Site icon Big Box Gamers

Топ 10 игри на Мими

Кой не знае Мими? Кой не е чувал за нея? Най-вероятно доста от вас, но това не е важно. Мими е моята половинка и както аз, така и тя, си има топ 10 игри за всички времена и наскоро ми хрумна да ви ги споделя. Тъй като масово хората у нас не са закоравели настолни геймъри, списъкът с нейните топ 10 би бил много добър ориентир за игри, които са добри за начало (и не само). Тъй като питах Мими за мнението  ѝ за различните игри, ще ви цитирам нейните мнения и ще допълвам по нещо от мен, за да не съм само копирач на чужди думи. Добре, нека започнем от последното място.

10. Scrabble

Scrabble попада на последно място в моят топ 10, но това не значи, че не ми харесва. Напротив – елемента на съставяне на кръстословица, развиването на лингвистичното и логическото мислене са неща, които много ми харесват в играта. Също така, според мен играта е много подходяща за игра с децата в училище и разпускане след натоварен ден – не е ангажираща игра.

Като добавим един проблем, а именно, че играта може да продължи безкрайно и върви доста бавно, и аз съм с кажи-речи сходни впечатления. Случвало се е да играем  с часове…. Сега не е обаче момента да се оплаквам, да оставим Scrabble на мира и напред към следващия класиран!

 9. Carcassonne

Още в началото ми харесаха интересните мийпълчета, това беше първата игра, която съм играла с такива фигурки. В Carcassonne ме грабна това, че плочките се редят като пъзел, правилата са лесни, играта е бърза и има сташно много експанжъни, които внасят огромно разнообразие в играта. Единственото, което не ми харесва в играта е, че има силен елемент на късмет при тегленето на плочките, но не е нещо, което да ме откаже. Честно да си призная, за класацията се чудех дали да сложа Scrabble или Carcassonne на 9-то място, но в крайна сметка избрах Carcassonne, заради по-голямото разнообразие.

За този елемент на късмет не мога да кажа много, дори не мога да преценя до каква степен го има в играта, защото както говорихме и с Мими, всяко теглене на нормална карта за игра поражда подобен ефект. Въпреки това, аз самият съм бил жертва на липсата на късмет в Carcassonne, определено не е приятно усещане и се помни дълго време.

8.Ascension: Deckbuilding Game

Една от най-често играните от нас игри. Ето какво е мнението на Мими за нея:

Играта е супер! Харесва ми това, че има чудовища, срещу които се борим, компонентите и особено лъскавите камъчета, както и самият декбилдинг елемент. Може да си ъпгрейдваш картите с ресурсите и да си изграждаш различно тесте всеки път, това внася много динамика и интересно, неочаквано изиграване всеки път. За да я поставя на 8-мо място, трябваше да изместя Carcassonne на 9-то, но компонентите в тази игра са много по-добри и те ме избавиха от дилемата.

Ascension е първата ни декбилдинг игра, тя ни запали по този жанр и честно казано и до ден днешен всеки път съм ентусиазиран да пробвам нещо от този тип. Играта е проста и хитра, а за компонентите съм напълно съгласен – много са качествени.

7.Cosmic Encounter

Cosmic Encounter ме привлича с много неща. Като начало, илюстрациите на картите са много добри. Самите извънземни са също интересен елемент в играта – всяко има коренно различно специално умение и това променя играта с всяко следващо изиграване. Харесва ми, че в играта може да има отборна игра, харесват ми и пластмасовите корабчета. Това е една от малкото игри, в които един от основните цветове е лилавото, това също много ми харесва! Защо Cosmic Encounter  е преди Ascension в класацията? Най-вече заради извънземните. Те са много по-интересни от героите в Ascension, заради контрастиращите и небалансирани умения.

Играта е супер. Е, да, може да доведе до разваляне на приятелства, но какви приятели сте така или иначе, ако една игра успее да ви скара?

6.Dobble

Dobble е една от най-новите ни игри, но много бързо стана една от най-играните от мен и Мими. Причината да я сложи на 6-то място вместо Cosmic Encouter ще ви разясни защо това е така:

Сложих Dobble пред Cosmic Encounter, само защото съм по-добра на нея.Харесва ми, че играта е шарена, с много картинки и че самата идея на играта е да се играе по няколко различни начина. Също така, много добро впечатление ми направи, че играта развива наблюдение и бързина и може да се играе без проблеми и с деца.

Както вече казах, играта е доста лека и приятна, нещо, което ни кара все по-често да я изваждаме поради липса на време за нещо по-дълго. Аз също много я харесвам, само се надявам да се намерят или измислят още варианти за игра, пет са ми малко!

5.Belote

Белот?!? Защо пък не, нали е картова игра и я има в BoardGameGeek, брои се. Когато попитах Мими „Защо реши да сложиш Belote толкова напред в класацията си?“, тя каза следното:

Игрите с обикновени карти ми харесват като цяло. Тази е една от любимите ми и винаги ми е кеф да я играя. Харесва ми, че играта е отборна и напрегната.

