Site icon Big Box Gamers

Pinata Party – пъзел игра с подвеждаща лековатост

Видяхте картинката, прочетохте заглавието, МОЛЯ НЕ БЯГАЙТЕ! Гарантирам ви, че тази игра не е това, което изглежда. Съвсем не е!

Аз също бях заблуден от шарената кутия, веселяшките илюстрации на деца, които си шляят по картинки и небрежно си цъкат детски игрички. Дори когато залепях стикерите на сладки върху ярките цветни дървени плочки си виках – ех, колко лека и весела семейна игричка.

3 часа по-късно…

„МОМЕНТ! ОЩЕ МИСЛЯ! КЪДЕ ДА Я ПРЕМЕСТЯ ТАЯ СКАПАНА БЛИЗАЛКА! ТЪПАТА ПОРТОКАЛОВА РЕЗЕНКА МИ ПРЕЧИ!!!“

 Играта се оказа по-тежка, от колкото мислихме и вместо да дъвчем бонбони като в нормална пинята, нашите мозъци се превърнаха в сдъвкана и изплюта дъвка. В най-добрият възможен смисъл, поне за мен.

Когато видите заглавието и компонентите, темата ви е ясна –  Пинятата е свършила, магарето е счупено и сладките са по земята разпръснати. Играчите влизат в ролята на деца, които събират всичко от земята. Да. Това е една нехигиенична игра.

Pinata Party е пъзел игра!

В играта има 6 вида бонбони, от всеки вид има 8 броя. Целта на играчите е да събират бонбони в определена комбинация, за да изкарат някакви точки.

В кутията има 4  разграфени дъски. Подреждате ги както сметнете за добре, важното е да образуват 10х10 полета или ако ги обърнете от другата страна – 5х5 (за по-кратка игра). Върху всяка дъска е отбелязано къде са стартовите позиции на всички бонбони.

В играта има 4 различни плочки с методи на оценяване. На случаен принцип се тегли една. Другите излизат от игра. Оценяването може да бъде нещо от типа на – на определен брой от всеки вид бонбони – получавате еди колко си точки. Или пък – за всеки бонбон останал на дъската се дават определени точки… или пък се печели за това кой има най-много от всеки вид. Това, заедно с многобройните варианти за сетъп дава огромна преиграваемост, но не толкова колкото…

Движението!

Преди да кажа за движението, нека обясня как точно се развива една игра. По време на хода си играч вдига една от плочките с бонбони на дъската – която и да е плочка. Точно с две движения тази плочка трябва да завърши хода си до поне една друга плочка от същия вид. Ако го направи, играчът взема всички съседни до нея плочки от този вид. Ако не може да го направи, играчът не може да извърши действието. Ако не може или не вижда някакво възможно движение по дъската, той е принуден да пасува. Когато всички пасуват, играта свършва и се броят точки.

В играта има 10 плочки с различни начини на движение. В началото на играта се теглят две плочки, останалите излизат от игра. По време на хода си, играчът трябва извърши и двете движения. Не може да направи едното движение два пъти – трябва И двете.

Движенията са най-различни – просто движение до най-близката плочка, просто стакване – качване на една плочка върху съседна плочка) … или някои доста конкретни – диагонал, но със задължително прескачане на поне един бонбон или пък стакване на трите най-близки бонбона от един ред.

Самите движения са крайно различни и са 10, но това което прави истинското разнообразие са комбинациите от движенията. Играта може да се получи лесна – с някои просто движения, но може да се получи и доооста смазваща мозъка. В последната ни игра имахме две крайно ограничаващи и ситуационни движения и всеки ход ни отнемаше по 4-5 минути.

По принцип това е кратка игра – около 30 минути. Но… пъзел характерът й може да я докара и до час. Така че внимавайте с кого играете и всъщност съвсем не е лошо да си измислите някакъв метод за избиране на плочки.

Предлагам следните методи:

… или просто да е играете по стандартния начин. Май така ще е най-добре. Две случайни плочки.

Заключение

Pinata Party е страхотна пъзел игра. Ако обичате пъзели – мисля, че е една от най-добрите игри, които ще почешат тази част от мозъка ви. Ако обаче не си падате по това… стойте далеч, защото това не са прости пъзели. Да, понякога може и да се получи такава игра. Дори първите ходове може да са много лесни, но само след средата на играта, Pinata Party ще изиска и изстиска колкото се може повече сиво вещество, докато не си направи половин литър фреш, поръсен с мозъчни клетки.

Принципът на събиране на бонбони наподобява класическата Candy Crush, където са ме канили всички мои приятели във фейсбук. Престанете!! Може би и заради това темата е такава. Играта е абстрактна, но мисля че шарените елементи, колкото и да контрастират с нивото на ангажираност, което изисква геймплея от вас, толкова и помагат за веселото прекарване и измисляне на тематични и не на място смешки.

Ако решите, все пак в играта има мод за малки деца, в което всичко е опростено. Като се замисля, може би и аз трябваше да почна от там, особено когато първата ни игра беше късно вечер, когато бяхме крайно изморени.

Това е всичко – елементарна откъм правила пъзел игра, но с доста мислене и натоварващи мозъка ходове.

ПЛЮСОВЕ:

МИНУСИ:

Ще остане ли в колекцията ми?

Защо?

За повече информация, посетете сайта на производителите, като кликнете на бутона отдолу!

A-Games

Exit mobile version