Site icon Big Box Gamers

Viceroy – пасивно-агресивна игра с безброй стратегии

Всички игри на Mayday Games, които съм играл до момента са сравнително леки, които винаги са били голям хит в компанията. Viceroy е малко по-различна. Първо, оригинално, това е руска игра от Hobby World и второ, играта се оказа доста по-дълбока и сериозна, отколкото очаквах.

Добре дошли в света на Berserk

Който е играл Berserk знае две неща. Първо, светът е в измислена фентъзи реалност и второ, играта е тъпичка. Тук ще наблегнем на първата част. Във Viceroy играчите изграждат своя собствена пирамида на влияние над света на Лаар. Темата можеше да бъде всякаква. Илюстрациите са приятни и шарени и въпреки, че много от тях приличат на фентъзи стереотипи или персонажи от известни фентъзи франчайзи, на мен не ми пречат. Особено, когато никой никога не гледа арта в тази игра. Това е защото картите са пълни с информация, която трябва да следите внимателно. Така че да – играта е абстрактна и се печели с точки след определен брой рундове.

Пасивно-агресивната механика

Играта се състои от две части. В първата се купуват карти, а във втората се строят. Така 12 пъти.

Когато купувате, на масата има 4 карти, над всяка една има цвят. Всеки играч разполага с токъни (или камъчете) от различни цветове и тайно залагат на кой цвят ще сложат (blind bidding). Тук няма значение колко камъчета ще сложите в юмрука. Винаги слагате само едно – това не е наддаване, а само залагане за определен цвят. Ако двама заложат на един и същи цвят и двамата горят. В процес на играта, картите за всеки цвят могат да станат по две и тогава ако са двама за един цвят, могат да си разделят картите. Ако не успеят да се разберат или са повече от двама пак си губят камъчетата.

Ето и хитрият момент. Преди да заложат, играчите могат да се разберат кой за какво ще залага. Често, през първите ходове на играта, играчите са добри един към друг, защото няма чак толкова значение. От третия ход нататък обаче всичко се променя. Почти няма ход, в който няколко човека да не искат една и съща карта. Тогава започва една… пасивно-агресивна дипломация, в която никой няма какво да предложи и всеки тества другите дали са готови да изгубят камъчета и да се пробват наново следващ рунд.

Разбира се, можете да кажете, че искате конкретна карта, но да не заложите на нея. Това може да се случи и често се случва. Понякога може да нямате камъче от този цвят и просто да блъфирате, за да откажете някого от този цвят.

Изключително интересен кръг. Когато гледах ревюта на играта не предполагах, че има толкова динамична социална част, но ето че дипломатичните ви умения ще влязат в сила.

Втората част на играта е строенето на вашата пирамида.

Във Viceroy има два вида карти. Карти с персонажи и карти „Закон“.

Всяка карта с персонаж ви дава различно умение в зависимост от това на кое ниво от пирамидата се намира. А цената за всяко следващо ниво е по-голяма. Цената се плаща в камъчета.

Картите „Закон“ са напълно безплатни и дават някакви бързи ресурси или точки в края на играта. Често, тези карти ще определят стратегията ви, тъй като започвате с три от тях.

И двата вида карти обаче имат нещо общо. В горните ъгли имат четвърт кръгчета, а в долната си част в средата имат един голям полукръг. Когато нареждате картите една до друга, между три от картите се образува цял кръг. Ако този кръг е едноцветен вие получавате камъче от този цвят и освен това точки в края на играта в зависимост от нивото на горната карта и бонуси, които може да сте акумулирали.

Геймърски 7 Wonders

 

Механично, играта няма нищо общо. Усещането, което носи обаче е подобно. По време на игра, вие трябва да си съставите ясна стратегия какво ще ви носи точки и трябва да я следвате стриктно, защото твърде много разпиляване ще ви загуби играта. Има много различни начини на печелене на точки. Завършване на кръгове и събиране на бонуси от карти за тези кръгове, Събиране на различни комплекти токъни в различни комбинации, бонуси от карти „Закон“ или пък директно печелене на точки. Много карти просто ви дават точки.

В играта ви препоръчват да не бързате да събирате точки още от старта. По-добре е първо да събирате ресурси или да строите карти, които ви носят постоянни такива. Е… аз ви препоръчвам същото.

Това далеч не са подробно обяснение на правилата. В играта има щитове, мечове, бонуси при пасуване и още много малки, но интуитивни правила. Исках само да ви покажа основните механики, но най-вече това, че…

В играта има безброй стратегии!

Вече споменах, че можете да се концентирате в определен начин на събиране на точки. Е, обикновено този начин се комбинира и вторичен начин, защото ще искате да бъдете ефективни. Това от самосебеси вкарва в играта безкрайни възможности. Както се досещате, внимавайте, когато играете с хора с тежка форма на парализа на аналитичен ум.

Освен това, ако някой лесно се отказва от това, което иска, трябва по-внимателно да избира играчите, с които иска да играе. В играта няма да имате много карти в ръка, така че е от изключителна важност да вземете картата, която желаете. Напълно е изключено да не влезете в конфликт на интереси поне няколко пъти за цялата игра.

Преди да стигна до заключението, ще ви дам един съвет. Потърсете из картите „закон“ картата, която ви дава по една точка за всяка ваша карта в пирамидата и я изгорете ритуално на площада. Тази карта е изключително счупена. В повечето случаи ще ви даде над двайсет точки. За сравнение – другите карти „Закон“ дават от 3 до 12 точки. Само с тази карта съм печелил два пъти.

Заключение

Viceroy е игра за хора със самочувствие, добри социални умения и комбинативно мислене. Колкото по-рано вземете стратегическо решение за това, какво искате да направите, толкова по-голям шанс имате за победа.

Артът е професионален и асоциативен, на моменти твърде асоциативен. Това не е типичната лека игра от Mayday Games, но и оригинално не е тяхна. Играта си е тежичка и с 4 човека продължава около 2 часа, понякога и повече. Мога да потвърдя, че дори и след няколко изигравания, не можем да паднем под това време, а сме хора, които играят бързо.

В играта има много дипломация и често се влиза конфликти. Въпреки това, не ми се е случвало нито веднъж тези конфликти да излязат от контрол и да има разсърдени, за разлика от други игри с дипломация. Стратегиите, които можете да използвате на пръв поглед може да изглеждат малко, но като се комбинират една с друга, числото пръска тавана. С други думи, Viceroy е страшно преиграваема.

Играта е напрегната, но нито веднъж не съм останал с впечатление, че механиките ме наказват за лошо взето решение. От всяка ситуация има измъкване.

Това е страхотна игра, която въпреки уморителния геймплей, носи вълнение и задоволение след всеки завършек. Мисля да си я задържа и нямам търпение пак да я играя!

Както видяхте, избегнах всяка една тъпа смешка, която можеше да направя с аналогията с цигарите. Удържах се, кажете ми Браво.

ПЛЮСОВЕ:

МИНУСИ:

Ще остане ли в колекцията ми?

Защо?

Камъчетата и плеймата, който виждате на снимките не идва с базовата игра, но можете да си ги закупите от сайта на производителите. Препоръчвам ви да разгледате сайта им, защото те имат страхотни игри!

Mayday Games

 

Exit mobile version