Site icon Big Box Gamers

Седмичните 7 с BigBoxDicer: Игри, подходящи за подарък

Настолните игри стават все по-популярни в България. Особено през последната година изключително много хора се запалиха по хобито, което е страхотно! Поради тази причина игрите се превърнаха в доста често купуван подарък. С цел да съм от полза на търсещите на подходящ дар за любимите си хора се спрях на тази тема за първата статия от моята рубрика, наречена Седмичните 7.

Избрах изброените по-долу игри по следните критерии:

„Ники, защо държиш игрите да са за новобранци?“

Причините са две – както нсаписах по-горе има много нови хора, които напоследък се запалиха по настолните игри, и все още нямат много опит. Освен това е много трудно да се избере подобен подарък за опитен геймър – шансът играта да не е негов тип е много голям. С времето всеки си изгражда предпочитания и капризи…

Седмичните 7 – Игри, подходящи за подарък

1. Dixit Odyssey
4-12 играча; ~50 лв.


Честно казано, не съм голям фен на играта, но се забавлявам много, играейки я с близки приятели. За максимално удоволствие от Dixit според мен е нужно наистина да познаваш останалите играчи – играта предразполага към интересни разговори, които са по-забавни с изроди, подобни на теб самия.

„Ники, щом не харесваш играта защо ми я препоръчваш?“

Играя настолни игри с много различни хора и постоянно се запознавам с такива, които от скоро са запалени по игрите (или ги запалвам аз). Мисля, че не познавам новобранец, който да не е играл Dixit и тя да не му е харесала. Играта е забавна и разтоварваща, а и има и лек стратегически елемент. Харесва ми това, че размърдва мозъчните неврони без да натоварва, правейки я чудесно средство за разпускане. Смятам, че Dixit е добра – просто има твърде много други игри, които ми харесват повече и са мой тип. Картите в Dixit са много качествени, красиви и пълни със смисъл (като изключим някои от продълженията). Хората, които се занимават с изкуство, ги обожават – така че ако търсите подарък за „арт“ човек, то Dixit е чудесен избор.

Може да закупите играта от:BoardGames.bgPaladium GamesPikko-Games.bgBigBag.bg

2. Coup
2-6 играча; ~30 лв.


Не бих казал, че играта е от най-любимите ми, но и тя, като Dixit, става много забавна в подходяща компания. Това, което най-много ми харесва в Coup е чувството на задоволство от предизвикването на противник в играта, твърдейки че лъже… Когато се оказвам прав, разбира се. Никак не е забавно да ти умре един от агентите, когато сгрешиш. И също като Dixit, Coup е универсална игра, която се харесва от (почти) всички. Научава се бързо, свършва бързо, но пък изобщо не омръзва бързо, за разлика от други микро игри.

„Ники, кои микро игри имаш предвид?“

Визирам Love Letter, Lost Legacy и Too Many Cinderellas, както и по-големите по обем бързи игри като Tsuro и Jenga… Всички те ми харесват, но не мога да ги играя често, или за дълго.

Подробно ревю: Ревю

Може да закупите играта от:BoardGames.bgBigBag.bg

3. One Night Ultimate Werewolf
3-10 играча; ~45 лв.


Това е една от любимите ми игри и въпреки, че съм я играл стотици пъти не е омръзнала ни най-малко и продължава да бъде изключително забавна и разтоварваща. Ще бъда кратък, така че ако искате да прочетете повече, вижте статията BBG препоръчва: Любими разширения на игри, където наскоро препоръчах One Night Ultimate Werewolf: Daybreak.

One Night Ultimate Werewolf е друга малка игра, която е изпълнена до пръсване с преиграваемост. Един рунд отнема 5-10 минути, а ми се е случвало да се забавлявам с нея с часове без прекъсване. В малката кутия има огромно разнообразие от варианти за сетъп, особено ако притежавате Daybreak. Точно с One Night запалих повечето си приятели по настолните игри. Те продължават да обожават да я играят. Кой би устоил на желанието да се превъплъти във върколак, за да изяде нищо неподозиращите си вкусни приятели? Никой.

Може да закупите играта от:BoardGames.bgPikko-Games.bgBigBag.bg

4. Bang! / Bang! The Dice Game
3-8 играча; ~50-60лв.


И двата варианта на Bang – този с карти и този със зарове – са чудесно забавление за голяма група хора. Аз лично предпочитам Bang! The Dice game, но много приятели по-скоро биха играли стандартното издание с карти. Действието се развива в дивия запад и продължава 15-30 минути, но пък е изпълнено с екшън, престрелки и… бира.

„Алкохол в наш… наштолна игра? Ники, ражкажи по… повеч-че! *хлъц*“

Въпреки, че не пия алкохол, много харесвам идеята за лекуване в играта. След като бъдеш застрелян не се налага да се превързваш или да ходиш до д-р Куин – лечителката. Достатъчно е само да пийнеш малко бира. Ако пък имаш излишно пиво, можеш да го споделиш с друг играч в опит да го накараш да те мрази по-малко. Като фен на игрите с блъф много харесвам първите минути на играта, тъй като всеки претендира, че е заместника на шерифа, опитвайки се да го спечели на своя страна с лъжи, подмазване и бира. Явно едно време да пиеш на работното си място е било съвсем нормално, независимо колко сериозна и отговорна е работата ти… Честно казано не бих се учудил, ако в дивия запад (където всъщност се развива действието в играта) мъжете наистина са предпочитали да лекуват раните си, като се почерпят в близката кръчма. Добре, че конете са умни животни и знаят къде след това трябва да извозят натрясканите си стопани… *Ийхаааа!*

Може да закупите играта от:BoardGames.bg

5. Colt Express
2-6 играча; ~55 лв.

Colt Express заслужено стана игра на годината (Spiel des Jahres) за 2015. Играта е чудесна, но няма да изпадам в детайли, тъй като съвсем скоро ние от екипа на BBG писахме за Colt Express в първото издание на новата ни рубрика „BBG Гарантира“.

Въпреки, че не съм привърженик на сглобяването на каквито и да било (игри, пъзели, модели и т.н.), съединяването на отделните части на вагоните и локомотива в играта ми достави огромно удоволствие. Тази задача не бива да ви плаши – сглобяването беше достатъчно лесно, та дори и несръчен идиот като мен да успее да се справи.

„Но Ники, аз май съм по-несръчен от теб…“

Съмнявам се. Моля да ме извините, време е за ограбване на влак! *Тудуф-тудуф* *фиу фиу фиу* *тряс-прас* *дзън*

Подробно ревю: Ревю

Може да закупите играта от:BoardGames.bgPaladium GamesBigBag.bg

6. Ticket to Ride
2-5 играча; ~80 лв.


Не знам дали изобщо има смисъл да обяснявам защо съм включил играта в този списък. Ticket to Ride е класика, която всеки трябва да изпробва. Точка.

„Ама Ники, знам хора, които не се кефят на Ticket to Ride.”

Ами прав им път, да хванат автобус щом не харесват влакчетата! Колкото хора, толкова мнения. И все пак, играта е забавна, лесна, приятна и все още е една от любимите ми игри, която играя често. Познавам изключително малко хора, които не я харесват. Освен това има доста разширения с допълнителни карти, които разнообразяват геймплея и добавят нови стратегии. Наскоро се появи и карта на България, направена от фен на играта. Може да бъде свалена безплатно. Ticket to Ride е малко по-скъпичка и поради тази причина за малко да не попадне в този списък. Въпреки това мисля, че си заслужава. Време е за пътешествие! *Тудуф-тудуф!*

Подробно ревю: Ревю

Може да закупите играта от:BoardGames.bgPaladium GamesPikko-Games.bgBigBag.bg

7. Разширение за игра

Ако знаете какви игри притежава човекът, за когото ви трябва подарък, то най-вероятно няма да сгрешите, ако му подарите разширение за тях. Разбира се, първо разберете дали все още обича да играе на съответната игра и дали няма разширението, което сте харесали. В повечето случаи разширенията подобряват играта или поне я разнообразяват, вдъхвайки й нов живот, по този начин разпалвайки отново интереса на собственика. Ето и няколко разширения, които според мен са задължителни за всеки човек, който притежава базовата им игра:

(По-новите от тях е възможно все още да не се продават в България)
Още предложения можете да видите в статията ни BBG препоръчва: Любими разширения на игри.

И за финал – 3 предложения, които почти попаднаха в Седмичните 7:

Надявам се, че първата статия от моята рубрика, наречена Седмичните 7, ви хареса. До следващия понеделник! 

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Exit mobile version