Site icon Big Box Gamers

Termity – военна настолна игра с термити!

Най-играната настолна игра на телефона ми Neuroshima Hex. Физическата й версия, макар и да събира прах у нас, все още не мога да събера сили да я продам, тъй като все още се позиционира някъде в моите топ 30-40 игри. За съжаление, още след една игра (макар и първата да беше с грешни правила) разбрах, че Termity е моят заместител на Neuroshima Hex. Не. Все още не бих продал тази съвременна класика, защото има отлична поддръжка и фен база, но ако трябва да избирам тактическа игра за двама или повече, засега винаги ще прибягвам до Термитите.

Както разбрахте от интрото и ако сте запознати с Neuroshima Hex, сигурно сте схванали аналогията и осъзнали, че това е тактическа игра с много мислене и конфронтация. Темата, може да ви се вижда странна за такъв тип игра, но мисля, че работи не просто добре, но и тематично.

Войната на термитите

В играта всеки контролира колония от термити и целта му е да си позиционира, инфраструктурира и тактикизира ( добре де, прекалих) армията си от термити по такъв начин, че да завладее чуждите термитници. В същото време се старае да пази своите.

За мен темата е свежа и много от действията са тематични. Открих обаче, че не всички играчи са чак такива фенове на темата. Някои я откриха за… гнусна. Когато пипат токъните с летящите мравки или тези с големите глави сякаш усещат мазното трептене на крилата, което ги кара да настръхват.

Артът е изчистен и визуално приятен, колкото да помогне на геймплея. Не е отвратителен и да, бих предпочел комични изображения, но от друга страна това щеше да е подвеждащо, защото геймплеят е далеч от лековат. Поне откъм мислене. Ето го и него.

Пазете термитниците!

В средата на масата се слага дъска, разграфена на хексагони. В зависимост от броя на играчите се слагат различни терени – трева, вода и камъни. След като играчите добият опит могат да си съставят и собствена карта.

Слагат се няколко неутрални термитници. След това всеки играч, един по един, слага един от своите термитници, като спази някои условия. Всеки термитник има число. Това е едновременно защитата и точките, които ще ви дадете, ако го завземете или опазите до края на играта.

Всеки играч взема купчинка от кръгли токъни от свой цвят. Тези токъни са с различни мравки и подобно на Неурошима, постоянно има три токъна. По време на хода си играе един и в края на хода взема един.

Играта свършва, когато всички токъни са изиграни. Тогава се брои кой колко точки има от спечелени и запазени термитници.

Всеки играч може да има собствен цвят термити, но всъщност всички имат еднакви по вид термити, просто са разпределени по различен начин.

В играта има 4 вида термита и всеки играч е склонен да тегли повече от определен вид.

Всеки от тях има някаква особеност, в която няма да навлизаме. Вместо това ще ви кажа какво правите по време на хода си.

Ако термит влезе в пространство с термит на противник има битка. Битката всъщност изключително проста.

Първо се смята защитата. Колкото термита има на картинката на нападнатия, толкова е защитата.

Към стандартното броене не термитите върху токъна на нападателя се добавят и съседните термити на нападателя, които са съседни и на защитника, като плюещите могат и да са по-назад. Разбира се, има разни бонуси в зависимост от вида термит или терена, на който стои.

Ако защитникът изгуби, той не губи единицата си, а просто трябва да я премести на подходящо съседно място. Ако такова място няма или пък е нападнат от военни термити, чак тогава губи единицата си.

Термитниците се вземат по същия начин, просто се гледа числото на термитника – това е защитата му. Изключението е, че термитът, който напада умира. Това прави работниците идеалните самоубийци.

Тактиката

Играта е колкото отворена, толкова и тясна. Движението на единиците е толкова важно, че ако позиционирате единствените си военни в някой ъгъл (кхъ… Ицо… кхъ…) после цяла игра ще си ги тътрите до някое полезно място.

Това, че единиците не се убиват лесно е добро, защото хората няма да губят времето във „вземане на пешки“. Вместо това ще тръгват към шах мата – Термитниците. По време на хода си движите само една единица, което означава, че можете  да направитемаксимум една битка – използвайте ходовете си правилно.

Когато завземате Термитник, вие си го слагате зад специален щит, а на негово място вие решавате кой от своите свободни термитници да поставите. Този, който е загубил Термитник пък поставя един от своите Термитници на ново място, като отново се спазят някои условия. Тази „отрязяна глава на змея“ механика прави играта еволюираща и развива динамиката с всеки изминал ход.

От тук следва и въпросът – дали тази игра е добра с трима и четирима или е отново в ъгъла на Неурошима – игра за двама с фалшиво условие за 3 и 4, което просто не струва.

Играта е чудесна за четири души. За трима, отново не е съвсем балансирана, защото в такива игри действа правилото „Двама се кара, третия печели“. Когато сте четири, напрежението е по-голямо, а картата се запълва от термитници изключително бързо.

Заключение

Termity бързо влезе сред любимите ми игри. Все още не съм напълно сигурен, че е в моите топ 30, но има огромен шанс да се мушне съвсем забелязана. Това е тактическа военна игра с трудни, но интересни решения всеки ход.

Темата ми допада, но гарантирам, че не всеки ще приеме на сериозно малки термитчета, които се млатят сред локвите. Доста гийкове биха предпочели сериозната пост апокалиптична тема на Neuroshima. Щe ви кажа, недейте! Да, ще си позволя да ви гарантирам, че това е страхотна балансирана и изпипана игра от Rebel. Не го очаквах, но ето че само мисълта за играта ме кара да желая да я играя.

Прости правила, хитър геймплей, много взаимодействие и много, ама много бой!

ПЛЮСОВЕ:

МИНУСИ:

Повече за играта можете да откриете в сайта на производителя.

Rebel.pl

Exit mobile version