Site icon Big Box Gamers

Малки игри

Вече е модерно да се издават малки игри и затова всеки вече в себе си носи една малка игра, която се играе бързо, има лесни правила и е достъпна за всички. Днес ще ви препоръчаме игрите, които са лесно преносими и за размерите си доставят достатъчно удоволствие.

BigBoxSolo препоръчва:

Lost Legacy

Малките игри служат за запълване на времето между тежките или когато просто няма време за по-голяма игра. А може и просто да сте седнали за по кафе и да решите да поиграете малко. За такива случаи моят избор е Lost Legacy – една не само игра, а вече поредица на AEG, която се побира в джоба!
Lost Legacy има две издания за сега – the Starship и the Flying Garden, като се очаква поне още едно, а аз няма да се учудя ако се появят още пет. С едното издание хваща двама до четирима играча, а с още едно се разширява до шест. Целта на цялата игра е не да държиш съкровищетото (въпросното Lost Legacy), а да знаеш къде е и да се докопаш до него първи. Играта е невероятно увлекателна, изиграва се за 5 минути, но може да ви задържи на масата с часове. Появяват се много интересни ситуации и комбинации между картите, като последното се умножава като комбинираш двете издания. Голямо объркване можете да причините, понеже когато използвате умения, с които сменяте карти, не сте длъжни да казвате коя къде е отишла!


Кусурът на играта, е че в Lost Legacy: The Starship няма кубчета, с които да си броите победите. Наистина сериозен проблем, който са поправили в Flying Garden. Играта е лека, забавна и можете да си скриете картите набързо, докато чакате последния човек, или да играете до късно!

BigBoxTyr препоръчва:

Age of War

Както и BigBoxSolo твърди, малките игри са за запълване на времето между големите игри или когато сте седнали някъде и решите да поиграете. Затова в такива ситуации прибягвам към шкафа с игрите или ако съм навън -раницата. Последната ми такава случка беше, докато чакахме гости у нас и имахме 15 мин. за убиване.

Age of War e сравнително нова игра издавана от FFG и дело на дизайнера Р. Книциа и е римейк на една по-стара игра Risk Express. В Age of War, от 2-ма до 6 играча поемат ролята на даймьота, които ще завземат замъци със своите войски. Играта идва с 14 карти и 7 зара и ако не я носим в кутията й, то играта може да се побере и в джоб. По време на своя ход, играчът ще хвърля 7-те зара и ще се опита да превземе някой замък, като запълва неговите бойни линии. Ако не успее, играчът се отказва от 1 зар и хвърля останалите, като с новия резултат ще се пробва пак да запълни бойна линия върху замъка, който иска да превземе. Ходът на играча продължава така, докато му свършат заровете. Така играта продължава, докато не бъдат превзети всички замъци. След това се смятат точки и този с най-много побеждава.

Играта е бърза и се обяснява лесно. Също така, понякога може да се развият забавни „сюжети“, за които да се разказва след това. 😀

Видео представяне

 

BigBoxGamer препоръчва:

Doodle City

Това е съвсем нова игра, прясна от Есен! Дори не съм играл официалната версия, а само изданието за принтиране, която компанията праща за ревюта. Но това беше напълно достатъчно, за да вкарам дребната и иновативна игрица в тази категория. Doodle City e толкова малка, че дори нямаше нужда да правят кутия за нея. Можеше да я пуснат официално като Print and Play. Защото какво има в кутията? Няколко стандартни зара, листче с правила и сто листа, върху които драскате с молив. За мен Doodle City е тоталното определение за малка игра. Разбира се, не я препоръчвам само защото е малка. Това игра, която съчетава в себе си стратегическо мислене, доволно количество важни избори и лекота. Лекотата е задължителна за малките игри. Иначе колкото и дълбока да е една малка игра, само заради начина си на поднасяне, хората очакват да получат нещо дребно, с което да запълват времето си. Малка игра = лека игра. Проста човешка психология, от която нищо не разбирам.

За подробно ревю на BigBoxTyr, кликнете на бутона отдолу.

Ревю

 

BigBoxYour препоръчва:

Coup

Ако искате да поиграете нещо бързо, лесно и интересно, като казвайки бързо говоря за 10-ина игри за час, то Coup e играта за вас. Това е една много динамична блъф игра, в която обаче ако само за момент загубите концентрация, могат много лошо да ви мамят до края на играта. В играта имате специални роли със специални умения, както в повечето картови блъф игри, но интересното тепърва предстои. Целта на играта е, в зависимост от картите си, да прецените дали да използвате техните възможности, или да се опитате да измамите другите, че имате друга роля, и да играете все едно наистина имате такава карта. Започвате игра с две роли вместо една, и при някои действия можете да подменяте ролите си, така че имате доста добър избор какво да кажете за себе си, как да изградите стратегия и да мамите „умно” в зависимост от стратегията на другите играчи, а дори да ви убият едната роля заради неуспешен опит за мамене, имате още един шанс да се поправите.

Играта привлича с разнообразието си, бързината си и компактността си, спокойно можете да я съберете в джоба си и да се разхождате с нея насам-натам. Също така трябва да се отбележи, че играта има доста приятен арт. Не е много наситен с елементи, но това, че е семпъл помага да се концентрирате върху самата игра вместу върху картите и детайлите по тях.

Като резултат имате бърза, малка игра с приятен арт и достатъчно прости правила, но достатъчно развита за да не е скучна, игра която можете да играете с всякакви хора по всяко време.

Ако не сте съгласни с нас или искате да ни допълните, моля дайте своите предложения в коментарите! Също така не забравяйте да гласувате за препоръка за другата седмица. Анкетата е в дясната лента.
Exit mobile version