четвъртък, септември 23, 2021
Заглавна страница » Настолни игри » Favor of the Pharaoh – най-рошавото Yahtzee
Favor of the Pharaoh – най-рошавото Yahtzee

Favor of the Pharaoh – най-рошавото Yahtzee

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'
Latest posts by Деян Георгиев 'BigBoxGamer' (see all)

Обичам зарове! Обичам специални зарове. Обичам концепцията за игрите, основани на зарове. За нещастие, повечето от този тип игри звучат много добре на концепция и след една-две игри… омръзват. Единствената игра от този тип, която засега се е задържала в колекцията е Viva Java Dice Game.

Favor of the Pharaoh е репринт на стара игра, наречена „To Court the King” с друга тема и подобрен геймплей… не че съм играл оригинала.

Винаги съм казвал, че игрите трябва да са смели. Че като правиш нещо, трябва да го направиш НАЙ-ДОБРОТО от този вид. Е… Favor of the Pharaoh използва класическия Yahtzee механизъм, като го издига до това, че можем да наречем играта „The ultimate yahtzee” игра. С други думи – ако обичате yahtzee вземете си тази и не се занимавайте с други.

Добре де, тук не хвърляте два пъти заровете. Тук използвате другия известен принцип на този тип игри – хвърляте зарове, запазвате поне един и хвърляте пак, докато не запазите всички.

След това гледате комбинацията на зарове, купувате си нещо от пазара с тази комбинация и е наред следващия играч. Така, докато един играч успее да хвърли поне 7 еднакви зара и за един рунд никой да не успее да хвърли повече еднакви зарове или пък 7 еднакви, но с по-голяма стойност.

И… вече нямате нужда от повече обяснение. Това са всички правила. Наистина. Това са всички правила.

Всичко останало са умения, с които манипулирате заровете. И за разлика от други игри, в които можете да добавяте и изваждате по някое число, Favor of the Pharaoh използва абсолютно всички манипулации на зарове, за които се сещате… и ги умножите по 10!

Играчите започват само с три нормални шест стенни зара. По време на хода си играч ги хвърля и след всяко хвърляне запазва поне един, като ги „заключва“ в една изцяло козметична пирамидка. След като е готов, гледа огромно табло с множество плочки и проверява какво може да си купи с тази комбинация.

Комбинациите са типично „покерджийски“ (тип 2 еднакви, 3 еднакви, 3 еднакви и 2 еднакви, поредни и така нататък), но освен тях има още най-различни, като „само четни, само нечетни, повече от 20 сбор, повече от 30 и още много и много“. Всъщност, толкова много, че всяка игра ще ползвате само половината от тези опции за комбинация на зарове.

И това са само комбинациите. Уменията също са модулни. Всяка игра ще ползвате сигурно една трета от тях!

Освен, че ви позволяват да манипулирате заровете, тези умения ще ви дават и нови зарове.

Но тия зарове, не са като ония зарове… Някои от допълнителните зарове са стандартни шест стенни с числа от 1 до 6, но в играта има още количество уникални зарове. Всички от тях са шест стенни, но освен цветовете, страните са уникални. Някои показват повече шестици, други повече единици, трети пък са с напълно различни символи.

И гледайте сега, доста от тези зарове няма и да ги видите първите си игри, защото, както вече споменах, всяка игра играете с около една трета от всички умения. О, да – бройката пък на играчите модулира допълнително колко плочки от всеки вид има в игра, за да може да има все пак „прецакани“. То игра ли е без да има „прецакани“…

Значи така – модулни плочки, модулни умения, модулни комбинации. Това е прекрасно – безкрайна комбинация! Но знаете ли какво друго значи? БЕЗКРАЕН СЕТЪП!

Да, сетъпа на играта е чудовищно дълъг. Прибирането също. Въпреки, че кутията на играта е с разделения, всеки път трябва да пребърквате, да избирате, да броите плочки за всяко едно от уменията в играта. Като казвам безкрайно дълъг, имам предвид – почти колкото самата игра.

Тъй като самата игра не е по-дълга от 15-30 минути, сетъп от поне 10 минути е направо убийствен. И за жалост, това не е просто досадно – това ви кара да пуфкате с досада всеки път щом погледнете към рафта си за нещо бързо и леко. Това е абсолютно същия проблем, който имах и със Zombie 15. И знаете ли какво? Продадох Zombie 15.

Заключение

Favor of the Pharaoh е една от най-добрите Yahtzee игри от „чист“ вид. Правилата са изключително ясни и познати. Най-голямата сила на играта определено е разнообразието. Защото въпреки, че щом започнете да играете FotP имате усещането, че сякаш „вече сте го играл това“, само след ход-два ще осъзнаете, че това е най-богатата „проста“ игра, която някога сте виждали. Изборите ви изглеждат почти безкрайни, но не до степен на зацикляне, защото влизате в граница, която вие самите се вкарвате в началото на играта. И казах „безкрайни“, защото винаги, имам предвид – абсолютно винаги!, имате какво да направите със заровете си. В моите игри не съм имал нито един незадоволителен ход. Освен това с всяко едно умение имах усещане за развитие, та чак до самия финал!

Казах „имах“, защото играта вече не може да се открие на моята секция. Защо?

Проста причина – играта е добра, но просто не си заслужава тягостния сетъп. За съжаление, той не просто заби последния пирон в ковчега й. Той изработи ковчега, мушна я вътре, заби всички пирони и я зарина.

Единственият начин да играя отново е да отида на гости и някой вече да е приготвил играта. И след това да играем поне няколко игри, защото… не си струва. Наистина странен проблем, но ако назовем нещата с истинските им имена – какво бихте избрали за филър игра – нещо, което ще извадите и просто ще разцъкате или нещо, което е малко по-добро, но приготовленията отнемат почти толкова, а понякога и толкова време колкото самата игра? Жалко… може би някой някога ще измисли някакъв вариант, в който цялата тази „логистика“ да е по-милостива към играчите. Засега… продължаваме напред (абсолютно неактуална и не на място препратка, но показваща опит за оригиналничене, включително с коментарът в скобите)

ПЛЮСОВЕ:

  • Разкошни компоненти
  • Разкошен геймплей
  • Разкошно разнообразие

МИНУСИ:

  • Кошмарен сетъп

 

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*