Site icon Big Box Gamers

Ticket to Ride: Asia – копон на изток

Това може и да не е най-актуалното заглавие, но определено е нещо, към което се целих от много време! Ticket to Ride е една от любимите ми игри и е твърдо в личния ми е топ 10 на всички времена без изгледи скоро да излезе от там… особено с разширения като това.

Това е първото разширение на Ticket to Ride от поредицата Map Collection и типично за повечето от тези „колекции“, то пристига с две карти, всяка от които със собствени особености и правила. НО! Имайте предвид, че това е само разширение и все пак имате нужда от някоя от базовите игри – било то USA или Europe.

Подхождам към това ревю с много кеф и малко срам, или с други думи съм, както казва 3 годишния ми син „Много добър, малко лош“. Кефът идва от повече от страхотната Азия, а срамът от това, че така и не съм играл Легендарната Азия (една от двете карти). Новото в тази карта е малко, но достатъчно различно, че да открои картата. В Легендарната Азия влаковете, които преминават през опасните Хималаи могат да изхвърчат от пътя и… колкото и да звучи неприятно… по този начин ви носят точки. Нямам мнение по въпроса дали това прави разширението по-вълнуващо от другите карти, но спокойно, няма да ви оставя безревювни. Използвах помощ от приятел и се допитах до Камен (BigBoxYour). Ето и какво мисли той за Legendary Asia:

Legendary Asia е един много интересен вариант на Ticket to Ride, в който ще трябва да строите линиите по планинските склонове. Разбира се, това ще изисква жертви, а именно факта, че ще трябва да чупите част от локомотивите в ръката си. Може да не звучи особено забавно, но това е една от най-приятните карти за игра с начинаещи, а защо не и с опитни играчи. Има много избор, много чупене на вагони, с две думи – много купон.          – BigBoxYour

Сега е време за моите лиги.Ticket to Ride: Asia е отборна карта. Уаа? Да. До три отбора по двама играчи могат да се включат в надпреварата за точки. До три… значи вече могат да играят шест човека? Уааа? Да. Това е единствената карта, където можете да пласирате тъжния шести човек, който все се върти около масата ви с надеждата някой да отиде до тоалетната и да си заплюе място през това време.

Чудих се дали механиката ще работи добре, особено след като прочетох правилата. Имах съмнения, защото на пръв поглед сякаш всичкобеш е почти същото с изключение на това, че използвате един и същи цвят вагончета с партньора си и че можете да си изпълнявате един на друг билетите. Освен това съотборниците нямат право да си говорят… освен за общи неща, несвързани с играта. Да, това го пише в играта. Съотборници, които не обсъждат? То това изглежда като насилен вариант.

Всъщност всичките ми съмнения рухнаха след моят опит с Азия.

Картата е така построена, че много трудно бихте се справили сами в начинанията си. Определено ще ви трябва помощта на вашия партньор.

Между съотборниците се слагат две дървени поставки за карти. Върху едната ще поставяте общи билети, а върху другата – общи карти с вагони. Отделно, всеки един от съотборниците си има собствени билети и собствени карти с вагончи, които не може да споделя, нито да показва на неговия човек.

В играта вече има и четвърта опция за действията ви. Освен вземането на карти, вземането на билети и слагането на вагони по картата, вече имате опция и да свалите един от билетите си в общата поставка. Това е колкото ценно действие, така и тежко, защото хабите цял важен ход.

Има и една друга добавка. Когато теглите карта, винаги едната отива в общата поставка, а другата в ръката. Ако теглите само една (в случай на локомотив), тогава тя отива в общата поставка. Това изглежда като нещо малко, но поражда най-комичните, но и най-фрустриращите понякога ситуации. Мога смело да кажа, че точно тук се крепи здравата основа на оригиналността, свързана с отборната механика.

Защото вие винаги се надявате вашият партньор да вземе нужната за вас карта и да я сложи в общото пространство.

За да с случи това обаче, вие трябва да сте му дали някаква улика – или да сте свалили общ билет, или да сте построили така вашите вагони, че на другия да му е ясно къде искате да стигнете.

Играл съм играта единствено с 4 човека и въпреки, че беше напрегната и вълнуваща игра, бас държа, че с 6 човека (3 отбора), Азия би се превърнала в една от най-бруталните и агресивни карти от поредицата. Това автоматично значи, че отборният аспект ще се засили до такъв момент, че всяка една грешка на вашия съотборник може да се превърне в синка под окото му. Ох, нямам търпение да я пробвам така!

Заключение

Ticket to Ride: Asia ми е любимото разширение на тази гениална игра! Дори и евро вариантът UK не може да се опре на отборният вариант, който съществува тук. Смятам, че даже само заради него си заслужава да се сдобиете с това бижу. Защото нека честно си признаем – колко добри отборни игри съществуват на пазара? Колко игри са успели толкова добре да хванат отборния дух? Колко игри схващат, че това да се разбираш със съотборника ви не се крепи на манипулация и думи, а на четене на действия и перфектен синхрон. Играта с 4 човека е отлична, но ако искате кървав бой с релси, определено я пробвайте и с 6 човека.

А за Legendary Asia, чухте колегата. Купон!

ПЛЮСОВЕ:

МИНУСИ:

 

Exit mobile version