четвъртък, май 6, 2021
Заглавна страница » Настолни игри » Dragon Castle – много повече от Mahjong
Dragon Castle – много повече от Mahjong

Dragon Castle – много повече от Mahjong

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Докато всички тръпнем за големия очакван хит на Horrible Games – Alone, нека не забравяме, че това е компания, която се слави със своите странни, по най-прекрасния начин, игри.

Те не са издали нито една стандартна игра и още повече – те са непредвидими дори в своите си игри (Това беше към теб, незнаещ за съществуването ни, Ерик Ланг!).

И докато звездата на Ужасниците от Horrible Games – Лоренцо Силва се справя чудесно и като самостоятелен дизайнер, тук той се е комбинирал с още двама други.

Заедно те са създали чудна игра, която не само изглежда брутално, но и е смазана идеално откъм геймплей.

Преди няколко дни отворих за пореден път кутията, за да се насладя на бонбонките вътре, но с мен беше и специалния ми кросфренд Ицо от BoardDelights. Той все още беше девствен с тези компоненти и в момента, в който кутията обичайно се изпусна, докато се отваряше, той беше толкова заслепен, че мигновено сподели, че играта му харесва.

Е, може и малко да съм прекалил с изразните средства, но е факт, че ако компонентите не бяха такъв разкош, играта щеше да бъде леко смъкната назад за мен.

Всичко, което ще получите са малко карти, няколко борда и купища тежки плочки с инкрустирани символи. С тези плочки можете да играете стандартен маджонг, но защо да го правите, като вече имате в пъти по-добра алтернатива.

Единственият кусур на играта е, че подреждането на плочките отнема тегаво време. Първо трябва да ги разбъркате и после трябва да ги наредите по дъската, спрямо някой от сетъпите.

Всъщност, има още един кусур и него го изчистим от сега, за да потеглят лигите след това. Често ще се налага да бъркате и да обръщате плочки. Ако сте дебелопръст несръчник като мен ще разбутвате всичко.

Сега, добрата част.

Играта е толкова лесна за обясняване и разбиране, че отнема само 2-3 минути, за да се схване. По време на хода си просто вземате две плочки от централното табло (като има малко, но лесни правила за това кои можете да вземете) и си ги слагате на вашия личен борд. Плочките трябва да са идентични и когато ги слагате не трябва да се допират една до друга. Целта ви е да свързвате цветове от плочки върху вашето табло. Щом успеете да съедините група от поне 4 плочки с еднакъв цвят, всички те се обръщат и получавате точки спрямо бройката на обърнатите плочки.

След като плочките са обърнати обаче, вече можете да слагате и на следващия етаж. Етажите също имат значение, защото от време на време захлупвате плочки с покрив. В края на играта получавате точки спрямо големината на колоните ви с покриви.

Тоест, вие решавате пъзел, в който има значение хоризонталното и вертикалното разположение на плочките ви. Освен това, особено след средата на играта, настава борба за плочки от борда и е по-добре да сте наблюдателни кой какво събира.

Финалът на играта е опортюнистичен, тъй като след като остане само един ред от плочки в средата на таблото, играчът може вместо да взема плочки, да си пропусне хода (за две точки) и да ускори финала, като вземе специален токън от борда. Когато се вземат определен брой токъни играта завършва в края на рунда.

Ако това беше всичко, играта щеше да е чудесна. Това, което я надува с хелий обаче е разнообразието. Първо! Има огромен брой различни сетъпи, които биха променили тотално възможностите за вземане на плочки и усещането на играта.

Това, което избива рибата обаче са двете тестета с по 10 карти. Едното тесте дава бонус точкуване. Всяка игра се тегли само една карта от него. Картите ви дават алтернативен начин на печелене на точки и ясна насока към какво да се целите, когато строите кулите си от плочки. Понякога ще искате да правите симетрични покриви, друг път пък ще търсите конкретен вид плочки.

Второто тесте е със специални умения, които чупят стандартните правила на играта. Отново, в игра влиза само една карта. За използването на умението трябва да харчите плочка от вашето табло. Това в началото ми звучеше като безумие, тъй като уменията не ми се виждаха много силни, но после осъзнах, че да махаш плочки от таблото си е доста често е плюс. Понякога си сложил някъде грешна плочка и няма как да я махнеш… освен с действието „специално умение“,след което ще направете и истинското специално умение – две в едно, братче.

Заключение

Dragon Castle е силна игра от силна година. Ако 2017-та беше по-жалостива откъм хитови заглавия, мисля че играта щеше да бъде доста по-популярна. Годината ни предложи куп абстрактни игри и Dragon Castle е сред топ ъв дъ топс. Компонентите на играта са с неизмеримо качество, а цената ще е типична за Horrible Games – достъпна… въпреки че все още не се намира на пазара.

Геймплеят е елементарен, книжката е изпипана и изписана с хумор, а динамиката е плавна. По идея играта си е мултиплеър пасианс, но все пак има състезание за плочки, особено ако използвате по-агресивен сетъп.

Разнообразието е не просто на лице, но гарантирам, че ще играете дълго време дори само базовата игра. Всъщност,  няма нужда от разширения. Dragon Castle си изглежда като завършено бижу.

И си е. Завършено бижу.

ПЛЮСОВЕ:

  • Феноменални компоненти
  • Лесни правила
  • Динамичен геймплей
  • Огромно разнообразие

МИНУСИ:

  • Сетъпа е тегав
  • Синдром на „тъжния дебел пръст“
  • Това си е мултиплеър пасианс, не очаквайте огромно взаимодействие

Съвсем скоро очаквайте Dragon Castle в магазина на нашите партньори от Time2Play. През това време можете да си резервирате копие, като им пише.

Пишете на Pikko Games

 

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'
Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*