Site icon Big Box Gamers

Millennium Blades – Игра, която симулира игра

Едва ли е тайна за някого колко много харесвам CCG-та. За това и когато чух, че има игра, която симулира CCG бях заинтересован, но бях и малко объркан. Тъй като нямах веднага възможността да я пробвам, с времето играта се позагуби от радара ми и забравих за нея. Наскоро обаче, съвсем случайно, ми изникна възможността да я играя и веднага интереса ми беше разпален наново. Дали Milenium Blades попари първоначалното ми вълнение или напротив, разберете като продължите да четете.

В Milenium Blades вие сте група приятели, които събират карти и ходят по турнири, където с тестетата, които са си направили се състезават един срещу друг. Това са и двете фази на играта, които се редуват – Турнир и купуване на буустъри/правене на тесте. Но преди да се стреснете, тестетата тук са съвсем малки – от по 10-на карти, а буустърите са по една карта. Все пак искате да завършите играта днес, нали? На турнир освен тестето си от чудовища вие може да вземете и един deckbox и два аксесоара, като и трите имат най-различни ефекти и могат допълнително да допринесат за синергията на тестето ви. В началото на играта всеки си избира цвят и получава стартър дек от съответния цвят, също стартова сума пари и един двулицев борд. Едната страна е за турнира, а другата за драфта (то си е практически точно това).

По време на турнира, редувайки се, всички играят по една карта върху страната за турнир. Като картата винаги се играe най-отляво, освен ако тя не ви казва друго. В зависимост от това какво тесте играете, то ще взимате точки например когато карти влязат в игра, когато се обърнат с гърба или накрая на турнира, когато се събират точки. Въпреки, че играта е доста опростена, то картите имат доста ефекти, също така различните цветове и сетовете също могат да играят роля в механиките. Да, има и няколко сета разбира се, какво CCG би било иначе?! Както казах, всички играят заедно на турнира, но всъщност има доста начини да се бъркате на противниците си и да им разваляте стратегията, като им обръщате картите например. Можете да влизате и в дуели 1 в 1 и тогава се гледа силата на най-дясната ви карта, плюс ефекти, които влияят на сблъсъка, както и се тегли най-горната карта от буустър дека и нейната сила се прибавя към картата ви. Когато всички са изиграли по шест карти на таблата пред себе си турнира приключва и се смятат точки.

След края на турнира е време за харчене на пари и купуване на нови карти. Тук искам да кажа, че парите в Milenium Blades са цели пачки, а не единични банкноти. Тоест една пачка от банкноти по 1 ви се брои за 1. Мисля че това е страхотна шега с това колко са скъпи физическите CCG-та. Купуването на буустъри става едновременно, от общия пазар всеки купува и веднага слага нов на мястото на купения. Като на гърба на буустъра се вижда колко шанс има определен цвят или тип карта да ви се падне. Пазара продължава на две серии по 7 минути, като през това време можете да пускате и карти за продаване от вашите. Когато времето изтече трябва да сте готови с купуването и промените по тестето си и е време отново за турнир. След третия турнир се смята общия брой точки и се определя победителят.

Milenium Blades е една страхотна идея, която е реализирана много добре и аз бих казал, че всичко в нея е отлично! Играта е лека и бърза, за това което е, в същото време има добра доза стратегия и мислене. Картите и бордовете са високо качество. Илюстрациите са чудесни и с доза чувство за хумор. Също така ефектите на картите са достатъчно разнообразни, че да можете да играете всеки цвят поне по два начина.  Milenium Blades не просто симулира друга игра, тя симулира известна част от детството на някои от нас. Играта е това, което може да извадите, когато се съберете да играете с приятелите си, които не са чак толкова запалени по CCG игри, колкото вас. А след една-две игри туко-виж ви попитали как е най-добре да започнат и те любимото ви CCG.

Източник на изображенията: BoardGameGeek.com

Играта в Boardgames.bg Играта в BoardGameGeek

Exit mobile version