петък, май 17, 2024
Заглавна страница » Енциклопедия » BigBoxGamers препоръчва » Игри с прекрасен арт дизайн
Игри с прекрасен арт дизайн

Игри с прекрасен арт дизайн

Latest posts by Недислав Стойчев (see all)

Последно време в настолните игри се влага извънредно много труд. Механиките стават все по-добри и иновативни, темите са все по-интересни, компонентите са все по-внушителни. Арт дизайна става все по-смел.
Какво е арт дизайн? Това не са просто картинките, не са илюстрациите, това са решенията, които дизайнерите са взели и са сработили с художниците, за да внушат на играчите емоция.
Защото когато в играта няма тема или историята не е движеща в концепцията, тогава на помощ идва арт дизайна.
Отделяме арт дизайна от „компонентите“, защото така ще трябва да изключим всички картови игри, ще трябва да не дадем шанс на малките компании, които не могат да си позволят грандиозни неща като FFG или Days of Wonder. Арт дизайнът е критична точка във всяка игра, защото ако той не работи, играта може да бъде тотален провал, но в някои случаи – може не само да спаси играта, но и да й предаде живот. Нов … красив живот.

BigBoxSolo препоръчва: Seasons

fp_seasons-620x300Seasons Card

Колкото и добра да е една игра като замисъл и механики, безцветни картинки и скучен арт могат да я провалят. Обратният принцип също не работи – изключителният арт не прави сам по себе си една игра добра. Смея да твърдя, че съм намерил игра, която е колкото забавна, толкова и красива – Seasons.

Seasons е поставен във голям фентъзи свят с много магия, вълшебни предмети и същества-помощници, които да ви помагат по пътя към победата. Артът в играта е толкова шарен и игрив, че ви хвърля право в тази атмосфера – предметите изглеждат като изваяни от богове, а помощниците могат да бъдат както големи и страшни, така и малки и палави. Обърнете внимание, светът не е Tolkien фентъзи – по-малко елфи и джуджета, повече магически зайци и светещи амулети.

Всяка карта е достойна за картина на стената. Самите плочки на играчите, кръгът в средата, дори малките токенчета с енергия на елементите изглеждат страхотно. И като бонус, заровете са големи и внушителни – всички действия, които дават, са ясно различими и приятни за окото.

Xavier Gueniffey Durin и Stéphane Gantiez добре са си свършили работата по заглавието и също са работили заедно по Lords of Xidit. Gantiez има разнообразно портфолио, рисувайки за игри като Claustrophobia и Formula D, докато Durin набляга повече на своя игрив стил в игри като Tokaido и Shinobi Wat-AAH!

За самият геймплей няма да ви разкажа тук, понеже някой го е направил преди мен в нашето ревю на Seasons. Дори да не харесвате фентъзи като идея, заглавието е достатъчно шарено и добро, за да преглътнете ненавистта си към заклинания и просто да играете една хубава игра.

BigBoxTyr препоръчва: 7 Wonders

7_wonders50e30157a1299.jpg

Както и BigBoxSolo твърди, една игра може да се провали, ако няма хубав арт. Тъжно, но факт. Все пак, докато чакаме другите да играят и ако сме си измислили бъдещия ход, почваме да гледаме арта по картите и компонентите на играта. Пък и понякога, точно арта на играта ни кара да се потопим в нейната тематика. Една такава игра, според мен е 7 Wonders.

Арта на играта е създаден от художника Miguel Coimbra, чието творчество можем да намерим в други игри като Arcana, BatteLore, Cadwallon, Cyclades и още други игри. В 7 Wonders, художника е успял да илюстрира по картите доста реалистично чудесата, както и самите карти. Арта по картите изглежда реалистичен и (според мен) помага на играча да си представи в повече детайли съответните сгради, мини и т.н. В началото на играта всеки играч започва с само с табло със своето чудо, но в последствие в процес на играта около таблото се „появяват“ нови сгради. Ако играчът се загледа в картите, тяхното разположение спрямо чудото и се остави на своето въображение, то наистина играчът може да си представи своето чудо и разрастващата се инфраструктура около него. Когато играя 7 Wonders, често се заглеждам по картите и си представям моето чудо, със съответние карти около него … как хората вътре си ходят, работят, как би изглеждало всичко.

BigBoxGamer е написал ревю за 7 Wonders, в което може да научите повече за геймплея на играта, а също така в него може да намерите и неговото мнение за арта.

 BigBoxGamer препоръчва: CV

Много се чудих дали да сложа в тази категория една от любимите ми игри – Архипелаг. Но това е статия за цялостна концепция за арт дизайна, а не само за плочките. Затова някак си съм длъжен да отбележа CV. Играта е ок. Не е лоша, не е и велика. Но ако търсите нещо, което да ви грабне окото още с отварянето на кутията, ако искате да се забавлявате предимно заради илюстрациите, ако просто сте фен на изкуството – жестоко препоръчвам CV. Илюстраторът в тази игра се нарича Пйотр Соха(Piotr Socha) и е единственият художник на игра, чиито творби извън играта съм разглеждал внимателно. Той е илюстрирал още няколко игри, но не толкова популярни. Оказа се, че Соха е доста популярен художник в Полша и препоръчвам да разгледате уникалните му творби в сайта му. Карикатурния му, ироничен и съвсем тънко гротескен стил е зареден с топли цветове и позитивни емоции. Е…ако ви се играе и приятна игра със зарове и ниска преиграваемост, но на ниска цена – защо пък да не си купите и самата игра.

BigBoxTea препоръчва: Legacy: Testament of Duke de Crecy

За мен играта, която държи челното място откъм дизайн на елементи, е с иначе толкова благозвучното заглавие „Legacy: The Testament of Duke de Crecy”. Уверявам ви, че единствено заглавието е толкова тромаво. Изображенията на „потенциалните женихи“ в тази игра са просто уникални – изразителни, карикатурни, придаващи цялата атмосфера на играта. Някои от дамите имат по-скоро черти на чифтокопитно, а други, макар и фини и прекрасни на пръв поглед, пак имат малко нещо лудо като усещане… Любима ми е Марта, тя е дъщеря на сладкаря, а по визия е като най-сладкото му произведение, прилича на пухкав, многокалоричен мъфин… Благодарение на страхотните илюстрации играта доста често се нарежда на едно от първите места при избор на занимавка за вечерта. 🙂


 Aко не сте съгласни или просто искате да помогнете на другите играчи, не се притеснявайте да изразите мнение за други игри в коментарите. 🙂

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Недислав Стойчев

Казвам се Недислав и съм от Казанлък. Запалих се по настолните игри преди около 5 години, когато излязоха настолните игри по WoW, но от тогава до сега открих че обичам да бродя из тъмници, да убивам дракони, да хвърлям зарове, било то сам, с приятелката ми или с компанията от храбри приключенци. Обичам да играя както с приятели, така и с нови хора, просто защото е винаги забавно да доведеш нови жертви в тъмниците!

2 коментари

  1. Христо Симеонов

    Веднага бих добавил „Jamaica“. Иначе добра статия, поздравления.

  2. Изтървал си DixIt :> Страхотен, много абстрактен арт. Бих добавил и дисковете от Warhammer, но съм си фен на „толкин“ фентъзито, и пристрастен.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers