вторник, май 21, 2024
Заглавна страница » Пъзел стаи » Teorema Escape Room: Ревю без спойлери
Teorema Escape Room: Ревю без спойлери

Teorema Escape Room: Ревю без спойлери

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Продължавам със страхотното приключение, което се превърна в мания – обикаляне на пъзел стаите в София. Повече за това кой съм аз и какво правя можете да видите в първата статия от серията. Ще я откриете най-долу в списъка.

Пъзел стаи – Ревюта без спойлери

За банковите обири

11teorema3 final long.mp4 - VLC media player

Всеки, който ме познава знае, че аз съм гладен и жаден за тема. Каквато и да е тема. По-скоро, обичам игрите да са тематични и аз да се ангажирам дотолкова, че да забравя за външния свят. Обичам да преживявам истории и въпреки, че досега не съм попадал на стая с изключителна история или дори стабилно развитие на сюжет, мога да се задоволя с отлично представена и интригуваща тема.

Когато отидохме във фоайето на Теорема и Павел (един от собствениците) ни обясняваше условията, ние не знаехме какво да очаквахме. Техният маркетинг никога не е бил свързан с тема и история. Да, ако се опитате, можете да разберете какво се случва в стаята. Дори имат забавно клипче с Китодар, който обира стаята им.

Въпреки това за насисторията беше изненада. Поради тази причина, аз поисках разрешение, и го получих, да ви разкрия кои ще бъдете вие в Теорема.

Играчите са банкови заложници и целта им е да открият изхода и да избягат. Колкото и неоригинално да звучи, всъщност, в света на искейп стаите в България си е достатъчно уникално и функционално.

Атмосферата

Teorema 5

Реалистичните стаи са много рисковани, защото е трудно да създадеш мини свят, който да е реален, но да се усеща като нещо нетипично за ежедневието ни. Думата, която от тук нататък ще използвам в това ревю е „елегантност“. Атмосферата е… елегантна. Това означава, че стаята е пълна с тема, като освен стандартните пъзели, вътре ще откриете и неща, които не са част от пъзела. Тези неща не са отбелязани със стикери, нито ви казват да не ги пипате. Въпреки това ще се досетите (или не), че те са само там, за да ви помогнат да се потопите в историята.

Балансът е постигнат изключително деликатно и някак си стаята се усещаше „чиста“, без да е твърде „изчистена и опростена“.

Да, в стаята имаше абстрактни пъзели и някои нетематични елементи, но досега не съм срещал стая с напълно обвързани с темата загадки и 100 процента достоверни и опровергани пъзели. Затова след малко.

Въпреки това, през цялото време не забравихме кои сме и къде се намираме. Това се дължеше основно на едно нещо, което досега не бяхме срещали.

Чудесно и функционално използване на звуци

Teorema 3

 

Един от основните методи, които могат да създадат напрежение и да придвижат историята напред, това са звуците. Досега, единствената драматургична употреба, която сме срещали беше напрегнатото увеличаване на темпото и звука на драматичната музика в последните десет минути (и часовникът в Хакера). Тук, освен че го има този момент, звуците се използват функционално и в пъзелите, което не само ни помагаше, но и ни изпълваше с вълнение и самочувствие. Това може да ви звучи малко абстрактно, но няма да казвам повече, за да не ви разваля изненадата.

Все пак, едно от най-важните неща за стаите са…

Пъзелите

Teorema 1

В стаята има някои оригинални пъзели и това, което ми хареса най-много е липсата на катинари. Всъщност, това е една от основните точки на маркетинга на Теорема. Дори във фоайето има надпис: „С катинарите дотук“. В тази стая се набляга на кооперативността и активността, така че няма да циклите върху листче със задача по алгебра през цялото време.

Въпреки това не мога да не спомена, че тази стая, както и всички до този момент не е консистентна във взаимоотношението пъзел-тема. Много от пъзелите са там, защото са оригинални и интересни, но след като мине известно време ще си дадете сметка, че нямат никаква логика за историята. В това няма особен проблем, като имам предвид, че все още не съм чувал за стая в България, която да спазва и да набляга на тези неща. Така че не мога да я сравня с никоя друга и няма как да извадя точки. Единственият ми проблем с пъзелите на Теорема беше един конкретен пъзел, който няма да спомена, но ще кажа следното. Този пъзел върви извън границата на логиката на другите пъзели в стаята и ни беше адски трудно да го решим не защото самият пъзел е труден (съвсем не е), но защото човек настройва мозъка си да работи по конкретен начин, когато следва логиката на стаята. Тази загадка ни накара да рестартираме умовете си и да мислим в друга посока. Може да е търсен ефект, може и някои да го харесват, за мен това счупи динамиката за момент.

Въпреки това, елегантният дизайн, плавното представяне на точната трудност в точния момент доведе до вълнуваща и интригуваща кулминация, която в нашия случай беше 44 минути.

19teorema3 final long.mp4 - VLC media player

Заключение

Стаята на Теорема е най-елегантната стая, в която съм бил до този момент. Това е стаята с най-изчистен дизайн, който помага за концентрацията на играчите. Въпреки това, пъзелите не са малко и са достатъчни предизвикателни, за да ви задържат вниманието. Атмосферата е тематична и няма да излезете от усещането, че сте в банка и че напрегнато трябва да избягате.

Някои от пъзелите не бяха тематични, а една определена загадка ни изкара за момент от динамиката на играта. Въпреки това, пъзелите са достатъчно интригуващи, вълнуващи и техничарски, за да могат да ни оставят пълни с адреналин. За разлика от Dextrophobia, тук финалът се усети като отлична кулминация, като напрегността дойде не само от драматичната музика, но и от хитрия постепенен дизайн на цялостната концепция.

С други думи, може и да имам малки забележки, но определено това е стая от висок калибър и се нарежда сред топ 3 любими стаи до този момент.

 • Елегантна и тематична атмосфера
 • Баланс между декор и части от играта 
 • Отлична възможност за кооперативност
 • Чудесни пъзели, в по-голямата си част  
 • Напрежение с кулминативен финал 

КЕФОМЕТЪР

А ето и актуалната подредба на любимите ми стаи.

 1. Offline: Хакерска стая
 2. 3KEY: Детективът и Машината на времето
 3. Теорема 
 4. Vestigo
 5. Dextrophobia
 6. Offline: Египет

Можете да резервирате стаята, като кликнете на бутона отдолу. Няма защо да не го направите.

Teorema Escape Room

12507264_1553275221661213_4934726208582469513_n

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

2 коментари

 1. Поздравления за изчерпателните и интересни ревюта. Посетил съм почти всички стаи от коментираните до момента и бих ви препоръчал да отидете в Декстрофобия 2.0, Room 66 и Questomania Порталът. Посетил съм около 12 стаи в България, Франция и Белгия и за мен Декстрофобия 2.0 е номер 1.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers