сряда, юни 16, 2021
Заглавна страница » Настолни игри » World of Warcraft: The Adventure Game – Носталгично ревю
World of Warcraft: The Adventure Game – Носталгично ревю

World of Warcraft: The Adventure Game – Носталгично ревю

Недислав Стойчев
Latest posts by Недислав Стойчев (see all)

Признавам си, фен съм на Warcraft вселената … Играх една камара години WoW, прочетох книжките, играх стратегиите и сега играя и Heartstone, TCG-то създадено от Blizzard в света на Warcraft. Бях много изненадан когато разбрах, че има настолни игри по тематиката, беше сигурно, че ще се взимат. 😀 Днес ще ви разкажа за World of Warcraft: The Adventure Game.

pic346496_md[1]

Играта е изляза през 2008 година и е дело на дизайнера Corey Konieczka(който е дизайнер и на Descent и още доста познати игри) и се разпространява от FFG. WoW: AG е втората игра на FFG посветена на Warcraft. Първата игра WoW: The Board Game излиза през 2005 и най-вероятно ще ви разкажа за нея в някое от бъдещите ревюта. 🙂

Компоненти

По мое мнение, WoW: AG предоставя по-съкратен вариант на WoW: The Board Game и е може би по-ориентирана към нови играчи поради това, че е по-кратка, по-лесна за обяснение и не толкова тежка.

Какво ще намерим в кутията:

World-of-Warcraft-Aventuras[1]

 • книжка с правила
 • готино игрално поле представляващо Eastern Kingdoms
 • 108 карти за героите и уменията (16 карти за героите и 92 карти с умения)
 • 224 малки карти (куестове, събития, чудовища, трофеи)
 • 3 зара (син, червен и черен)
 • 106 токена (damage токенчета, маркери и т.н.)
 • 4 поставки за картите с чудовищата
 • 4 фигурки за героите

Геймплей

WoW: AG може да се играе от 2 до 4-ма човека. Всеки играч ще поема ролята на различен персонаж (dwarf-hunter, human-warlock, orc-warrior и undead-mage) и ще си прокара пътя към победа чрез куестване и битки. Играта се играе в поредица от ходове, като всеки ход е разделен на няколко фази.

1. Цел (как да победим)

Основното нещо, което ще правите по време на играта, ще е да изпълнявате куестове (задачки), които ще ви носят valor точки. Победител е този, който събере 8 (или повече) valor точки. При желание, точките за победа могат да бъдат увеличени. 🙂

2. Setup

 • Поставете игралното поле на масата и край него сложете поставките за картите с чудовища (предварително ги размесете), като за всеки цвят на поставката, сложете съответния цвят карти (зелена поставка – зелено тесте с чудовища и т.н.)
 • Изберете първи играч. Всеки играч хвърля combat зара, като този който е хвърлил най-много е първи
 • Стартирайки от първият играч, си изберете герой и вземете неговата фигурка, тесте с умения, токенчетата и т.н.
 • След това първият играч, размесва тестето със start куестовете и тегли по 2 куеста за всеки играч (вкл. и за себе си)
 • Всички играчи поставят фигурките си в градовете и си теглят три карти с умения

3. Правилата на кратко

Както написах по-горе, WoW: AG се играе в поредица от ходове, като всеки ход е разбит на 4 фази:world-of-warcraft-the-adventure-game-detail1[1]

 • Фаза за движение на героя – играчът хвърля синият зар. Спрямо резултата се определя, колко точки движение получава играчът и колко енергия може да използва за този ход.
 • Фаза за изследване – играчът изследва полето в което е завършил своето движение. Всяко поле има ресурси, които предоставя (например нови умения, еликсири и т.н.), но също така и discovery токенчета. Във втората фаза, ако играчът е завършил движението си на поле съдържащо discovery токенче, то той трябва да го „разкрие“ и да приеме ефекта му, но ако няма, то играчът се възползва от някой от ресурсите на полето
 • Challenge фаза – играчът тегли карта с чудовище, като ако например играчът е завършил хода си на жълто поле, то той тегли най-долната карта с чудовище от жълтото тесте (аналогично и за останалите цветове –  зелено, сиво, червено). След като я изтегли, ако картата е с чудовище, то играчът се бие с чудовището на картата, но ако картата е събитие, то той изпълнява описаното събитие
 • Фаза за поддръжка на героя (maintenance phase) – по време на тази фаза, героя може да екипира предмети и да си „поддържа“ куестовете

След като е минала четвъртата фаза, хода на играчът завършва и е на ред играчът, който стои от ляво на вече игралият играч.

