Site icon Big Box Gamers

Компании за настолни игри

Ето това е препоръка за фенове на настолните игри. От както съвременните дизайнерски игри станаха популярни, не само странстващите дизайнери излизат напред, но и компаниите, които стоят зад дадена игра. Днес ще поговорим за любимите си компании и това ще бъдат компании, които не просто са издали една-две игри и са си отишли, а за здрави, консистентни и все по-изгряващи компании, поне според нас.


Деян Георгиев ‘BigBoxGamer’ препоръчва:

Portal Games

Никаква изненада за всеки, който ме познава. Portal Games отмита всички останали в тази категория за мен, без дори да се замисля. Отдавна следя продуктите им, следя и главата на Портал – Игнаси. Блогът му е изключително интересен, както и неговата история, свързана със създаването на компанията и работата му с екипа и семейството. Бях подготвил интервю с него и беше почти уредено, но… за съжаление нещо се разпадна в комуникацията ми с тази компания. Въпреки това, няма как да не отрека огромните успехи на тези хора и любовта, която влагат в игрите си. Да, не бях особено очарован от големия хит на компанията за миналата година – Imperial Settlers, но пък в моите топ 20 любими игри за всички времена, които бях споделил миналата година, присъстваха 4 игри на Portal Games. Legacy: Testament of Duke de Crecy, Neuroshima Hex, както и две игри в топ 5 – Theseus и Robinson Crusoe. Този лист моооже би малко ще се промени за тази година и може би някоя от тези игри ще изпадне от топ 20, но въпреки това браво на Portal! Просто. Браво.

Ревю на Robinson CrusoeРевю на Imperial SettlersРевю на Theseus


Недислав Стойчев ‘BigBoxTyr’ препоръчва:

Libellud


Триумих се за това коя компания да ви препоръчам, но е ясно, че всеки докоснал се до настолна игра знае за Days of Wonder и FFG. За разлика от Деян, може би аз ще ви изненадам с компанията, която ще ви препоръчам – това е компанията Libellud. Libellud е френски издател на настолни игри, създаден през 2008 година, като от тогава до сега, каталога на компанията е нарастнал изключително много, спечелили са награди и имат няколко издадени авторски игри. Едни от най-видните представители на компанията са игри като Dixit, Lords of Xidit, Seasons, Loony Quest и други.

Със сигурност сте играли някоя от горе изброените игри. Това, което ме впечатлява в игрите на Libellud е, че техните заглавия се приемат много добре от различните възрасти и групи хора. Повечето им игри, са направени така, че хем децата да могат да се забавляват, хем и техните родители или по-възрастни играчи. Или иначе казано, повечето игри в каталога на компанията са семейни и/или достъпни към по-голяма аудитория. Игрите им са леки, приятни и работят с всякаква възраст, като някои са най-подходящи да съберат малки и големи на масата за час-два забавление и хубави емоции – Dixit, Loony Quest са много добри примери за това. 🙂 Ако си търсите семейна или по-социална/лека игра, можете да разгледате каталога на Libellud – няма да сгрешите. 🙂

Ревю на Loony QuestРевю на SeasonsРевю на Lords of Xidit


Камен Цветанов ‘BigBoxYour’ препоръчва:

Fantasy Flight Games


Когато говорим за настолни игри и най-вече компании за настолни игри, няма как да не се отбележи Fantasy Flight Games (FFG). Това е една от компаниите с най-тематична насоченост към игрите и бих казал най-качествени компоненти в игрите  в сравнение с другите компании, чиито игри съм играл. FFG имат толкова много хитови заглавия като Elder Sign, Sid Meier’s Civilization, Descent, War of the Ring и още десетки други, че рядко се намира настолен геймър, който да не притежава поне една издадена от тях игра и да не е играл поне 5-6 техни заглавия. Нещо повече, има хора, за които FFG е не само компания за настолни игри, а синоним на качество и перфекционизъм, две неща с които до голяма степен бих се съгласил и дори бих казал, че това са главните причини да харесвам много игрите им. Въпреки често завишените цени на игрите им, все пак, както са казали мъдрите хора – залагайте и на качеството, не само на количеството.

Ревю на Elder SignРевю на Sid Meier’s CivilizationРевю на Descent


Това бяха нашите препоръки за компании за игри, ако вие искате да ни помогнете, можете също да напишете вашите предложения в коментарите. Също така, не забравяйте да гласувате в анкетата вдясно на екрана – какво да ви препоръчаме другата седмица! Ако ви е харесала тази статия и като цяло нашия сайт, моля да ни подкрепите! А ние ще ви благодарим с подарък – игра! Дарение за сайта

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Exit mobile version