вторник, юли 16, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Temp Worker Assassins – търсите игра за офиса?
Temp Worker Assassins – търсите игра за офиса?

Temp Worker Assassins – търсите игра за офиса?

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Искало ли ви се е някога да убиете шефа си? Да го нашурикените с наточени компакт дискове? А не ви ли сте е щяло да забодете езика с телбод на онзи досаден колега, който продължава и продължава да разказва едни и същи тоалетни вицове, на които не само, че си се смее сам, но и които продължава да ви разказва, въпреки, че стотици пъти сте му казвали, че не искате да слушате. Или пък не сте ли се се надявали гигантско флопи да се тресне в главата на странната девойка, която вечно се разкарва по коридорите и нито знаете защо е толкова щастлива в този мизерен офис, нито изобщо какво работи, особено при положение, че вие сте единствения служител там… и собственик на фирмата.

Надявам се да не ви се е искало, и още повече, да не сте го направили, защото от една страна не би било особено политическо коректно и от друга – вече имате по-безопасен начин да го правите.

Дизайнерът на играта очевидно е преминал през потискащия живот на стандартния офис служител и въпреки почти оправданата стереотипна агресия на всеки себеунизаващ се кутийкар, се е взел в ръце и е решил да направи играта мааалко по-нереалистична, за което от една страна му благодаря и от друга му казвам Браво за себедисциплината.

В играта, играчите влизат в ролята на нинджи, които пък влизат в ролята на временни служители във фирма, за да извършват поръчкови убийства на фентъзи офис служители. Спирам до тук с убийствата. Не искам да си помислите, че това е кървава и брутална игра. Е, има известно количество литри, но те са стилизирани, а хуморът и забавните илюстрации превръщат преживяването ви по-скоро в забавно приключение, изпълнено със смехове, отколкото в неловко мълчание, понеже играете с шефа си.

Съществата, които ще преследвате са от класически изрази, превърнати по-скоро в буквализми, отколкото в клишета. Пример – Media Giant (буквално гигант), Typing Zombie (буквално зомби), Water Cooler Elemental и още десетки и десетки.

Компонентите в играта са основно карти и въпреки, че кутията изглежда малка, нека ви уверя още сега, че разнообразието кипи. Не само че имате огромно количество цели, но и местата, където поставяте работниците са също толкова много… а всяка игра използвате съвсем малка част.

Така и така съм започнал, време е да поговоря и за механиките.

Temp Worker Assassins е смесица между дек билдър и поставяне на работници, със засилен „пушурлък“ (тестване на късмета) елемент.

Въпреки че поставянето на работници е сравнително стандартно, това може би е най-различния дек билдър, който съм играл. И това не е защото механиките му са нетипични или уникални. Напротив – всичко действа почти като стандартен дек билдър – започвате с еднакви карти, добавяте си нови, изхвърляте стари и така нататък, нормалните таралянканици.

Различното тук се крие в скоростното строене на тесте. И тук не говоря за бърз геймплей – играта трае около 40-50 минути. Става въпрос за толкова светкавично въртене на тестето ви, че от средата на играта има голям шанс всеки ход да си играете всички карти.

Това се дължи на пушурлък елемента, който за мен е най-вълнуващата част от играта.

Целта ви в Temp Worker Assassins е да трепете офис гадове. Това е единственият начин да печелите точки. За целта пращате определен брой работници по места и изпълнявате действията, които основно се състоят в подобряване на тестето ви – добавяне на нови карти, махане на стари, подсилване на други и тинтири-минитири. По някое време обаче вие ще сте позаредили добри карти и смелост, и ще искате да скочите на някой служител, който се е появил в нещо като „пазар за плячка“.

За да го биете, вие трябва да му направите толкова щети, колкото му е защитата. Всичките карти, които ще събирате ще се въртят около това да правят щети. Някои карти подсилват други карти, втори дават бонуси, ако се изиграят в определен ред. Най-много карти във вашето тесте обаче ще бъдат неща от типа „Тегли карта“, „Изхвърли една, тегли две“, „Тегли карта за всяка еди-каква си карта“ и още куп вариации на теглене на карти.

