неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Видео игри и приложения » The Warlock of Firetop Mountain – Някои неща не остаряват
The Warlock of Firetop Mountain – Някои неща не остаряват

The Warlock of Firetop Mountain – Някои неща не остаряват

Докато се чудех с какво да ви засиля този път, дали с някоя Print n Play, която никога не сте чували или с някой вариант на настолна игра в електронен вид се присетих за Sorcery! на Стив Джаксън(не този, другият) и си викам „А, ми то наскоро конвертираха и The Warlock of Firetop Mountain“ и реших да ви покажа какво са направили Tin Man Games с тази, явно безсмъртна, книга-игра.

За разлика от Sorcery! този път всичко се развива единствено в Планината, като вашата цел е да достигнете върхът, където се подвизава могъщият магьосник и господар на Планината. В зависимост кой герой си изберете в началото, то ще имате различна цел, но тя винаги ще включва Магьосника.

Имало едно време, един Магьосник…

И тук историята върви по същият оригинален и чаровен начин, както в Sorcery!, а именно винаги ви се дава едно парче хартия, на което има текст и избор, като след като направите изборът си, нов текст се появява. Много ми хареса, като идея и се радвам, че го ползват и за Firetop Mountain. Другото, което са запазили като идея е героят ви да си има фигурка, подобна на тези от настолните игри с тъмници(DnD и компания, трябва ли да уточнявам въобще). Разликата от Sorcery! e че тази е доста по-детайлна. Това всъщност важи за всичко заобикалящо ви. Тъй като сега действието се развива само в Планината, много е наблегнато на детайлите и всичко изглежда много добре. 

Освен на външен вид обаче дигиталният порт създава и едно усещане, което го нямаше в Sorcery!, а именно усещане не толкова, че четете книга, а че играете „dungeon crawl“.

В началото на играта вие ще имате избор между няколко герои, които освен различни показатели и умения имат и различни истории, които ще имат голямо значение за нещата, които ви се случват в Планината. Например може да разпознаете известен авантюрист(като вас) и по този начин да изтръгнете важна информация от него или дори да намерите ваши фенове сред иначе доста агресивно настроените гоблини. Или може да цапардосате стареца по главата и да набучите гоблина на копието си…всичко, буквално зависи от това кой сте. Героят, който ще си изберете определя и целта, която имате. Това разнообразие идващо от героите, заедно с факта, че дори и изглеждаща като настолна игра, това е книга-игра, то вие ще имате доста за преиграване и изпробване.  

Мечове и квадратчета

Сред книгите-игри има не една и две серии и The Warlock of Firetop Mountain е горд представител на Fighting Fantasy следователно вие доста ще се маризите с други типове, които с навлизането ви в Планината доста бързо ще станат много по-различни от тъпи гоблини и орки. Когато започнах играта/книгата се чудех дали ще използват същата „powerbluff“ система, както в Sorcery!, но всъщност те бяха измислили нова и то доста интересна бойна система.

Tin Man Games я наричат „GridBluff“, но реално това е програмиране на действия, които след това се случват едновременно. Това прави битките много динамични, но в същото време тактически и ще ви се наложи да помислите преди да действате. Тази система позволява и голямо разнообразие от противници. Вие ще срещате всякакви щуротии – от каменни ръце, които могат да се протягат през няколко полета и гигантски статутии, които могат да се бутат една друга и да ви приклещват до огромни чудовища, които ще удрят цели редове и колони, където ако се намирате бързо, бързо ще се сбогувате с живота си.

Заключение

Ако сте стигнали до тук, то вероятно вече сваляте играта. Смисъл Fighting Fantasy, Стив Джаксън, Иън Ливингстоун, книга-игра, Tin Man Games…трудно, ако сте фенове на жанра може да искате повече. Но дори и да не сте(все още) фенове и сте се чудили някога дали е за вас това, то Планината е и добър начин да пробвате. Дигиталния порт запазва всичко характерно за книгата и в същото време е подсилена от модерни технологии, което добавя към изживяването. Играта има какво да предложи и на стари авантюристи търсили съдбата си в Планината, тъй като добавя нови герои, противници и зони, които да се изследвате. Няма причина да не я пробвате, ако това е вашият мармалад! 

Официален сайтSteamHumble StoreTin Man Games

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Георги Димитров 'BigBoxSharki'

Здравейте, аз съм Георги или BigBoxSharki, ако предпочитате. От пет шест години съм фен на Magic: The gathering, а от 2-3 се увличам и по други настолни приключения. Вниманието ми го грабва всичко фентъзи (друг въпрос е дали го задържа).

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers