неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Bears and Bees – The Mind Party Game
Bears and Bees – The Mind Party Game

Bears and Bees – The Mind Party Game

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Оригиналното заглавие на играта е Правилньiй Мед, което е препратка към Мечо пух, но превода е от руски и цялата аналогия е дълга за обяснение, заради което вероятно и самите автори са решили да кръстят играта на английски със стандартното Bears and Bees. И все пак, внимавайте, когато търсите играта в BGG, защото има и друга с такова име.

Тематично, това е игра, в която на мечките им е писнало да ги жилят по косматите дупета и са решили сами да измайсторят мед, без да се налага да крадат.

Механично, това е абстрактна блъфинг игра на разчитане на противниците. Въпреки това, илюстрациите по картите са феноменално добри, но моят естетически вкус се опира до „Ууу, шаренко“, така че не знам колко трябва да разчитате на него.

Bears and Bees е сравнително бърза игра, но се оказа не толкова лесна за обяснение на нови играчи и не съвсем интуитивна за хора, които не са играли подобни игри.

Това не значи, че е сложна, а просто, че въпреки простите правила, Bears and Bees се оказа измамно дълбока и изпълнена с взаимодействие между играчите.

Играта се печели, когато съберете 5 специални Swarm токъна. Който пръв постигне това – печели.

В играта има три вида карти:

  • Сини/Research – дават ви още карти
  • Жълти/Honey – дават ви пити мед
  • Червени – дават ви възможност за печелене на Swarm токъни.

В началото на играта всеки играч започва с една червена карта, която никога не може да загуби, няколко карти и няколко пити мед.

Тук няма ходове, тъй като всички избират тайно една карта и я слагат пред себе си. След това всички обръщат картите си. Картите обаче взаимодействат и с картите на опонентите ви отдясно и отляво, ако предвидите какво те ще играят.

В общия случай – с тези карти вие искате да събирате мед… но не твърде много мед, защото ако преминете 8 пити, тогава губите всички пити, но поне вземате токън „experience”, която се брои за пита, която никога не можете да загубите.

Ако някой изиграе синя карта, той тегли карти – всъщност това е единствения начин да вземате още карти… с изключение на червената карта.

Когато някой изиграе червена карта се гледа кой има най-много пити в момента. Този човек (или хора, ако има равни – и често ще има) взема Swarm токън. Хубавото на червените карти е, че те ви дават бонус карта или пита.

В играта има и други врътки и умения от типа – някои карти ви дават бонуси, ако преди това сте изиграли други карти, други карти пък дават пити на другите играчи, което е чудесен начин да накарате чуждите пити да преминат 8.

Заключение

Bears and Bees се води Mind Party Game и това е най-точното определение за играта. Това е леко и бързо преживяване, но с достатъчно дълбочина и взаимодействие между играчите, че да ви даде възможност да блеснете с това, което наричате ум.

Артът и огромните карти са от високо качество, а правилата са достатъчно елементарни за схващане… макар и това да не важи с всичка сила за нови играчи. Оказа се, че макар и да разбират правилата, хората, които не са свикнали с подобно мета взаимодействие, не им идва интуитивно как могат да пречат на останалите.

Bears and Bees създава множество готини моменти и обрати, за да се забавлявате, но аз имам един единствен проблем с играта. Вече съм я играл няколко пъти и започвам да усещам повтаряемост. Да, всичко тук идва от четенето на противниците, но картите и геймплеят е доста идентичен от игра към игра. Тоест, няма да правите нещо различно всеки път. Все още имам интерес към Bears and Bees, но усещам, как той гасне с всяко изиграване.

ПЛЮСОВЕ:

  • Страхотни илюстрации
  • Интуитивни правила… за геймърите
  • Изненадващо дълбоко взаимодействие между играчите
  • Бърз геймплей

МИНУСИ:

  • Новите хора трудно навлизат в идеята на играта
  • Съмнителна преиграваемост
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers