неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Codenames Pictures – нова версия на най-популярната парти игра!
Codenames Pictures – нова версия на най-популярната парти игра!

Codenames Pictures – нова версия на най-популярната парти игра!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Обикновено ми трябва повече време, за да направя ревю на игра, но в този случай, само две сесии от по около час, час и половина ми бяха напълно достъчни. Първо, защото срещнахме почти всички карти и второ… защото това, на практика, си е същата игра като Codenames… но с картинки.

За тези от вас, които не са запознати с оригиналната Codenames, препоръчвам ви да цъкнете на бутона отдолу и да прочетете семейното ревю на мен и моята съпруга. Дори и да не сте наясно с правилата обаче, мисля отново да ги разясня, защото не са повече от абзац.

РЕВЮ: Codenames

Codenames Pictures е парти игра на асоциации от иначе големият гений на зверски тежки игри – Влада Хватил. В темата на играта няма да навлизам, защото на теория вие сте шпиони и се опитвате да предадете тайни съобщения един на друг, но на практика, темата е там, колкото да завърже кръпки. Така или иначе никой не търси тема в чиста игра на асоциации. Все едно да търсите история в Dixit.

pic3089388_lg

Играчите се разделят на два отбора. В средата на масата се нареждат карти с картинки в 4х5 схема (за разлика от оригиналната 5х5).

Избира се по един човек от двата отбора. Това са хората, които ще се опитват да подсказват. Те теглят карта от специално тесте и картата показва кои думи всеки един трябва да подскаже. Подсказването е по ред. Първо единият подсказва и отборът му се опитва да познае картинките, после другият отбор работи по същия начин.

Подксазва се с една дума и число. Думата може да бъде каквато и да е, а числото определя към колко картинки тази дума се отнася. В повечето случаи ще целите да подскажете повече, за да изпреварите другия отбор.

Трябва да внимавате обаче, защото ако съотборниците предположат грешно, може или да уцелят дума на противника или в по-лошия случай – да уцелят едната картинка от схемата, която губи играта за целия отбор.

Като изключим разни детайли, това е основата на играта. ТАКА!

20160808_232902

Нека поговорим за картинките, защото това е центърът на играта. Картинките са черно-бели, за да се избегне подсказването с цветове. Ние лично (по съвет на Том Васъл) забранихме и формите, защото това би улеснило твърде много, така или иначе, лесната играта.

Всяка картинка е детайлна и, в повечето случаи, хумористична. Картинките са толкова креативни, че можете да отделите часове дори само, за да ги разглеждате. Още повече, че половината от тях имат и някои социални или сатирични послания. Другата половина… са просто плод на гениален, но напушен ум. Не, не като художничката в Диксит. Тя е на доста по-твърди наркотици.

А по-добра ли е от Codenames?

Знаете, че обичам да съм ясен и категоричен. Заради това, очевидно според мен, бих казал – Да. Codenames Pictures е по-добра.  Тя е доста по-лесна за започване, върви много по-бързо и като цяло асоциациите се измислят с по-бързо темпо. Когато имате визуална стимулация, възприемането на картите става доста по-лесно в сравнение с абстракцията на думите. Да, въображението от оригинала леко се свива, тък като ви дават готови изображения, вместо вие да си съставяте вашите лични извращения в главата си, но като за парти игра, аз предпочитам нещо, което се движи по-динамично и по-леко. Разбира се, очевидният фактор е налице. Скоро може и да видим Codenames на български, но засега се открива основно на английски. За да играете Codenames ви трябва не просто познанение на английски, а дълбоко познание, за да можете да мислите на асоциативно на английски. Повече за това говорим в ревюто ми на оригинала. Codenames Pictures напълно премхава този проблем.

20160808_230307

Заключение

Въпреки, че и това издание на Codenames не ме размаза на масата ми за игра от изумление, нито ме вкара на хайп влака, който е твърде фрашкан с хора, които не разбирам, смятам да си задържа този път копието.

Картинките са много по-привлекателен вариант за мен, защото освен, че се избягва езиковата бариера, Codenames Pictures е по-достъпна, по-бърза и сравнително по-лесна за игра. Да не говорим за това колко удивителни картинки има.

Наблягам на това, че аз предпочитам тази версия, защото бих разбрал хората, които ако трябва да избират биха си взели играта с думите. Картинките ограничават малко въображението и олесняват асоциациите. Думите са доста по-предизвикателни и понякога провокиращи. Точно заради това и новата версия не пристига с пясъчен часовник, както оригинала. Просто не се налага, защото обикновено темпото е съвсем друго. Така че ако предпочитате игра с малко повече мислене, наблюдателност и развиване на въображение, бих прибегнал към оригинала. Ако сте като мен и търсите чисто забавление и по-бърза парти игра, определено се хвърлете на Codenames Pictures!

ПЛЮСОВЕ:

  • Оригинални и професионални илюстрации с драматургия
  • Езиково независима
  • Подходяща както за парти обстановка, така и за филър
  • По-лесна и по-бърза от оригиналната Codenames

МИНУСИ:

  • По-ограничаваща откъм въображение, в сравнение с оригинала

Играта официално излиза на фестивала в Есен, този Октомври, така че засега можете да посещавате сайта на CGE и да точите лиги там.

Codenames Pictures

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers