понеделник, април 15, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Дигитална версия: Castles of Burgundy
Дигитална версия: Castles of Burgundy

Дигитална версия: Castles of Burgundy

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Castles of Burgundy е в моят топ 10 любими игри по принцип още от първото изиграване на играта. Вече имам сума ти игри зад гърба си и не виждам как скоро ще се дръпне назад. Скоро излиза „луксозното“ издание, но доколкото познавам Ravensburger – няма да има нищо луксозно, освен мушнатите експанжъни вътре.

Като се появи апликацията, аз ТРЯБВАШЕ да я имам. Казвам го директно. Копието, което достигна до мен е ревю копие, а цената за апликацията е 20 лева. Знам колко са 20 лева, особено като скоро ги дадох за 7 уондърс и експанжъните за андроид, така че ще се опитам максимално точно да ви придам опита ми с апа.

Първо – моята версия е за Android, а телефонът ми е Samsung Galaxy A5 (2017) – среден клас смартфон, така че мисля че едва ли моят експириънс ще е над вашия.

Хубаво – дали сте 20 лева, теглите си апа. Какво ще видите? Ами първо – всичко зарежда сравнително бързо, а още на менюто можете да откриете три мода на игра.

Нека започна с лошото. Не съм особено очарован от мултиплеъра. Да, ако играете с ваш приятел в реално време играта е окей, но ако си пуснете Ranked Game, например, играта ще ви върже случайно с други хора и играете в бавен мод,  в който имате кажи-речи 24 часа за ход. Да, можете да си пуснете колко искате игри едновременно, но е факт, че една игра се изиграва за около седмица, което за такъв тип игра е досадно.

Същият проблем имаше и в апа за TTA, но там има различни модове и „светкавични“ игри, в които имате секунди за ход. Тоест – там можете да седнете и да си изиграете една игра от начало до край. Тук, за момента, не виждам такава опция.

Ако вие нямате против „търпеливите игри“, значи за вас това ревю ще бъде само позитивно.

Държа да отбележа, че в играта се записват „replay”-и, но поради някакви причина аз не мога да ги подкарам, така че не съм сигурен дали проблемът не е в моя телевизор.

Добре, стига с мрънкането – към играта!

За мен, най-добрият начин да играете Castles of Burgundy е срещу ботовете. Или, както е и в реалния живот, само срещу един бот. Защото, фейс ит, вашите приятели са ботове.

Ако никога преди не сте играли Castles of Burgundy и апът е първият ви сблъсък с най-гениалното творение на Стефан Фелд, вероятно всичко ще ви дойде много. Заради това, в апликацията има чудесно упътване – както в менютата, така и туториъл. Ще се оправите. Вие сте умни ботове.

Ако сте играли Castles of Burgundy вероятно също ще се объркате от целия заоблен външен вид на всичко, инспириран сякаш от Pulsar 2849, за разлика от ръбистия квадратен вид на настолния вариант на Замъците. Първоначално сякаш нищо няма да си е по местата, но щом моя тъп ботски мозък успя да свикне с всичко за две-три игри, значи и вие ще можете.

В играта има разни 3Д анимацийки, носещи някакъв Steampunk полъх, но в Замъците на Бургундия няма никаква тема така или иначе, така че тук не търсим логика.

Ако сте запознати с игрите на Стефан Фелд, знаете, че той обича да си бърка салати с точки и често е досадно да местите пулчетата си по траковете на всеки 5 секунди. Хубавото на апа е, че взема черната работа и я превръща във вълнуващо пляскане върху екрана всеки път като получите точки. Така не се бях чувствал, откакто играех Call of Duty и получавах achievement-и за това, че съм си вързал обувките.

Най-хубавата част – Castles of Burgundy e сравнително бавна игра – играе се за около час и половина – до 3 часа понякога, ако сте мазохисти и цъкате четири човека. Така или иначе играта не е особено интерактивна (освен когато си гепите един на друг важните неща, разбира се), така че ви препоръчвам да си цъкате с един бот и то на най-високо ниво. Геймплеят ще продължи около 15-20 минути, а ако сте трима ще се качи вероятно на 30 минути, дори и да си пуснете на най-голяма бързина – все пак в играта има някакви задължителни анимации, а и ще искате да следите другите какво вземат и е важно към какво се стремят.

Трудността на ботовете е приемлива, въпреки че ми се искаше те да бъдат още малко по-умни. В момента най-високата трудност е горе-долу на моя акъл и понякога го бия, понякога той ме бие. Разликата е в това, че аз се уча и ще ставам все по-добър, а той… всъщност това не е вярно.

Не мога да не сравнявам Замъците с TTA – и двете са ангажиращи игри. И двете са за по 20 лева. Със сигурност мога да кажа, че Through the Ages е с пъти по-добре изпълнена апликация и с много повече възможности, но… НО! TTA, дори на телефона продължава около час, докато ако търсите да цъкате нещо в кенефа – Castles of Burgundy би трябвало да е точно за този случай. Ако играта свърши преди вас, ви препоръчвам да посетите личния лекар.

Във всеки случай Castles of Burgundy е отлична апликация и е първата, която пробвам от компанията Digidice, вероятно не и последната. Да, за мен играта не е оптимизирана за мултиплеър и все още имам висящи игри от две седмици, но поне с тъпия бот сме си дружки и продължаваме да споделяме романтични моменти в тоалетната.

Препоръчвам!

Играта можете да си я набавите от официалните онлайн приложения, но е най-лесно от сайта на производителите – Digidiced.

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers