Site icon Big Box Gamers

Thunder Alley – най-добрата състезателна игра?

За всички, които се чудят защо мълча, когато си говоря за коли, ще кажа нещо шокиращо. Мълча, защото не ме интересува! Още от малък, това ме преследва. Всички говорят я за Формула 1, я за рали (Израснах в Сливен и там често имаше), но мен това никога не ме е влечало. Когато бях дребен и комплексиран, това почти ме е карало да се чувствам по-малко мъж, но като пораснах… надебелях.

Не, наистина, единственото, което обичах да правя, свързано с коли е да обикалям ладите, москвичите и от време на време някоя западна кола и да гледам колко вдига, след което да сравнявам километража с този на нашия вартбург. Да, играех си с колички и съм си събирал Matchbox (Ех, тази Матра Ранчо), но кой не го е правил. Не е като да е имало много играчки в началото на деведесетте. О, да не забравим и дъвките. Никога не съм си падал по Турбо, но Бомбибом ми бяха любими. Защото бяха само 60 различни картинки, Турбото бяха 200… Поне в началото.

Казвам това, за да имате предвид колко съм далеч от автомобилния спорт. Да не говорим за американския – НАСКАР. Да…

Завий наляво, завий наляво, завий наляво…

Thunder Alley е настолна игра, която симулира НАСКАР състезание. Нищо друго не знаех за този спорт, освен това, че струпани коли на едно място обикалят една овална писта, докато не им писне… Да, толкова разбирам. Преди време, все пак хвърлях едно око на такъв тип състезания, но само заради садистичния си оптимизъм да се случи някаква красива и внушителна катастрофа… в която няма да пострада никой, разбира се… Най-вероятно, повечето от вас са правили същото.

Thunder Alley успява много добре да пресъздаде духа на НАСКАР и играта тематично ви вкарва на пистата, като ви кара да съчувствате на своя отбор, докато той изостава, разпада се или напълно се потрошава. Геймплеят е изчистен и хаотичен, а настроението ви поддържа в постоянен ококорение. Но, едно по едно.

Производителите на играта са GMT Games. Те са популярни със съвсем друг тип игри – военни, исторически и политически. НАСКАР? Това е толкова извън тяхната сфера, че очаквах на пистата да беше нарисуван кубински лидер, а от колите да изкачаха наемни убийци от близкия изток, които да се борят за влияние над комунистическия режим, за да осигурят победата на Наполеон.

Другото, с което са известни игрите на GMT е тяхната сложност. Thunder Alley отново не е това. Нищо чудно, че през 2012 година, играта не е успешно финансирана, когато е пусната в Кикстартър. Хората сигурно са очаквали нещо различно от GMT.

2014 година обаче ни зарадва с отлично издание на Thunder Alley, което пристига в три килограмова кутия!

Защо толкова тежи кутията?

Освен огромното количество токъни (за които, между другото, препоръчвам да купите кутийка за сортиране) и книжка с правила, играта пристига с 4 писти! Две огромни двустранни дъски! Всяка писта е тотално различна като усещане от другата и придава преиграваемост, въпреки, че играта сама по себе си има доста.

Четирите писти!

Източник на тази снимка: Boardgamegeek.com

Източник на тази снимка: Boardgamegeek.com

Източник на тази снимка: Boardgamegeek.com

Усещате ли високите скорости?

В играта, всеки играч управлява отбор от еднакъв цвят коли с индивидуални номера и шофьори. Текстът е изцяло за „флейвър“, но номерата са там, за да различавате своите коли.

Всяка писта определя броя на обиколките, които са нужни, за да завърши състезанието. В края на играта се раздават точки спрямо позицията на всяка кола и този с най-много точки печели. Да, и на мен ми звучеше странно в състезателна игра да се раздават победни точки, но тук работи отлично, а и за мен лично – в тази игра точките нямат значение.

Играта се движи с помощта на карти. Всеки играч винаги трябва да изиграе карта за всяка кола и е длъжен да следва начина на движение, указан на картата. В края на хода си допълва ръката.

