вторник, юли 16, 2024
Top 10 игри на BigBoxGamer

Top 10 игри на BigBoxGamer

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Играл съм няколкостотин различни игри. Моите топ 10 са се сменяли често през няколкото години, от както играя игри. В края на миналата година направихме видео, в което споделих моите топ 10, само че след това имаше огромен бум на игри, които пробвах и заобичах, така че някои от тях ще ги срещнете тук. От друга страна, други игри, които много харесвах отпаднаха, защото се играят все по-рядко. Моят лист е основан точно на това – колко обичам една игра и колко често тя вижда или би виждала масата!

10. Ticket to Ride – Класика в модерните настолни игри. Реалистична игра, в която правим влакови композиции и изпълняваме тайни билети. Това е най-доброто ми предложение за нови хора в настолните игри или такива, които дори подценяват нашето хоби. Също така е единствената игра, която съм играл с моите родители. А с тях дори не съм играл и белот. Освен за семейна обстановка, играта, която всички наричаме „влакчетата“ ме накара да се влюбя в нея заради състезателния си характер. Ако играете с геймъри, можете да се възползвате от хитри и брутални ходове. Гениална!

9. Deus – Хитът на 2014! Тази игра толкова ме изненада, че сложих заглавие на ревюто в сайта ни – „Игра на годината“. Е, тестът на времето малко я свали, но все пак – номер 9 в любимите ми игри на всички времена. Това е сравнително абстрактна игра с римска тема и дори със съвсем малка интеракция между играчите. Всички, които ме познават знаят, че аз съм тематичен играч, но хитрите механики тук, динамиката на действията, множеството комбинации и краткото времетраене за такъв тип игра ме привлякоха сериозно към най-голямата изненада за мен от 2014-та година.

8. Theseus – любимата ми игра за двама. Да, може да се играе с трима и четирима, но блясъкът на тази игра е точно бройката от двама души. Това е на пръв поглед абстрактна игра, но с много вълнуваща тема и странно показващи се силно тематични елементи. Всъщност, това е атмосферата на „Пришълецът“, но в нея можете да откриете както пришълци, така и пехотинци, учени, класическите сиви извънземни, а с разширението и роботи. Аз съм луд по тази тема, а невероятните възможности от малко компоненти, но безкрайни тактически решения направиха Theseus незаменим член на челната десятка.

7. Legendary Encounters: Alien deck building game

Ето това е истинската настолна игра по Пришълецът. Играта е с карти и кооперативно играчите се опитват да се справят със сюжетите по четирите филма. Да! С тази игра получавате 4 в 1! Ако превъзмогнете огромната цена и обичате света на „Пришълецът“, това е точната игра за вас. Със сигурност за мен е такава!

6. Suburbia – Бърза, сравнително лесна и изключително тематична игра за строене на град. Всеки играч си строи собствен квартал и се опитва да привлече максимално много хора в него. Както съм описал в ревюто си на сайта – това е една от най-играните игри в нашия дом. Според мен е подходяща дори и за нови играчи.

5. Assault on Doomrock – Настолна игра за влизане в тъмници, която използва карти и зарове, но има усещане за бордова игра и забравяте, че нямате миниатюри. Играта я следя още от прототипния й вариант преди две години и е може би най-дългоочакваната игра, която съм получавал. Крайният й вариант не е това, което си мислих че е, но това не я прави по-лоша. Напротив. Това е гениална игра, която ви дава страхотно усещане за борене на гадове в тъмници, но заедно с това ви позволява да си градите хитри тактики. О, да! Освен това е изключително трудна. Плюс.

4. Duel of Ages 2 – Крайно хаотична игра, която ми пресъздава някакво носталгично деведесетарско усещане. Близкото бъдеще – виртуална реалност. Хора влизат в тази реалност под формата на известни личности от миналото, литературата, киното или всякакви други стереотипи. Отборно се сблъскват един с друг и започват да се стрелят с лазери, да се бият с мечове, да пращат любимци веласираптори да ловуват другите, да се залавят и разпитват, да поемат приключения и какво ли още не. Изключително абсурдна игра, в която можете да видите Спартак да стреля с автомат по Индиана Джоунс в енергийно поле. Ох, доигра ми се.

3. Rune Wars – Най-епичната фентъзи игра, която някога съм играл. Създадена е от Fantasy Flight Games, което автоматично значи огромно количество фигурки, ненормално много карти и дъска, която заема цялата ви маса. Това е игра от света на Теринот, който е основа на доста други игри на FFG. Събирате войски, ресурси, артефакти и умения – донякъде ми напомня на Heroes of Might and Magic. Това е геймърска игра и мога да я препоръчам само на тях i ако сте задръстен нърд като мен, мисля че това е вашето заглавие.

2. Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Island – отново трудна кооперативна игра, в която играчите влизат в роля на оцеляващи в един опасен остров… и вероятно ще умрaт. В кутията има шест сценария, а онлайн можете да намерите още доста. Но! И един сценарий да имаше, това щеше да ви е достатъчно. Всеки един се усеща като една напълно различна игра… в която ще умрете. Най-силната част на играта е историята… в която със сигурност ще умрете. Всичките механики са изградени по начин, по който ще сте инвестирани в историята по всяко време… за да умрете. Тук говорим не за предварително написана история, а за такава, каквото ще се разгръща всеки път. Всяко действие има последствие, а всяко последствие променя сюжета на 180 градуса… за да ви убие… за да умрете.

1. Archipelago – Това е безапелационния номер едно сред любимите ми игри. Държа да отбележа, че не беше така в началото. Това е игра, която влезе под кожата ми след доста изигравания и особено много след малкото разширение, което добави агресия към така или иначе не толкова приятелската игра. Archipelago определено е трудна игра за схващане от първите една-две игри, но веднъж разкриете ли необятните й възможности ще можете да бъдете идеалния заселник на средиземноморските острови. В тази игра, можете да строите градове, църкви, пазари, да ставате робовладелци, да вдигате войни, да сте корумпирани, да сте монополисти, да рекетирате и всякакви други неща за времето от великите заселници. Тематичност, история и голямо взаимодействие между играчите. Н.О.М.Е.Р 1!

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers