Site icon Big Box Gamers

Топ 10 причини да пробвате настолна игра

Здравейте, скъпи читатели. Тази седмица мисля да подходя малко по-различно към статията си. До голяма степен статиите в сайта ни са предназначени за хора, които така или иначе са фенове на хобито, но днес мисля да се обърна към останалата част от публиката ни, колкото и малка да е тя. За целите на тази статия мисля да ви представя моите размишления по темата „какво могат да ви дадат настолните игри ако не се имате за геймър“ и мисля да разделя нещата на лични и социални.

Лични:

  1. Забавни са – да си го кажем и очевидното – игрането на настолни игри може да ви донесе много часове забава, смях и хубави спомени.
  2. Развиват различни умения – различните игри имат различен фокус и засягат различни умения, но със сигурност всяка една развива такова. Дали става въпрос за дедуктивни умения (Letters from Whitechapel), управление на ресурси (Imperial Settlers), стратегическо мислене и планиране (Clash of Cultures), сръчност (Crokinole), креативност (Dixit) или приоритизиране (Caverna), настолните игри имат на какво да ви научат.
  3. Развиват различни знания – много хора се шегуват, че са научили английски покрай компютърните игри и това не е лъжа. Същото може да се каже и за настолните игри – когато човек има интересен контекст и желание, може да научи много информация по неусетен начин. Езиците са само едно от нещата, които можете да научите през настолните игри. Друго нещо е световна история (Through the Ages), най-различни интересни факти (Trivial Pursuit), както и концепции като алтернативна цена (opportunity cost) и възвръщаемост, които са доста полезни за голям набор от реални ситуации.
  4. Хоби са – добре, това е малко странно като причина, НО … ако се поразтърсите малко в Интернет ще намерите много научни статии (не само блогове и списания) на тема колко е полезно човек да има хоби и как щастието и наличието на хоби имат висока корелация. Всичко това просто значи, че е добра идея човек да си има хоби, а настолните игри са чудесен избор, който има по-малко странични ефекти от преките си съперници (не напряга очите например).

Социални:

  1. Дават ви да опознаете събеседниците си – има една сентенция от неизвестен автор, която гласи „Как човек играе може да ти покаже част от характера му. Как човек губи може да ти покаже всичко.“ Когато се съберете да играете с ваши приятели или дори с по-непознати хора, можете да ги видите в нова светлина и да научите по нещо ново за тях … особено ако започнат да губят.
  2. Дават тема за разговор – доста хора са стеснителни в социални ситуации и когато са в нова обстановка се чувстват неудобно да заговарят тези около тях, защото не знаят какво да кажат. Когато вечерта започне с игра обаче, първите думи обикновено се разменят в игровата ситуация, а след играта пък има готова тема на разговор, която да разчупи ледовете и да накара всички да се чувстват по-комфортно.
  3. Срещат ви с нови хора – ако започнете да играете от време на време и започнете да посещавате събирания за игри ще срещнете нови хора, с които заради точки 5 и 6 ще можете да се запознаете и да започнете да си говорите бързо и лесно. Кой знае, може да намерите страхотни приятели по този начин (аз например точно през игрите се запознах с едни от най-близките ми приятели).
  4. Сплотяват групи – дали става въпрос за вас и приятелите ви или за семейството ви, събиранията за настолни игри са чудесен повод да се видите с любимите си хора и да прекарате известно време с тях като активно си взаимодействате. Това го казвам, защото и ходенето на кино и дискотека, и гледането на телевизия по принцип могат да ви съберат с любимите хора, но в тези ситуации рядко си говорите.
  5. Здравословен отдушник на състезателния дух са – най-добрият ви приятел/ка ви е подразнил? Сритайте му седалищните части с един мач на BattleCON! Дори и да няма пряка причина да искате да натупате някого на нещо, редовното игране на такива игри може да се отрази здравословно на отношенията ви с другите хора, просто защото има къде да канализирате съревнователния си дух.
  6. Градят екипи – особено кооперативните игри, но не само те, могат да помогнат за превръщането на група хора в екип, който работи заедно в една посока и всеки допринася за общото благо. Ако ви се занимава, на този етап можете да видите и как естествено се проявяват различните роли в един екип – кой поема лидерството, кой се опитва да тушира разногласията, кой предлага оптимизирането на процесите и т.н.

Със сигурност има повече от 10 причини да дадете шанс на хобито, но това са най-универсалните, за които се сетих, пък и някак си списъкът от „10-те причини“ звучи готино и привлича вниманието.

Ако не сте геймъри се надявам, че тази статия ви е дала още малко мотивация да проверите защо все повече хора започват да си правят „вечери на настолните игри“. Ако пък вече сте си геймъри, се надявам някоя от причините в тази статия да ви влезе в употреба когато навивате по-скептичните си приятели да се присъединят към вас.

Exit mobile version