Site icon Big Box Gamers

Ohanami – джъст „свежо“

Nsv продължават с манията си за числа след успехите им The Game и особено The Mind. Този път числата обаче не са до 100, а стигат чак до 120.

Дизайнер на играта е Стефан Бендорф (The Game), като този път няма просто да подреждаме числа във възходящ ред… горе-долу.

Ohanami хваща азиатската тематична мода, която беше по-популярна преди около две години и вкарва математическа си теорема в Японските вишни.

Добре де, тук единствените ви математически умения се свеждат до способността ви да броите, но дори и да сте гений, който познава цифрите, късметът играе немалка роля в Ohanami.

Ohanami е класическа „драфтинг“ игра с шарени илюстрации на японски растения. Ако не сте запознати с това какво е драфтинг игра, ще ви обясня набързо целия геймплей, защото е толкова прост, че и аз го разбрах за секунди.

Всеки играч започва с 10 карти от тестето с числа в различни цветове. Всеки едновременно избира две от тези карти и ги сваля с лицето надолу пред него. След това подава картите на играча отляво. После всички разкриват двете си карти и ги подреждат пред себе си – след малко ще обясня как. Това се повтаря, докато всички карти са пред вас. След три такива рунда всеки играч ще има максимум 30 карти пред себе си. Има финално точкуване (както и по време на играта), след което който има най-много точки има най-много точки.

Има две неща, които трябва да знаете – как се подреждат картите и как се точкуват.

Как се подреждат

Всеки играч изгражда табло пред себе си с три „градини“. Това ще рече, че може да има максимум три колони пред себе си. Всеки път щом сложи карта, тя трябва да отиде най-отгоре или най-отдолу на една от трите колони. За да отиде най-отгоре – трябва да е най-високата карта в колоната. Ако отиде най-отдолу – трябва да е най-ниската. Това звучи елементарно, но редовно ще трябва да правите сериозни жертви, като например да скочите от 40 на 80, защото просто нямате избор… което на теория не знам дали се води жертва. Най-ужасните приятели са тези, които ви дават числото 51, точно когато сте сложили най-висока карта с 52, а най-ниската ви е 40.

Тук идва ролята на късмета. Да, това е драфтинг игра и знаете една част от картите, които циркулират, освен това числата са точно 120 и можете да си направите сметка кои са в игра и кои не. Но! Първо – последните две карти искате – не искате влизат при вас. Вие нямате контрол над това какво ще избират опонентите ви, освен ако не сте математически робот алкохолик, който иска просто да дразни всички около масата.И второ – Вие пазите по две карти на ход. Да, това забързва играта значително, но не виждате един и същи комплект повече от два пъти, което значи, че не можете да разчитате, че определени карти ще се върнат, или пък че ще имате по-голям контрол.

Как се точкува

Ако си направите сметката ще разберете, че е най-изгодно да строите сините карти първия рунд, зелените втория, а розовите по всяко време. Всяка синя карта първи рунд носи 9 точки, което е много. Ако обаче я строите втори или трети рунд, може спокойно да се каже, че сте на загуба. Същото важи и за другите цветове, които са ценни, само ако се правят по време на тяхното точкуване… освен розовите.

Говорих за случайността. Въпреки че в началото ще имате доста рискови ходове и възможности за решения, в процес на играта ще започнете да събирате предимно картите, които просто можете да сложите в колоната. Да, понякога ще имате избор, но в повечето случаи ще сте на ръба да си прецакате цяла колона, така че винаги е разумно да вземате близки числа, отколкото по-силен цвят.

Така излиза, че късметът е основополагащ в Ohanami. И донякъде е така. Ако не ви върви – не ви върви. Но играта не продължава повече от 20 минути, така че не мисля, че ще ви е такъв проблем.

Заключение

Ohanami не е най-запомнящата драфтинг игра и няма да предизвика кой знае колко големи обрати, УАУ моменти или каквито и да е вълнуващи реакции. Нейната сила е в бързото й консумиране и красивите цветове. Цялото преживяване носи „дзен“ усещане и продължава точно толкова, колкото да си починете и да кажете: „Добре, това беше свежо, а сега къде е истинската игра за вечерта?“.

Ohanami е филър, който можете да използвате във всяка ситуация, в която искате да убиете малко време, което я прави подходяща и за игра в обедната почивка в офиса, както и за представяне на хобито ни пред хора, които не са чували за съвременните настолни игри.

Ако имате малко излишни пари е окей да я имате в колекцията си, за да има какво да разнасяте в джоба. Ако обаче си броите до стотинка бюджета за игри, не мисля, че това е най-вълнуващото в категорията.

ПЛЮСОВЕ:

МИНУСИ:

Exit mobile version