Играта е успешен кикстартър проект и като такъв, не изпуска шанса и се хваща на вълната на обърканите добавки, различни версии и омазани правила.

Трябва да отбележа, че получих играта с допълнителен плик, в който имаше стикери, които да залепя в книжката, за да оправя някои правила, както и една-две карти, само че… изгубих плика още преди да го отворя. Знам, че съм прост, но си мислих, че мога да открия тези неща в интернет. За съжаление, все още не можете да откриете изясненията и поправените неща във форумите на BGG, или поне не всичките. Например, никъде в книжката не се обяснява как действат алтернативните правила, да не говорим за някои объркани умения на персонажите, или пък за умението на плячката меч.

Разбира се, играта все още не е разпространена масово, но имам усещането, че това скоро ще се случи, дано и в България. Защото играта определено си заслужава.

Заключение

Dead Man’s Draw е най-добрата „Изпитай си късмета“ тип игра, която съм играл. Всъщност, аз не съм играл много игри от този тип, а и повечето са игри със зарове. Въпреки това, смятам, че ако си търсите такава игра, не можете да отхвърлите този дребен, но ярко бляскав диамант. В кутията ще получите много игра и много неяснотии, но щом се справите с тях ще си инжектирате наркотик, който няма да може скоро да излезе от системата ви. Пиратската тема не се откроява и играта се усеща малко или много абстрактна, но това не пречи на краткото вълнуващо 15 минутно изживяване, в което ще сте ангажирани дори и по времето на ходовете на другите играчи. Играта е за от двама до четири играчи и има разлика в геймплея в различната бройка играчи. Тъй като винаги играете с едно и също тесте, колкото повече играчи сте, толкова повече ще искате да бъдете сдържани и плахи. Въпреки това, играта е толкова счупена и хаотична, в добрия смисъл, че можете да я спечелите само с един силен ход. Останах силно впечатлен от голямото количество забава пакетирано в дребна кутийка и смело мога да твърдя, че това е една от най-добрите филър игри, които съм играл!

ПЛЮСОВЕ:

 • 15 минути, изпълнени с ангажиращи и вълнуващи ходове
 • Неизбежни обрати
 • Огромно разнообразие от умения
 • Алтернативни условия на игра

МИНУСИ:

 • Играта е по-скоро абстрактна
 • Уменията не са балансирани
 • Някои правила са омазани

Ще остане ли в колекцията ми?

 • О, да!
 • Засега
 • Не
 • О, не!

Защо?

 • Това е един от най-добрите филъри, които притежавам
 • Нямало е човек, който да не хареса тази игра
 • Обичам да си играя на трежър хънт из интернет за истинските правила на играта
 • Уникално добър съм на тази игра

За повече информация, посетете сайта на

Mayday Games

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'
Името ми е Деян. Считам се за вярващ християнин и като такъв очевидно държа на някаква ценностна система, но освен това и на хората. Хората, според мен са центъра при играенето на настолни игри. Вярвам в семейните ценности и често погледът ми над игрите е завъртян по този начин, тъй като самият аз съм семеен с прекрасна съпруга и три деца. От години работя като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*