вторник, юли 16, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Baron Voodoo – Магия, зарчета и още нещо…
Baron Voodoo – Магия, зарчета и още нещо…

Baron Voodoo – Магия, зарчета и още нещо…

Денислав 'BigBoxMiniac' Миевски

И вие ли го чувате(звук от електрическа китара…вокал: …voodoo people, magic people…) ?

 

Нека да започна с истър ега в играта. Правилата са на френски и трябваше да търся превод онлайн. За това не намерих ифо за това в тях. Какво е LOA? В играта – вашия дашборд. Иначе това се тълкува буквално като Хаитяхски и Луизиански вуду духове (превод от wikipedia). Та и от там идеята на самата игра – чрез събиране на зарчета и трупане на точки, посредством техните синволни и цветови комбинации, вие да станете най-могъщия вуду шаман.

Самата игра има леко абстрактен характер, какъв друг да бъде при наличието на ВУДУ? Всеки един от четиримата играчи има специално умение, различно от другите, но пък с малко магия и пилешки черепи, омагьосвате когото си поискате и ползвате неговото умение като ваше. Има и супер магия да се преобразите в мастър вуду шамана от корицата, който владее всички умения и ги ползва безплатно. Но в основата си играта е местене на зарчета по основния борд, подобно на играта „Шашки“, тук също прескачате желания зар за да го получите, така един вид събирате енергия и материали за вашето Вуду. В последствие с тях правите заклинания (подреждате комплекти) и ги обръщате в точки, за да се доближите до победата. Играта има сравнително бърз, лесен и интуитивен сетинг. Рундовете минават за секунди. Има голяма доза стратегия изискваща вашата концентраци и съобразителност при комбинирането на специалните умения и позволените ви действия във всеки ход. Точкуването е много лесно, защото на всеки дашборд има подсказка, кое колко точки ви носи. А в BGG можете да намерите английските правила, ако решите да се сдобиете с играта на френски.

Компонентите на играта са много добре организирани сами по себе си и компакто подредени в пластмасовия инсърт на кутията, което ви позволява както бързо да я подредите, така и да я приберете след игра.

Зарчетата и борда им са с идеален дизайн, както визуално така и практично – за да не се разместват по време на игра. Тоукъна с мастър шамана идеално пасва на всеки дашборт за момента на вашето превъплащение.

Малките тоукъни с пилешки черепи са страхотно хрумване за да ви потопят във вуду атмосферата на тази игра с абстрактни заклинания. Аз лично обмислям да си направя един от моделин и да го отлея, ще е страхотно по масата да се търкалят разни кокаляци за настроение.

Единственото, което според мен рядко ще се използва са 4-те тоукъна с огньове по 20 точки. Не за друго, а защото играта винаги приключва преди тези точки и в много редки случаи някои ги надхвърля. Но не пречи да ги има.

Илюстрациите са в стил актуален и в момента, по мое наблюдение навлязъл от края на 2017 с македонския художник Mihajlo Dimitrievski. Малко странен, но вече разпознаваем и по-важното типично европейски. Типажите и синволите са много добре подбрани за да ви помогнат да се превъплатите на любимия си шаман.

Като цяло играта ще остане в колекцията ни. У нас се харесват такъв тип(от по странните) игри от всички възрасти. Кутията е компактна и не заема място, което също е плюс. Взаимодействието между играчите посредством решенията им прави играта динамична и социална, а също така и подходяща както за начинаещи така и за напреднали геймъри.

За тези от вас, които не харесват зарчета, спокойно!!! Заровете се мятат само в началото, след това се редят по борда и от там вече няма нищо случайно, всичко е планиране и стратегия.

Ванко: Ееееее…(сочейки борда със зарчетата) – в прево: Тая игра изглежда страхотно, тия кубченца ядат ли се?

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Денислав 'BigBoxMiniac' Миевски

Здравейте, казвам се Денис. По професия съм аниматор(на филмчета, не на туристи) – скулптор(правя къстъм екшън фигури, статуетки и бюстове, а от скоро се опитвам да правя и миниатюри за настолни игри). Имам доста хобита, но настолните игри, правенето и оцветяване на миниатюри си остават най любимите ми занимания. Играя настолни игри от дете. И аз като повечето от нас съм израснал с „Не се сърди човече“ и „Дама“ , но от 2010 интереса ми се засили, благодарение на Иво Драганов и събитието за настолни игри, което организира във Велико Търново. Защо играя – играя зареди самата игра и социалния контакт с хората. Победата не ми е приоритет, обичам да гледам как се развива самата игра (освен при Heroquest – ТАМ ПРОСТО ИЗБИВАМ ВСИЧКО В ТЪМНИЦИТЕ НА ПОДЗЕМИЕТО, А ПОСЛЕ ПРИБИРАМ ЗЛАТОТО И АРТЕФАКТИТЕ!!!)

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers