Site icon Big Box Gamers

Tabletop Day – София (05.04.2014)

В Събота беше най-голямото събитие свързано с настолни игри у нас. Не преувеличавам. Всъщност, всеки, който присъстваше може да го потвърди. Миналата година организация „Озирис“ осъществи събитие с настолни игри в Южния парк и беше чудесно. (очакваме и тази година!), но Tabletop в Хилтън си беше направо огромно в сравнение с това в парка.

Нашата маса!

Предварително се извинявам затова, че видео кадрите ми се провалиха. Първата причина за това беше, че настройките с микрофона нещо са се объркали. Втората причина е, че имаше разминаване с организаторите и не можахме да вземем интервю. Третата причина и всъщност реалната е, че всъщност толкова се заплеснах в игри и общуване, че тотално забравих за първоначалния план и драматургия, които имах за видео материала. Чувствам се малко гузно, тъй като постъпих малко непрофесионално както към хората, които следят сайта, така и към Boardgames.bg, които осигуриха на мен и на моя партньор BigBoxTyr безплатен пропуск именно заради снимането.

Но стига извинения. Да поговорим за събитието.

Организацията и организаторите

Споменах Boardgames.bg. Това са хората, които организираха това събитие. Хотел Хилтън е сериозно начининание. Предимно финансово. Освен това, наградите, които се предлагаха съвсем не са евтино нещо. Който следи развитието ни,

Масата с X-Wing

знае че сме работили с Фантасмагория и Паладиум, но с Boardgames.bg сме нямали никога никакви взаимоотношения. Ще бъда честен. В началото, когато магазинът и клуба изникнаха, не бях особено очарован поради някакви субективни причини. Но, както често се доказва при мен, първото впечатление най-вероятно е грешно. Защото с месеци, магазинът все повече се издигаше в очите ми. Сега, аз не съм обективен човек, не държа да бъда, дори се старая сайта да бъде колкото се може по-субективен. Затова мога да кажа, че с това събитие магазинът тотално ме спечели. Да, аз и преди редовно съм пазарувал от него, но вече ще гледам с друго око на него. Не че на някой му пука за моето око…И без това имам предписан диоптър.

Има едно нещо, което трябва да спомена обаче. Събитието определено не беше за нови хора. То беше изцяло насочено към геймърите. Защото, според мен, никой, който не знае какво представляват тези игри не би дал 15 лева само за да разгледа. Може и да греша, има така тендеция, така че не ме цитирайте. Което ме навежда до…

 Хората

Леле! На събитието присъстваха около 150 човека, което за България е огромно количество. Запознатите знаят, че хобито е съвсем ново за нас, а и 15 лева вход не е малко. Интересното е, че хората, които видях не бяха просто любопитни кежуъл играчи, които са играли само Скрабъл. Ако съдя по игрите, които се играха по масите, мога да кажа, че си бяха съвсем геймъри или поне хора, които разбират от нашето хоби. Да, познавах някои от тях. Но повечето ги виждах за пръв път…Кои сте бе, хора? Къде се крихте досега? Слава на Бога имах възможност да се запозная с някои от вас!

Игрите

Официално ни бяха предоставени няколко игри за свободно ползване, сред които Among the Stars, WoW, Clash of Cultures, High Command и още няколко. Въпреки това, повечето игри, които се играха бяха лично донесени от геймърите. Аз не донесох нищо, защото исках да пробвам нови игри. И пробвах. Among the Stars, Red November, Spyrium бяха нови игри за мен. Но…най-голямо удоволствие беше прекарването ни с The Rеsistance. Само защото никой не беше донесъл Avalon. Ех…

Бях изключително изненадан, че само на една-две маси се играеха обичайните класически Dixit, King of Tokyo, Ticket to Ride. По масите се шареха заглавия като Clash of Cultures, Seasons, Cyclades, Gauntlet of fools, X Wing miniatures (със страхотна за целта маса). Да, имаше и турнир на Нетрънър в единия край, но мен това мен съвсем не ме вълнуваше.

Продажбата

Освен играта на място, Boardgames.bg продаваха игри и с огромна отстъпка. И не всички с 50% намаление, както уж бях разбрал предварително, а до 50%. Но това никак не ме притесни, тъй като и така намаленията си бяха огромни. Намаленията може би се равняват на тези, които Boardgames.bg редовно пускат  в тяхната секция Daily deals. Имаше много заглавия за продажба със съвсем добри цени, но единствената игра, която нямах и ми харесваше беше Spyrium. От 60 лв беше станала 30. Страхотна оферта за страхотна игра, държа да отбележа.

Наградите

Ето и вълнуващата част. Много хора, бяха готови да платят 15 лева вход само заради възможността да спечелят награди от предварително обявените.

Още с влизането в залата, много от нас получиха малки наградки с фигурки от Heroclix. Да, изобщо не съм фен на играта, но жестът е много добър. И да, имаше хора, които коментираха неща от рода – бордгеймс просто се отървават от неща, които така или иначе не могат да продадат. Може и така да е, може и да не е. Не ме интересува, при всички положения е жест, за който трябва да бъдем благодарни.

Томболата се осъществи малко странно и почти потайно, но никой не беше ощетен. Нашата маса разбра, че се теглят награди малко след започването на тегленето. Е, никой не е очаквал официална церемония. 🙂

Също така някои игри от предварително обявените за награди не бяха в крайния лист, но едва ли на някой му пукаше. Относно победителите. Ами…аз спечелих. Бустер с heroxlix фигурки в Батман вселената (които най-вероятно няма да останат на рафта у нас). Е, поне се връзват с фигурката Батман, която получих на влизане.

От друга страна, няколко човека от компанията спечелиха интересни игри, но! Сега, с риск да кажете, че томболата беше шуробаджанаширана ще си призная, че Неди (BigBoxTyr) и приятелката му Хриси спечелиха не една, а две награди. Картовата игра Bang, както и голямата награда на деня – огромна радиоуправляема кола… въпреки която се прибрахме с метро.

С няколко думи, това беше събитието, искрено се надявам догодина да се повтори. Пак се извинявам за моето видео, но поне можете да видите това, което Бордгеймс направиха за нас.

И все пак, Хилтън… 5 и 20 за вода. Сериозно? Пет малко ли ви се стори? Че и 20 стотинки…

Exit mobile version