Както в самата книжка пише, понякога е по-добре да зарежете някоя кола, като просто я отстраните от състезание, за да спечелите избор между повече карти в ръката. Понякога имате кола, която е толкова назад, че почти няма шанс (казах ПОЧТИ) или пък е пълна с щети и всеки момент ще избухне, така че ще си казвате – защо просто не я елиминирам, така или иначе ще взема точки за последна кола. Да, дори и елиминираните коли вземат точки.

Пистата ще е препълнена и движението на колата ще е много трудно. Как ще изпреварите огромна колона от коли ще попитате? Просто. Няма да го правите.

Най-интересната част от играта и центъра на Thunder Alley е оригиналния, тактически и тематичен начин за придвижване на колите.

Всяка карта има две числа – голямо число, което е броят полета, с които се придвижва колата и малко число – броят полета, с които колата излиза от пит стопа.  Има още: вид движение на колата, специално умение на картата, както и знак за това каква щета евентуално ще поеме колата от това движение. По-мощните движения предизвикват по-сериозни щети.

В играта има 4 вида движение

Ето и уловката. Всяко едно такова специално движение започва да важи в момента, в който вие дадете напред. Веднага щом го напрвите, вие се връзвате с цялата колона. Тоест, ако сте в средата на дадена колона, имате възможност да отбиете в страни и така да не сте вързани, но пък в процес на същия ход можете да се вържете с друга колона и тогава да подкарате напред.

Това изисква тактическо мислене и размества изключително много реда на колите докато не дойде вашия ред. Поради тази причина, играта може да се забави. Въпреки това, в самата книжка ви съветват да не мислите прекалено много, защото така или иначе не можете да планирате твърде много за напред. Или поне трябва да сте играли доста пъти играта преди това.

Споменах, че не обичам да гледам такъв тип състезания на живо, но е вълнуващо да запушиш пътя на опонентите си и те да се наложи да ви избутат напред, или пък да си бутнете всички коли в колони и да се надявате да ви ги дръпнат. Колите могат да бъдат избутвани в страни, но не поемат щети. Ако ви бутат, когато сте в крайната лента, просто се измествате назад.

В играта ще има постоянно местене напред-назад, подреждане и пренареждане. Трябва да имате предвид, че това ще понакъсва малко играта, особено, когато колите са толкова малки и понякога номерацията им не се вижда ясно.

Ако кола поеме щета, съответен маркер (например щета по двигателя или по окачването) се слага на полето върху личното табло на играча. Има 8 различни маркера, но всички вършат една и съща работа. Имате ли 3, 4 или 5, ходът ви е минус 3,4 или 5. Имате ли 6 – колата избухва. Половината маркери са временни и можете да ги изчиствате ако влизате в пит стопа, но по-тежките маневри ви потрошават колата с перманентни маркери, които си остават до края на играта.

Когато колата ви се изпочупи и се движи бавно, вие ще искате да си я бутате в колони, за да могат другите да ви я теглят, или пък самите вие да го правите с вашите коли.

Много бутане, мислене и преценяване на щети. Така че не, не усещате високите скорости, но атмосферата ви стиска толкова за гърлото, че колкото и да се опитвате да се проврете между колите, сякаш винаги има кой да ви попречи. Борбата е жестока, коли ще ви запушват, хора ще се обединяват срещу вас, ще ви смачкват в мантинелата, а понякога просто ще ви псуват. Не съм присъствал на НАСКАР (а и след една сцена на Final Destination няма и да), но предполагам, че цялото това напрежение го има и там. Играта Е състезателна!

Освен това, най-голямата тематичност идва от хаоса, който е най-наситен в…

Събитията

След като всички коли на пистата са били активирани, се тегли събитие. Тук обикновено се случват масови катастрофи, коли гърмят или на някой му изтича маслото. В повечето случаи, това са събития от типа – който има най-много щети по гумите получава още една. Понякога обаче са нещо от типа – който има най-много щети по окачването… гърми.

