Site icon Big Box Gamers

Rajas of the Ganges – Кожа и кости

Време e за признание. За едно нормално ревю на средно тежко евро обикновено ми трябват две изигравания. Е, така се случи, че последните две-три седмици играх три пъти Rajas of the Ganges (и три пъти бих…кхъ…кхъ…), което по никакъв начин не оборва метода ми, дори го затвърждава, защото третата игра  не промени мнението ми или обогати преживяването ми до степен на откровение.

Пояснявам с повторение – това важи конкретно за този тип игри. Има такива игри, които трябва да се минат по 3-4-5, понякога и повече пъти, за да можеш напълно да хванеш цялата игра (пример – Vast).

Раджите на Ганг е от дизайнерите Инка и Маркус Бранд, които са най-известни с Village, Touria и поредицата Exit.

Не знам за Touria и Exit, но Раджите носят полъх на старомодно евро с класически интуитивен ритъм на работници, като сред морето от клишета от микс – работници и зарове, дизайнерите са направили нещо оригинално. Rajas of the Ganges представя нестандартен метод за печелене на играта, който вероятно е единственото, което издига играта малко над купищата забравени средно тежки еврота.

Този метод отново е с точки, но едновременно с това и не е. В играта има два ресурса, към които ще се стремите – точки слава и пари. Тези ресурси се следят по тракове около дъската. Двата трака започват от едно и също място, но се въртят в противоположни посоки. Печели първият играч, който успее да ги съедини (в повечето случаи). С други думи – това е евро игра с елемент на състезание.

Вие отново събирате точки и ресурси, но трябва да балансирате между двете.

Всеки играч получава дъска, върху която ще строи пътища с плочки, както е популярно последно време. Аз не само, че нямам нищо против, но направо си крещях от кефих като разбрах, че има строене на пъзел пътища, защото моята любов към пъзелите е популярна сред… мен.

За жалост, тези плочки с пътища се оказаха не толкова пъзел в строежа, колкото пъзел в това как да събереш нужните ресурси, за да ги купиш. Тук вие се опитвате да свържете пътищата с бонуси по самата дъска, но това не е толкова трудно, тъй като можете да въртите плочките както си искате.

Повечето неща в играта се купуват със зарове. Освен това, заровете се харчат и за изпълнение на повечето места по дъската.

Без да навлизам в правила ще спомена, че има основно места за събиране на пари и места за събиране на точки.

Самите плочки, които ще слагате върху борда ви са също само два вида – такива които генерират моментални точки и такива, които ви дават възможност за изкарване на пари.

Има полета по централната дъска, които подобряват генерирането на точки и пари, което създава естествена и динамична вълна на развитие. С други думи – в тази игра съществува нещо като изработване на двигател.

Всеки играч започва с три работника – тоест, три действия на рунд, но в процес на играта може да се сдобие с още три.

Върху траковете за пари и точки има бонуси, които ако преминете ще получите. Два от тези бонуси са допълнителен работник, а други са бонус действия, които на пръв път изглеждат като нещо дребно, но всъщност може да активират експлозия от комбинации.

В играта има още един трак – реката Ганг, по която си движете лодки. Всяко поле има някакъв бонус, който също може да ви помогне в движението по траковете. Един от тези бонуси е допълнителен работник.

Така. Играта има свой ритъм, който с опит в играта можете да научите и определено да биете новаците.

Ето и основният проблем – Rajas of the Ganges се усеща скриптирана. Може да изглежда, че има различни стратегуу, но всъщност не са толкова. Основно са две – концентриране в пари или точки. Но дори и тези две се разклоняват чак към средата. И двете е най-добре да започнат по един и същи начин. Винаги първо вдигате парите, защото допълнителния работник е близо. За да вдигнете бързо парите си купувате конкретно един вид пазар (не искам да навлизам в системата за пазари и пари). След като сте взели първия допълнителен работник имате известна свобода на решенията, но след няколко рунда вие вече сами ще сте си направили релси, от които няма измъкване. Решенията ви ще станат очевидни.

Да, има някакво блокиране на работници, но понеже играта не е определено количество рундове, вие можете просто да изчакате следващия рунд. Особено ако сте напред.

В тази игра е трудно да настигнете първия играч и обикновено е ясно към средата дали ще сте първи или последен, ако имате известна разлика в точките и парите. Да, има механика за компенсиране, но в най-честия случай – който има повече работници – печели.

Всичко това не означава, че играта е лоша. В никакъв случай. Аз се забавлявах и в трите мои игри. И въпреки че не повторих на сто процента начина си на игра, усещането доста си приличаше. Преиграваемостта тук е ниска, което се дължи основно на еднообразните плочки, които ще строите върху вашето табло. Не можех да не сравня Rajas of the Ganges с наскоро излязлата Santa Maria, поне откъм аспект с плочките с пътища. Въпреки че механиките са доста различни е факт, че плочките при Раджите са точно два вида, докато при Санта Мария има интрига в това коя точно плочка си вземете и как тя ще допринесе за вашия двигател.

Заключение

Rajas of the Ganges е добра евро игра с оригинални механики, но като цяло е само кожа и кости. На играта й липсва интрига, която да създаде преиграваемост. Липсва й разширение, което може да вдъхне душа в иначе крехкия й живец.

Със сигурност ще се забавлявате първите 4-5 игри, но гарантирам, че ентусиазмът ви ще се изпари. Това не е игра, която ще помните дълго време, но със сигурност елементите, които държат останалите клишета вътре са нещо, което може, и би трябвало, да бъде използвано за бъдещи игри.

Ако се появи нещо ново за Rajas of the Ganges, бих й дал с удоволствие втория шанс, но засега – съжалявам Rajas, може да звуча като долен настолен използвач, но… хубава си, но не искам да прекарам живота си с теб.

ПЛЮСОВЕ:

МИНУСИ:

Ако мислите, че вие искате да инвестирате в Rajas of the Ganges, ви препоръчвам да посетите сайта на нашите партньори от Time2Play.

Купи: Rajas of the Ganges

Exit mobile version