Играта е супер лека, с капка стратегия и много емоции. Аз обаче, точно заради тези емоции играя на нея рядко, идват ми в повече понякога. В България почти всички са играли, играят или ще играят белот, затова е трудно да намериш играч, който да не се пали по време на игра и да не се ядосва, когато започнете да губите. Въпреки това, супер игра. „А защо избра Belote пред Dobble?“, попитах аз. Мими се позачуди за миг и каза:

Свикнала съм с Belote. Имам толкова много спомени с тази игра, още от времето, когато бях малка и играехме с татко. За Dobble още нямам такива спомени, така че… ето ти причината.

4.Seasons

Честно да си кажа, за тази игра нямах абсолютно никакво съмнение, че ще участва в списъка. Seasons е страхотна игра, а имаме и две допълнения към нея, които я правят още по-страхотна. Също така, всеки път, когато питам Мими какво да взема за играене, Seasons е включен в списъка. Дали всеки път я взимам обаче, ще запазя в тайна! Ето какво беше мнението на Мими за Seasons:

Seasons е много красива игра с интересен геймплей. Харесва ми бордът със сезоните, изображенията са цветни и симпатични, зарчетата са невероятни. Интересното за мен е стратегията в играта – можеш с една карта да разрушиш стратегията на противника и да спечелиш. Въпреки че Belote ми е голям фаворит при избиране на игра за играене, красивите компоненти и по-разнообразният геймплей печелят на Seasons четвъртото място в класацията ми.

Няма как да не се съглася тук. Аз също много харесвам играта и мисля, че е една от най-добрите игри с карти и зарове като цялостно преживяване. Дори очаквах да е много по-нагоре в тази класация, ще видим какво следва.

3.Lords of Xidit

Тук вече навлизаме в челната тройка и откриваме резултата с още една игра на Libellud, a именно излязлата преди близо две години Lords of Xidit. Знам, че Мими много харесва играта, затова нека чуем какво има да каже за нея:

Lords of Xidit e игра с много интересно планиране на ходовете, красиви компоненти и доза дедуктивно мислене. Човечетата, картата и илюстациите по всички останали компоненти са пъстри и „живи“. Харесва ми идеята да не знаеш какво са намислили другите, но въпреки това да се опиташ да стигнеш където си си намислил. За разлика от Seasons, тук играта е по-сложна и непридвидима, затова я харесвам повече и я слагам на трето място.

Lords of Xidit наистина е много добра игра, но при мен сякаш попада между две категории – сложни и прости игри, бавни и бързи игри. Тя е нещо средно, нито в едната, нито в другата крайност и това обикновено ме възпира да я взимам с мен на събития и да я играя с други хора. Самата идея, че играта продължава два часа и е хиляда пъти по-проста от Trajan, не ме надъхва много. Иначе е супер семейна игра със супер компоненти, напълно съм съгласен с Мими (смея ли да не съм??). Да видим кой ще грабне среброто!

2.Ticket to Ride

Ticket to Ride, или както Мими я нарича – „Влакчета“, е една игра, чието второ място много ме учуди. Това е играта, на която Мими винаги иска да играе, играта, за която се цупи, за която се мръщи и сърди, че не играем, това е ИГРАТА! Второ място?!? Нека чуем обяснението за позицията на Ticket to Ride в класацията на Мими:

Когато си взехме Ticket to Ride: Nordic Countries от панаира на книгата преди две години, веднага се влюбих в лилавите влакчета. Идеята за влакчета като пионки много ме радва и в комбинация, че картите в играта са реални географски карти на континентите или страните, нямаше как да не ми стане любима. Изборът между Lords of Xidit и Ticket to Ride беше много сложен, но в крайна сметка лилавите влакчета надделяха и Ticket to Ride зае второ място.

Тicket to Ride е една от най-добрите семейни игри. Бърза е, лесна за обясняване и достатъчно сложна, за да се усеща като предизвикателство. Дори да ви омръзне някоя от картите, има около 10 издадени вече, да не говорим за разни фен карти на различни държави (сред които е и България, йее). Време е вече за грандиозният финал, да видим какво ни очаква там.

1.Dixit

Знаех си! Ако пък не е играта, на която доскоро имахме всичко издадено, те пък на! Dixit, или както аз му казвам – новото Monopoly, е най-популярната настолна игра в България откакто модерните настолни игри станаха по-известни. Това беше и първата ми лична настолна игра, от тогава минаха 3 години и около 100 игри на нея. Мими каза за Dixit следното:

На първо място – картите. Уникални карти, толкова красиви и дълбоки като замисъл илюстрации, толкова много неща можеш да кажеш за всяка карта. Това е любимата ми игра на асоциации, много съм добра на нея! Да не говорим, че има и сладки мини шарени зайчетаа!!! Тя ми е на първо място, пред Ticket to Ride и Lords of Xidit, защото…. Dixit Forever! Това е.

Съгласен съм с Мими. Не е случайно и че играта стана толкова популярна – оригинална и простичка идея, чудесни картинки и компоненти, идеална семейна игра. А с петте тестета карти.. разнообразие да искаш! Една от най-играните ми игри въобще, но не бих казал, че ми е писнала.

Това беше. Благодаря ви за търпението, с което дочетохте статията до самия край (ако въобще сте я дочели).Както забелязахте, Мими си пада предимно по семейните игри, леките игри, обаче и по-сложните игри с отбори, а понякога и по-сложните игри по принцип. Такава е тя – от всичко по малко, а от Dixit и Ticket to Ride…. колкото повече, толкова повече!!!

 

Exit mobile version