неделя, април 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Tactix – Dust Tactics?!…не! Джъст Tactix!
Tactix – Dust Tactics?!…не! Джъст Tactix!

Tactix – Dust Tactics?!…не! Джъст Tactix!

Денислав 'BigBoxMiniac' Миевски

 

Днес имам не леката задача да ви представя рекламна статия на игра(„Деян ме накара“). Преди година стартирахме едно начинание с него, но това ревю така и не достигна до вас, но сега ще поправя тази грешка. Аз лично избягвам рекламите, но за забавление, ще направя изключение. И в този ред на мисли държда да знаете, че съм абсолютно безпристрастен при написването на следващия текс и не съм получил нито стотинка от създателите на играта. За това като един Хорст Фукс на настолния блогшоп, ще се опитам да ви убедя, че имате нужда точно от тази игра.

Както написах и в заглавието на статията, можете да се досетите, че още щом видях играта в главата ми се появи асоциация. Разбира се, че с игра с миниатюри, каква друга да е?! Но тази не е такава и въпреки това в основата си е много сходна, с онази другата, да с фигурките.

За да ви стане по-ясно на кратко ще ви обясня за самата игра. Тактикс е игра наподобяваща много шаха, но за разлика от него се играе със зарчета. Това е страхотно, защото сами решавате с какъв ход да играете и имате реална представа от възможните ходове на вашия опонент. Механиката е много елементарна, защото можете да движите зара с толкова полета колкото показва най-горната му страна. Трябва да изминете пълния брой полета, а като бонус имате право веднъж на ход да завиете на ляво или на дасно. Както и при други игри от елиминационен тип, ако вашия зар спре на поле с противников зар, го изкарва от играта. Хубавото тук е, че противника ви няма как да върне обратно този зар в играта. Крайната цел е или да елиминирате противниковия цар(стъпвайки отгоре му) или вашия цар да стигне стартовото поле на противниковия. Звучи лесно а?

Да ама не, тук както и при шаха идва момента за стратегия и пресмятане на ходовете. В тази игра буквално упражнявате пресмятане и броене на числа. Също така играта развива и стратегическото ви мислене на едно съвсем елементарно ниво. Това прави Тактикс идеален филър преди разиграването на някое по ресиозно заглавие със стратегически елементи в геймплея.

Играта е подходяща за деца от 8 годишна възраст, което я превръща и подходяща дидактическа игра(да има и такива образователни игри, да знам и за други игри освен тези с миниатюрите) помагаща за развиването на умстения им потенциал.

Играта се среща и с английското заглавие “Duel”. Първата от поредицата излиза на бял свят през далечната 1975 година. И така до ден днешен. Това е един неугасващ хит, който силно препоръчвам на заклетите бордгеймъри. Това е като да сте фенове на хобито, а да нямате у вас някоя стара кутия с Домино или Не се сърди човече…не не ми казвайте МОНОПОЛИ.

Тук вече ще обърна много специално внимание на дизайна. Уникален е! Да започнем със зарчетата. Всеки играч разполага със седем зара шест, от които са стандартни D6(това е обикновен зар с шест страни) и един специален, който играе ролята на царя. При него особеното е, че се движи винаги с едно поле напред. Самите зарове имат вдлъбнати ръбове. Това е така, защото дъската за игра е оребрена с изпъкнали очертания. В момента, в който бутнете зара напред, той се претъркулва и цифрата отгоре се променя. Така до последното завъртане цифрата на зара е съвсем друга от тази в началото. Заровете са дървени и усещането е много приятно. Самата кутия си има готов органайзер вътре и няма нужда от допълнително оформление.

Сетинга е супер бърз. След като отворите кутията само трябва да подредите заровете по места за около 30 секунди и сте готови за игра. Една игра не продължава повече от 15 минути. Общо взето всичко е бързо, лесно и интересно.

В заключение ще допълня, че това е игра подходяща за всякакъв тип играчи, малки или големи, нови или напреднали, дори Деян ще хареса тази игра със зарове, защото тук зара е логичен и контрулируем. Единствения недостатък на играта е, че не съм я виждал по нашите магазини.

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Денислав 'BigBoxMiniac' Миевски

Здравейте, казвам се Денис. По професия съм аниматор(на филмчета, не на туристи) – скулптор(правя къстъм екшън фигури, статуетки и бюстове, а от скоро се опитвам да правя и миниатюри за настолни игри). Имам доста хобита, но настолните игри, правенето и оцветяване на миниатюри си остават най любимите ми занимания. Играя настолни игри от дете. И аз като повечето от нас съм израснал с „Не се сърди човече“ и „Дама“ , но от 2010 интереса ми се засили, благодарение на Иво Драганов и събитието за настолни игри, което организира във Велико Търново. Защо играя – играя зареди самата игра и социалния контакт с хората. Победата не ми е приоритет, обичам да гледам как се развива самата игра (освен при Heroquest – ТАМ ПРОСТО ИЗБИВАМ ВСИЧКО В ТЪМНИЦИТЕ НА ПОДЗЕМИЕТО, А ПОСЛЕ ПРИБИРАМ ЗЛАТОТО И АРТЕФАКТИТЕ!!!)

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers