Site icon Big Box Gamers

Print and Play: Doctor Who: Solitaire Story Game

pic582134Навън е зима. Виелица. Сами сте вкъщи и съвсем логично на никого не му се излиза, камо ли на вас. Чудите с какво да запълните този дълъг ден. Е , нека ви помогна.

Doctor Who е приключенска игра за един човек, която ако имате компютър, дори няма нужда да си принтирате. Четирите книжки за нея ги има и в онлайн вариант, а освен тях ви трябват само два зара и въображението ви. В нея вие ще прескачате от абзац на абзац в трите книжки и по този начин ще разследвате, събирате информация за враговете си, ще спасявате приятели и ще се биете с лошите, докато един от вас не надделее.

Компоненти

 Как протича играта

  Тук е момента да спомена, че играта има мноого правила и е доста сложна всъщност, но веднъж като разберете основните неща, другото се подрежда само и играта е дори приятна.(А аз дори не съм фен на поредицата.) Та поради тази причина няма да изпадам в дълбоки подробности, а просто ще ви запозная с основните неща. Другото, ако решите да я пробвате, ще си прочетете в доста подробно написаните правила.

 Събуждате се след поредното си прераждане, в своята ТАРДИС машина,  с която пътувате във времето и пространството. Спомняте си за миналото, оглеждате се(хвърляте един зар), прибирате нещо полезно, ако намерите, и хвърляте отново един зар. Отваряте Книжката с приключения и там виждате, според резултата на второто ви хвърляне, къде сте се материализирали с ТАРДИС(Кое приключение ще играете). Всяко ваше приключение ще започва по този начин.

Също така, целта на всяко от приключенията ви е да разкриете кой е Врагa ви и да го победите. Но това трябва да свършите за дванадесет хода. За да постигнете победа, на всеки свой ход вие ще извършвате по едно действие, като ще може да избирате измежду  изследване, разследване, движение, планиране, почивка, разработване, изчакване, битка и събиране на информация. Също така по време на някои приключения ще имате и други допълнителни действия, които ще можете да извършвате.

 Но преди да изберете какво ще правите този ход, вие хвърляте два зара за сблъсък. Ако ви се падне правилното число и има сблъсък хвърляте един зар, за да определите какъв точно е сблъсъка(Таблицата за сблъсъка е в Книжката с правила, под заглавието Encounter Matrix.) След края на сблъсъка може да изберете едно действие, след което хвърляте два зара, поглеждате в правилата какво значи резултата ви и изпълнявате указанията за него. И това е един ваш ход.

   Моят съвет е вие да се опитвате да имате колкото се може повече свързани със сюжета на приключението събития(Plot Events). Защото въпреки, че всякакви събития ще са ви от полза (тъй като ви позволяват да срещнете съюзници и спътници, които да ви помагат в приключението) то конкретно чрез събитията свързани със сюжета, вие ще разкриете кой е Врага, а от там колко цели има и как да му попречите да ги постигне.

Лично мнение

  Играта е много сложна и пипкава заради многото неща, които можете да правите. Прекарах поне час и нещо само в четене на различните книжки, докато схвана какво се случва. И чак след това изиграх едно бързо Приключение. За моя изненада, то не само ми избистри правилата, но се оказа и доста интересно преживяване. Рових се в книжките, четох за всякакви зли и неприятни извънземни, хвърлях зарове, сдобих се със съюзник и дори загубих, но всичко това беше приятно и интересно. Също така ми отне само около час.

  Но от друга страна аз обичам да имам много неща, които правя по време на хода си, да се ровя в книги и да хвърлям зарове и ако играя пак, вероятно ще си принтирам книжките. Ако вие обаче не обичате дългото ровене в правила, книжки и четене, докато играете, то има голяма вероятност играта да не ви хареса. От тук идва въпросът –  бих ли ви препоръчал играта?

Отговорът ми е  и да и не. Бих я препоръчал на всички фенове на поредицата за Доктора, защото тематиката в нея е много силна. Врагове, предмети, приключенията, съюзниците ви, всичко е взето от сериите за остроумния Господар на Времето.

 Бих я препоръчал дори и на хора, които не са фенове, но харесват начина, по който протича играта(като мен). Но не бих дори говорил за нея на хора, които не са фенове и не обичат да жонглират с книги.

От тук сте вие.

 Ако дори леко съм разпалил любопитството ви, пробвайте я, играта има да предложи много повече отколкото изглежда. Има много Приключения, Врагове и Събития, което гарантира за доста различни сценарии всеки път, когато играете. А ако някога тези ви омръзнат, то вече има няколко разширения, които да задържат вниманието ви върху това интересно приключение. Кликнете на бутона и ще откриете четирите книжки.

Doctor Who: Solitaire Game

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Exit mobile version