Тестето със събития е доста голямо и предлага разнообразие и атмосфера. Честно казано, изненадан съм как една купчинка карти може да ми направи половината игра. Да, в много игри има събития, но тук някак си, това се връзва неизменно. Това са нещата, заради които ще тръпнете всеки ход и ще се надявате всичко да ви се размине. Все пак, вие сте в тежко и опасно състезание, едва ли ще ви се размине!

Освен всичко останало, събитието може да бъде със зелен, жълт или червен флаг. Ако е със зелен, играчите имат право да си бутнат колите в най-вътрешната лента – „Apron”, което си е пит стопа, след това да ги върнат 5 полета назад и да си изчистят временните щети. Това изглежда като нещо полезно, но пет полета назад и губене на още един цял ход за излизане от там – тежко е.

Ако е жълт флаг – всички коли спират и се нареждат отново една зад друга след първия играч. Това дава възможност на последните да наваксат. Не знам колко е тематично това, но за геймплей помага, въпреки че отново някой трябва изчислява и пренарежда колите, което си е още физическо време. Тези карти са само осем в тестето.

Червеният флаг се среща само два пъти и тематично представлява дъжд. Ако веднъж излезе всичко е ок, ако излезе втори път, цялото състезание свършва рязко заради лошото време. Лично аз ненавиждам тази механика, има я абсолютно същата и в Kingsburg. Тук съм се справил  с нея по същия начин, както и в Kingsburg – просто махнах картите от тестето със събития. Не мога да приема, че цялото градене на някаква стратегия (макар и малка), позиционирането по картата и вълнение от развитието ми в състезанието ще бъде прекъснато ей така. Просто ей така. Срязващо е и ненужно, освен това, не носи нищо към атмосферата. Да, разбирам тематичността и напрегнатото очакване на това дали ще излезе втори червен флаг, но… без мен. Наистина, не познавам нито един човек, който да се кефи на такова нещо.

Заключение

Thunder Ally е чисто и просто забавна игра. Да, има доста такическо мислене и интересни избори, но ако се задълбочим твърде много в това, ще изгубим цялата идея на бързото и хаотично състезание. В играта има огромна доза късмет – понякога можете да изтеглите карти с по-малко движение, но пък без щети по колата – в повечето случаи те са по-ценни. Понякога пък просто няма да имате подходяща карта. Да не говорим за случайността в Събитията. Колата ви може да гръмне ей така, без да очаквате. Въпреки това, смятам, че всичко това е тематично и се връзва чудесно с атмосферата. На кутията пише, че играта продължава около час, но всичките ни игри са продължавали около два часа и то без да се бавим особено. Това се дължи на честите нагласяния по картата, обръщане на колите за отбелязване на това коя е направила действие, рестартите с жълтите флагове… Да, ако изтегляте само зелени флагове, играта може да бъде и по-бърза. Дори в такъв случай много често ще „затваряте“ последните коли. Ако в края на рунда първата кола е задминала последни коли, тези коли се отстраняват от състезанието. Това прави играта допълнително напрегната и забързва действията. Различните видове движение са забавни и създават драматични обрати, викове и смехове. Никога няма да знаете къде ще се озовете в края на хода и дали изобщо колата ви ще е цяла. Четирите писти са изключително различни, макар и на пръв поглед да не изглеждат чак толкова уникални. Дори съкращаването само на една лента обаче променя коренно геймплея, гарантирам ви!

Ако ви кефи големия хаос, драматичните обрати, дозата късмет и нямате против такава игра да продължи повече от час и половина, Thunder Alley е за вас. Ако искате нещо по-дълбоко и стратегическо, търсете другаде. Това е НАСКАР, за Бога! Какво очаквате?

О, и между другото… от футбол също не се интересувам.

ПЛЮСОВЕ:

МИНУСИ:

Ще остане ли в колекцията ми?

Защо?

 

Exit mobile version