Site icon Big Box Gamers

Pictomania – Забравено бижу с нова версия

Влада Хватил се е доказал като майстор най-тежките игри като Mage Knight и Through the Ages. Въпреки това е създател и на една от най-леките игри на пазара, все още углавяваща парти игрите според BGG – Codenames. При него средно положение няма.

Pictomania, както се досещате от заглавието, е отново парти игра. Появи се на пазара преди няколко години, но мина между капките и скоро след това умря.

Сега се появява второ издание с малко поправка на правилата и основно на компонентите, което смъкна крайната цена на продукта. Това беше едно от основните оплаквания преди време – играта струваше твърде много за това, което е.

Няма да правя дълбоко сравнение между версиите, защото не мисля, че много от вас за запознати с първото издание (Аз също не съм), но само ще спомена едно нещо. Докато първото издание пристига със стандартните за такъв тип игра – изтриваеми бордове и маркери, то това пристига с моливи в различен цвят, готини хартийки, които се сгъват по гъзарски начин, за да съберете просто 4 числа, но и най-оригиналния елемент – острилка! Знам. Вълнувам се повече от нормалното за тази острилка.

Ако сте чели ревюто ми на Doodle Rush, ще сте запознати с доста от базовите правила на Pictomania. Двете игри съмнително много си приличат. Като се има предвид, че Doodle Rush се появява между двете версии на Pictomania, да го пишем равен и да не се занимаваме повече с това… до след малко.

В Pictomania играчите получават тайни задачи за рисуване от двайсетина думи, които всички виждат. Щом някой каже „Старт“ всеки започва да рисува.

Играчите трябва да бързат, защото след като са готови с рисунката вземат бонус за бързина и освен това имат първи възможност да познаят другите какво рисуват, като слагат тайни предположения с карти пред другите играчи.

Разбира се, искате да познаят и вашата картинка, защото за всеки непознал ще имате минус точки.

И общо взето така играете 4 рунда, като всеки рунд думите и изразите ще стават по-сложни, като последния – четвърти рунд имате концепции като да кажем… „Консенсус“. Ох, още помня случая, когато някой се опита да нарисува Консенсус – Голямо кръгче и малко кръгче. В средата – средно кръгче. До средното кръгче има удивителен.

Преди да стигна до заключението ще направя все пак едно бързо сравнение между Pictomania и Doodle Rush, тъй като двете игри имат твърде много сходни неща.

Doodle Rush е истинската парти игра. Или поне в смисъл на реално парти. Играта е шумна и предизвиква крясъци и вълнение. Това не е най-комфортната среда за доста хора и често изморява. Заради това играта бих я препоръчал за клубове, или най-много за мъгълски партите.

Pictomania постигна истински успех при мен. Играл съм я както с геймъри, така и с хора, които за пръв път се сблъскваха със съвременни настолни игри. Въпреки че на практика Doodle Rush има мааалко по-малко правила, Pictomania създава приятелска и уютна атмосфера за разлика от леко агресивната понякога такава при Doodle Rush.

Втората причина Pictomania да постига толкова добри резултати при нас е, че думите, които трябва да рисувате са открити през цялото време. Това значи, че ако някой не е добре с английския, вие можете просто да изясните неясните думи преди да започнете да рисувате.

Ако трябва да избера победител между двете, това определено е Pictomania, макар и Doodle Rush да заема гордо място в колекцията ми… засега.

Остроилкаа!

Заключение

Pictomania е феноменална игра. Влада Хватил е гений в настолните игри и не го казвам само oт страх, защото ме размазва онлайн на ТТА. Той доказва, че може да създава леки игри за мъгъли, като едновременно с това знае как да гъделичка истинската му любов – хардкор геймърите. Първата версия на Pictomania не получи много любов преди няколко години. Надявам се това ново издание да възроди славата на тази фантастична игра, изпълнена със смях и контролирано вълнение. Браво CGE! Време е за следващата ви парти игра – Trapwords. И до нея ще стигнем.

ПЛЮСОВЕ:

МИНУСИ:

Можете да си купите този страхотен инструмент за чисто забавление от магазина на нашите партньори от Time2Play.

Купи: Pictomania

 

Exit mobile version