Site icon Big Box Gamers

Хартия и принтери – Boardgamegeek

Хартията

Стандартна хартия

Материалът, на който решавате да принтирате, зависи от това какво точно ще принтирате. Ако просто принтирате правилата на игра, стандартна хартия 80-100г/м2 ще е съвсем подходяща. По-горния клас е 130-150 г/м2  и е подходяща за карти или за леки пособия за играчите. Аз обикновено слагам протектори на всички карти, но по принцип не е задължително. Накрая, имаме  150 – 350  г/м2 картони. Дебелите и плътни картони са най-добри за карти и пособия за играчите, които  ще се използват повече, тъй като самата хартия е по-устойчива. Плътните картони са най-подходящи и за фотокопиране на самите бордове на игрите. Стоят най-плоски и няма да се местят и хлъзгат, както често се случва с обикновената хартия.

Размери хартия

Забележете, че размера хартия на файловете зависи от мястото, от което е дизайнера. По-голяма част от света използва А4 като стандартен размер хартия, докато Щатите имат собствени мерни единици. Проверявайте размера хартия винаги, преди да принтирате ПДФ файлове. В случай, че имате не-американски файл, при който се използва пълна А4 страница, използвайте щатския размер „Legal“. Американския размер хартия за писма е значително по-къс. От друга страна, американския размер за хартия за писма почти винаги се побира на А4. Тук са съответните размери за сравнение:

Освен това, често е добре да махнете отметката от оразмеряването преди принтиране (fit to size), когато принтирате ПДФ файлове, защото може да получите големи разлики в размерите между отделните принтирани компоненти. Например,  борд за 18ХХ игра, използван със сегменти, професионално принтирани от такава игра, може да има твърде малки хексагони, когато картата е принтирана с оразмеряване към размера на хартията.

Фото хартия

Аз всъщност не използвам много фото хартия, но тя реално има някои предимства пред стандартната хартия. Много видове фото хартии са „архивни“, тоест те са произведени без киселини и няма да пожълтеят с времето. Също така можете да се сдобиете с фото хартия с различни покрития, в зависимост от приложението й.

Хартия за етикети

Това е нещо изключително полезно. Хартия за етикети (лепяща се)  на големи листове може да се използва за правене на бордове, токъни и лепенки за други игри. Можете да ги принтирате и подравнявате към желания размер и да ги залепите към каквато и да пожелаете повърност.

Принтерите

Има две категории принтери, които повечето хора могат да използват за принтиране на борд игри. Най-разпространеният вид е мастиленоструйният принтер. Главното предимство на мастиленоструйните принтери е, че те често са евтини.  Могат да се намерят за между 30 и 150 долара.(В България – до 200 лева е достатъчно) Лошата страна е, че изискват честа подмяна на консумативите, когато принтирате повечко, а това обикновено струва между 30 и 80 долара за пълно презареждане.(при нас – между 60 – 100 лева) Фото-принтерите имат повече от стандартните 5 мастила, което осигурява по-добро качество  и по-голямо разнообразие на цветовете. Мастилата на този вид принтери често са водоразтворими и изискват покритие или ламиниране, за да се избегне повреда при контакт с течности.

Лазерните принтери са другия главен тип принтери, които хората използват. Въпреки по-високата цена на самия принтер, както и на тонера, като цяло цената за едно принтиране е по-ниска с лазерен принтер. Те обикновено имат високо качество на изображенията, въпреки че често се налага проверка за съвместимостта между материала, върху който се принтира и принтера. Много по-малко вероятно е принтираните с такъв принтер изображения да се „разтекат“.

Решението за принтера най-често зависи от това колко принтиране се предвижда да се прави. Ако се предполага, че принтирането ще е нерегулярно, мастиленоструйният принтер е по-подходящ. Ако планирате да принтирате големи количества, или пък правенето на много прототипи, можете да обмислите закупуването на лазерен принтер. Без значение какво ще изберете, уверявайте се, че използвате подходящата хартия или картон. Някои покрития на хартията, които са изработени за лазерни принтери, няма да сработят с мастиленоструйния. Затова и този вид продукти често имат етикети, насочващи към конкретен тип принтери.

Exit mobile version