Битката

Активният играч взима червения зар, а играчът от дясно на него – черния (той ще играе ролята на врагът). Има карти с умения, които могат да бъдат изиграни по време на битката. Как протича битката:

 • Играчите хвърлят едновременно заровете
 • Изпълняват специални ефекти по картите си/изиграни умения и т.н.
 • Ако има герой с ranged атака, се смята резултата от нея
 • След ranged се гледа melee атаката и се смята резултата от нея
 • Край на битката

Ако сборът между хвърленият зар и показателите за ranged/melee атака е равен или по-голям от показателя за защита на противника, то атаката е успешна и се нанася damage. Ако противникът е понесъл damage колкото е неговият показател за кръв, то:

 • Ако героят е жив, а чудовището е умряло – играчът получава наградата на гърба на картата
 • Чудовището е живо, а играча е мъртъв – героят се смята за мъртъв и се изпълняват правилата при убиване на герои

Ако никой не е умрял – чудовището си остава на полето за евентуална бъдеща битка, а играчът не получава награда. играта предвижда и PvP (битки между герои), което е с почти същите правила.

Куестовете

Всяка карта за куест съдържа някаква малка история, правилата при който куеста ще бъде изпълнен и колко valor точки носи.

Challenge картите

Ако картата е:

 • чудовище – картата има име на чудовището, картинка, специални умения на чудовището, неговите показатели (вид атака, защита, колко damage прави)
 • събитие – име на събитието и неговия ефект

Уменията на героите

Всяка карта с умение на герой съдържа:

 • име на картата
 • нужната енергия за да бъде изиграна картата
 • ефекта, който предоставя умението
 • кога може да бъде изиграно умението (по време на движение, битка, специален случай)
 • ефекта на картата, ако героя ви е по-висок левъл

Лично мнение

WoW: The Adventure Game е първата ми настолна игра, която си взех през 2009. Играна е може би десетки пъти и въпреки, че вече списъка ми с любими игри нарасна много, все още си спомням хубавите мигове прекарани с брат ми и баща ми (все още фенове на WoW :D), и старите приятели с които разцъквахме настолния и PC варианта. Играта не е толкова тежка, има лесни правила и чудесна атмосфера (поне ако сте фен) и предлага доста възможности за преиграване. Това, което не ми харесва в играта е, че има лек дисбаланс между героите, но къмюнитито се е погрижило за това. Още, къмюнитито е изкарало допълнителни герои и варианти, които си струва да бъдат изпробвани. Също така и FFG изкараха пакове с герои.

Винаги когато отварям шкафа с игрите да извадя Десeнт или някоя друга игра, поглеждам към намръщеното джудже от кутията на играта и си казвам „Ех, как ми се цъка настолния WoW … “ 🙂

Липса на социален живот, Азерот, Ордата и Алианса, орки, джуджета и т.н. ... Да, днес ще ви разкажа за една от настолните игри правени по World of Warcraft.

Преглед на статията

Оценка

Накратко: Моля подкрепете ни като дадете оценка, харесате и споделите това ревю! Ако се чувствате разговорливи можете да ни оставите и коментар. Уверяваме ви, четем всички коментари!

Потребителска оценка: 4.63 ( 3 гласове)
0

За Недислав Стойчев

Недислав Стойчев
Казвам се Недислав и съм от Казанлък. Запалих се по настолните игри преди около 5 години, когато излязоха настолните игри по WoW, но от тогава до сега открих че обичам да бродя из тъмници, да убивам дракони, да хвърлям зарове, било то сам, с приятелката ми или с компанията от храбри приключенци. Обичам да играя както с приятели, така и с нови хора, просто защото е винаги забавно да доведеш нови жертви в тъмниците!

3 коментара

 1. Avatar

  От къде може да се поръча тази игра?Ако ме насочите ще сме много благодарни!!!

 2. Недислав Стойчев

  Здравейте,

  Принципно играта може да се намери на този адрес http://www.bigbag.bg/product/481/world-of-warcraft-the-adventure-game.html, но я няма в наличност.

  Други магазини:
  http://www.tablegames.bg/search.php?action=&phrase=&ProductDetails=1&ProductCode=&CategoryID=0&SearchInSubcategory=1&ManufacturerID=0&ProductPriceFrom=&ProductPriceTo=&ProductClassID=0&ProductAttributes=0&ProductOptions=0&page=20&view=list
  http://www.mondo.bg/978-%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B8-

  Друг вариант, мисля че може да има останали бройки в Orange, Ciela и другите големи книжарници.

  Късмет! 🙂

 3. Avatar

  Здравейте,
  Интересувам се от къде мога да закупя играта. ^_^
  Благодаря предварително!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*