И тук се крие перлата на страхотния пушурлък, който ни предлага Temp Worker Assassins.

Когато вие влизате в битка, вероятно ще имате само няколко молива с атака 1 и една-две карти за теглене на карти. Ако сте си построили добре тестето и знаете, че вътре има силни карти, вие можете да изпитате късмета си и да скочите на офис гад с много повече защита, отколкото атака имате в ръката.

„Скачането на гад“ е единственият момент, когато играете карти. Когато се биете, вие играете карти от ръката си една по една и изпълнявате действието им. В 90 процента от случаите вие няма да имате нужната атака, за да биете някого, но ще се надявате да дръпнете нещо силно с теглене.

И тук играта се превръща в абсолютната мамата-си-джаста-праста.

Ако ви върже, както вече споменах, не само че може да да изтеглите цялото си тесте, но може да се случи така, че да го завъртите два пъти за един ход. Вярно е, атаките остават на масата, но може една карта да ви е казала да изхвърлите други две карти, за да ви даде бонус и вие да сте изхвърлили карти с атаки. Ходът ви продължава и може тези две изхвърлени карти с атаки да се върнат в ръката ви и да ги изиграете по нормален начин.

Битките за мен са вълнуващи, а за някои от хората, с които съм играл играта са „странни“. Така е, странни са, но аз обичам „странното“. Още повече, когато то е интуитивно. Вярно е, че първите ви няколко хода, че дори и първата ви игра нещата ще ви се сторят доста особени, но ви гарантирам, че Temp Worker Assassins е игра, която се „намества“.

Вероятно се досещате, че заради тези битки, понякога има доста изчакване. Така е, и точно заради това, като класически представител на дек билдинг жанра, Temp Worker Assassins е най-добра с трима.

Преди да мина към заключението трябва да спомена за нещо, което ми направи силно впечатление и е нещо, което не е напълно типично за повечето кикстартър игри (Да, това е кикстартър игра). След няколкото ми игри, мога да оценя любовта и вниманието отдадени към това почти кърваво отроче. Не само че балансът между картите и офис гадовете е идеален, но и животът на всеки един гад е толкова добре преценен, че почти винаги, когато биете някого, вие едва-едва успявате да преминете границата на точките му живот. А това е признак за отличен дизайн.

Заключение

Temp Worker Assassins е иновативна игра, която влезе под кожата ми. Тя е както оригинална смесица от добри механики и нови елементи, така и изгладена с познати неща, които да ви вкарат в играта по-лесно.

Всеки ход може да бъде вълнуващ, а взаимодействието от блокирането на местата за работници е често напрегнато и ангажиращо. Да не говорим, че играта пристига с огромно тесте места за работници, от което влизат само няколко карти. Хуморът и арта превръщат една притеснителна тема в нещо свежо, което е идеално за офис атмосфера.

Въпреки всичките ми хвалби обаче, съм длъжен да ви кажа, че Temp Worker Assassins не е за всеки. Играл съм я с хора, които я харесват, играл съм я и с такива, които никога повече не биха я пробвали. Частта с битките на мен ми е любима, но други не можаха да преодолеят „страннотията“ й. Освен това, всяка битка може да отнеме дълго време и ако играете с повече от трима играчи, играта може и да изстиска своето гостоприемство.

Не може да се отрече обаче, че балансът и вниманието отделено от дизайнерът са следи от професионализъм и всичко, за което играта е тук е постигнато.

ПЛЮСОВЕ:

  • Оригинална смес между дек билдинг и поставяне на работници
  • Вълнуващ „пушурлък“
  • Свежи илюстрации
  • Отличен баланс
  • Огромно разнообразие от места за поставяне на работници
  • Хумористична тема, подходяща за офис среди

МИНУСИ:

  • Може да отнеме повече време, отколкото би трябвало
  • Постоянното въртене на тестето по време на битките отнема немалко време
  • Точно заради това въртене и не особено доброто качество на картите ще ви трябват протектори
  • Стилизирана или не, в играта си има доста кръв, така че внимавайте с кого я играете

Повече за играта можете да откриете от сайта на производителите.

Temp Worker Assassins

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers