неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Bang! – да се постреляме задружно!
Bang! – да се постреляме задружно!

Bang! – да се постреляме задружно!

Latest posts by Недислав Стойчев (see all)

Играта, за която ще говоря днес е излязла през 2002 и е дело на дизайнера Емилиано Сциара и се издава от dvGiochi. От 2002 до сега са излезли доста разширения, варианти и т.н. За по-голяма атмосфера, докато четете ревюто, ви предлагам да си пуснете някой саундтрак от някой стар western (като например от „Великолепната седморка“  или „Златото на Маккена“) или си пуснете песничката от „Този див, див запад“, защото днес ще ви разкажа за …

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bang! e игра с карти от 4 до 7 човека, като една игра трае от 30-40 мин. до час (дори и повече, но за това после). Както сте се досетили вече, играта пресъздава western атмосфера, в която играчите трябва да се изпотрепят взаимно, като всеки играч поема различна роля – шериф, помощник шериф, ренегад, престъпник и се надява неговият „отбор“ да остане жив. 😀

Компоненти и за какво служат

В днешното ревю разглеждаме четвъртото издание на играта (нашето копие е на гръцки). В кутията ще намерим:

 • 7 карти с роли
 • 80 игрови карти
 • 7 игрални полета
 • 16 карти с персонажи
 • 30 патрона (токени :))
 • 7 карти с обяснения на символите по игровите карти
 • книжка с правилата

Ролите
В Bang! има 7 игрови роли:OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • 1 шериф
 • 2-ма помощник шерифа
 • 1 ренегат
 • 3 престъпника

В началото на играта всеки играч получава по една роля на произволен принцип, като играчът трябва да види тайно какво му се е паднало и да не казва на останалите играчи неговата роля. Играчът никога не трябва да издава ролята си в играта, дори да се е досетил коя е неговата „дружка“. Само този, на който се е паднало да бъде шериф, трябва да се „разкрие“. Спрямо вашата роля, се определя целта ви в играта и кои са вашите съотборници.

ПерсонажитеOLYMPUS DIGITAL CAMERA
На всеки играч също се раздава и карта с персонаж. С други думи, това са карти, които предвиждат някакво специално умение, което може да използвате винаги по време на игра. На всяка карта с персонаж има името на персонажа, неговото специално умение и колко патрона има. В бонус, ако вие сте шериф, си добавяте 1 патронче бонус.

Патроните
Токенчетата с патроните представляват „живота“ ви. OLYMPUS DIGITAL CAMERAИмате ли патрончета, значи сте жив, иначе – край. 😀 Също така спрямо това колко патрона имате, зависи това колко карти трябва да имате на края на хода си.

Игралните полета
Това са playmat-ове, които идват с 4-тото издание и целят да улеснят „игралното поле“ на играча. В лявото място за карта се поставя ролята, която ви се е паднала. В средното персонажът ви, а в дясното поле стартовото ви оръжие колт .45. Всички играчи започват с колт .45. В горната част на playmat-a, се поставят патрончетата ви … с други думи health bar-a ви. 🙂

Пример за игралното поле на шерифа.

Пример за игралното поле на различен от шерифа играч. 😀

Игровите карти
В Bang! има 2 вида карти – сини и кафяви. Сините карти са предмети (оръжия, прикритие и т.н.) или някакви специални карти като например Мустанг и Оптика. Кафявите карти са най-честите карти, които ще изигравате по време на вашия ход. Към кафявите карти приспадат картите Bang! и картите Miss!, също така картите за лекуване (Beer!) и други карти, чрез които да правите „мръсно“ на противниците. Най-често ще играете картите Bang! и Miss! (повярвайте ми! 🙂 )OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Геймплей

Както написах по-горе, Bang! е за 4-7 човека, като отнема от 30-40 мин. до час (примерно). В играта вие имате специална роля, спрямо която се определя целта ви в играта.

1. Преди играта (setup)
Ролите в играта се определят спрямо това колко човека играете. Ако играете:

 • 4 човека – 1 шериф, 1 ренегат, 2 престъпника
 • 5 човека – 1 шериф, 1 ренегат, 2 престъпника, 1 помощник шериф
 • 6 човека – 1 шериф, 1 ренегат, 3 престъпника, 1 помощник шериф
 • 7 човека – 1 шериф, 1 ренегат, 3 престъпника, 2 помощник шериф

Вземете нужния брой роли, спрямо колко човека сте. Размесете ги и ги раздайте на хората (или пък те да си ги изтеглят). Всеки играч вижда тайно ролята си и я поставя с лице надолу, освен шерифа. Играчът, който е получил шерифа, трябва да постави картата си с лице нагоре. Така всички знаят кой е шерифът. По време на играта само ролята на шерифа е известна, останалите нямат право да съобщават каква им е ролята, освен когато не ги убият.
След като сте раздали роли, размесете персонажите и раздайте нужния брой персонажи на играчите. Всеки играч поставя с лице нагоре персонажа си и взима толкова патрончета, колкото му се полагат спрямо персонажа, който е получил.
След това размесете игровите карти и раздайте на всеки стартовата ръка (толкова карти, колкото патрона има).

2. Цел (как да победим)
Целта ви се определя спрямо ролята, която ви се е паднала. Ако:

 • сте шериф – трябва да елиминирате ренегата и престъпниците
 • сте престъпник – трябва да елиминирате ренегата, помощник шерифите и шерифа
 • сте ренегат – трябва да избиете всички 😀
 • сте помощник шериф – и вие както шерифа трябва да елиминирате ренегата и престъпниците

4. Правилата на кратко (наистина са малко!)
Играта протича в ходове, като се започва от шерифа и после реда на ходовете е по часовниковата стрелка. По време на своя ход, играчът:

 • в началото на хода си тегли 2 карти от тестето
 • изиграва колкото карти иска
 • на края на хода си, трябва да има толкова карти колкото патрони има (ако има повече карти отколкото патрони, то играчът трябва да маха карти докато не изравни бройката на карти и патрони)

В допълнение:

 • играчът може да играе само 1 карта Bang! на ход, като това правило се променя спрямо оръжие/умение
 • играчът не може да има 2 сини карти с еднакво име пред себе си

Когато играч бъде елиминирам, той разкрива ролята си и слага всичките си карти в колодата с изиграните карти. Ако шериф елиминира помощник шериф, шерифа трябва да изхвърли всичките си карти, а ако бъде елиминиран престъпник, този който го е елиминирал, получава награда от 3 карти.

5. Разстоянието
Когато стреляте някой ще трябва да се съобразявате с разстоянието между вас и този който искате да стреляте. като разстоянието се измерва, спрямо това на колко стола по-далеч е съответния играч от вас. На колко далеч можете да стреляте зависи от оръжието, което сте си екипирали. Пример, аз съм с оръжие което може да стреля на разстояние 1 и се намирам между Пенчо и Генчо, то с това оръжие мога да стрелям някой от двамата, но вече ако искам да стрелям Пешо, който стой до Генчо ще трябва да си екипирам оръжие, което да стреля на 2 разстояние … или да елиминирам Генчо. 😀

6. Елиминацията
Едно от неприятните неща в играта. След като един играч бива елиминиран, той вече няма никаква връзка с играта, което е тъжно. Тук се намесва интернет, където може да се намерят всякакви варианти за това как да се поправи този елемент от играта.

Разлики с Bang! The Bullet! и Bang! The Dice Game

The Bullet! е делукс издание на Bang!, в което има всички разширения и шерифска значка. Bang! The Dice Game е вариант на Bang! със зарове, като този вариант е значително по кратък (около 15 мин. време за игра), като вместо карти се хвърлят 5 зара, иначе всичко останало си е както в оригинала.

Лично мнение

Bang! е добра игра и е бърза, лесна за обясняване и много подходяща за повечко хора. Всеки път, когато я играем имаме спомени. 😀 Екшънът и драмата са винаги на лице – някой те разстрелва, друг се прави на невинен, всеки лъже и се прави на добър! Обаче играта има две лоши „качества“ – първото е елиминацията, но все пак интернет има достатъчно начини за избягване на това. Другото лошо качество е, че понякога играта може да стане излишно дълга (да Munchkin, към теб гледам), но какво да се прави. В заключение бих казал, че играта е супер за парти събирания и ако искате малко драма в приятелската обстановка. Само за пример, последно като играхме, приятелката ми успя да ме елиминира още в първия ход на играта. Съдба. 😀

Снимков материал: Христомира Султова
Играта беше спечелена от Христомира Султова на Tabletop Day 2014 със съдействието на BoardGames.BG. Може да закупите играта от линковете по-долу:
Bang!Разширения за Bang!

Facebooktwitteryoutubeinstagram
"We going straight to the Wild Wild West ..."

Преглед на статията

Оценка

Накратко: Моля подкрепете ни като дадете оценка, харесате и споделите това ревю! Ако се чувствате разговорливи можете да ни оставите и коментар. Уверяваме ви, четем всички коментари!

Потребителска оценка: 4.78 ( 6 гласове)
0

За Недислав Стойчев

Казвам се Недислав и съм от Казанлък. Запалих се по настолните игри преди около 5 години, когато излязоха настолните игри по WoW, но от тогава до сега открих че обичам да бродя из тъмници, да убивам дракони, да хвърлям зарове, било то сам, с приятелката ми или с компанията от храбри приключенци. Обичам да играя както с приятели, така и с нови хора, просто защото е винаги забавно да доведеш нови жертви в тъмниците!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers