Site icon Big Box Gamers

Rockwell: Fluctuating Market Expansion

Завърших миналата седмица с ревю на стабилно средно към тежко евро. Ще започна с разширение към него. Разширението беше успешно финансирано в Кикстартър, и съвсем по законите на стреч гоуловете, е пълно с ненужни неща, които трошат баланса на играта.

Ще започна от основното, и може би единствено, нещо, което си струва в това разширение.

Плаващия Пазар

Едно от най-странните неща в базовата Rockwell беше фиксирания пазар. За игра, която е със силен икономически наклон, в която постоянно купувате и продавате, беше доста странно да има фиксирани цени за различните метали, които намирате под земята.

Е, разширението оправя това. Добавя нов борд за пазара, който замества оригиналния. В него, четирите вида метали започват от фиксирана сума и по време на играта тези цени ще падат и ще се качват.

Всяко копаене на ресурси ще покачва пазара, всяко купуване и продаване ще въздейства на пазара, както и от време на време играчите ще имат възможност да спекулират, като променят цените както си искат.

Ако цената на някой метал стигне дъното, пазарът се срива и всеки губи половината от този метал и не може да купува повече този ход.

Ако цената на някой метал се качи до върха, тогава пазарът процъфтява и всеки удвоява металите си.

Ние се притеснявахме, че пазарът щеше да се срива твърде често, но нека ви кажа, нито сриването, нито процъфтяването е толкова лесно да се случи. Всичко е толкова добре балансирано, че през по-голямата част от играта, цените се въртяха около средната си стойност.

Един от стреч гоуловете бяха две фигурки със специални правила.

Supervisor и Superintendant са пичове, които ще се въртят около вас и където стъпват се случват някои неща. Единият ви забранява да копаете, а другият вдига трудността на копаене, но предпазва от взривове.

Аз съм сравнително неутрален към опцията да играя с това мини разширение, защото, от една страна добавя допълнителни рискове и избори, но от друга страна увеличава още повече, така или иначе, немалката случайност в играта. Освен това, отнема време, докато ги местите всеки път, когато някой копае.

Според мен, не е лошо да се ползва, но може би в 1 на всеки 4-5 игри, колкото само леко да разведри обстановката.

Дотук с хубавите неща.

Двете останали мини разширенийца са всъщност само карти, които се вкарват в тестетата за копаене. И двете са ужасни и никога не бих играл с тях.

Експлозивните карти дори не съм пробвал, но самата концепция е толкова лоша, че не знам защо дори са си помислили, че има някакво бъдеще. Когато копаете и вземете, че изтеглите такава карта, работникът ви сваля едно ниво. Ако е първо ниво се връща в началото на шахтата. Какво?! Дори нямате как да се защитите! Ако ви се падне картата, това е. А?!

В играта, подобренията се правят толкова трудно и рядко, че това подобрение на работника ви е струвало адски много. И накрая само заради късмета на тегленето да загубите едно цяло ниво?! Или в по-лошия случай – да се върнете назад. Движенията в играта се правят доста бавно, а стратегията с работници първо ниво си е напълно валидна. Тоест, само тегленето на една такава карта може да ви загуби играта. Не, мерси.

Картите с диаманти ми звучаха добре на идея. Когато ги теглите, двама човека си делят известно количество пари. Всъщност… много пари. Силата на плочката по 400. Звучеше ми добре, защото това би дало още един вариант за печелене на пари, освен пазара.

За съжаление, това също се оказа ужасно разширение. Особено ако се комбинира с „наемниците“. Това значи, че дори да сте си изхабили всичките пари, за да си наемете наемник, за да изкопаете сам плочката, може да ви се падне диамант и да си вземете напълно сам всичките пари, които да ви върнат парите от наемника. Което значи какво? Следващия ход – още един наемник. Копаете отново сам с него и какво? Хоп – пак диамант!

Не, това не е просто хипотеза. Това реално може да се случи и то твърде често. Поне при нас беше така. Точно тези диаманти направиха победителят.

С други думи, ако играете с диамантите, тогава борбата ще бъде основно за „наемниците“.  Лошо, разширение, доста лошо.

Заключение

Fluctuating Market е странно разширение. От една страна, прави нещото, което трябваше да бъде включено в базовата игра – плаващия пазар. От друга страна, всичко останало е напълно излишно.

Когато използвате плаващия пазар, играта става още по-дълбока и стратегическа, като изцяло променя подхода към парите. Играчите ще имат възможността да натрупат огромни… наистина огромни, суми с няколко транзакции и да променят потока на цените. Позицията на пазара става изключително важна, защото колкото сте по-напред, толкова по-изгодни сделки ще можете да правите. Но! Ако успеете един ход да направите десетина хиляди, тогава няма да има нужда да се връщате пак следващия ход.

С други думи, икономиката става още по-тактическа и играта влиза в малко по-тежки форми. Логично и геймплеят увеличава дължината си. Лично аз бих играл винаги с това разширение, но ако искате по-бърза и по-динамична игра, винаги можете да си разцъкате по-предвидимата и фиксирана версия.

Supervisor и Superintendant разширенийцето може и да го ползвате от време на време, но диамантите и експлозиwите препоръчвам само на мазохисти, които обичат хаоса и непростителното наказание без провинение.

С няколко думи – препоръчвам разширението, защото въпреки че малките разширенийца са кофти, основното е чудесно!

ПЛЮСОВЕ:

МИНУСИ:

Както вече казах, можете да си поръчате разширението от сайта на производителите!

Rockwell – Fluctuating Market

 

 

 

Exit mobile version