Site icon Big Box Gamers

Lightning – Dobble нанагорно

Време и за последната от комплекта игри на Freod Games. До тук една „да“ и две „meh”. За повече информация вижте, като кликнете на бутонa,

Ревюта на Freod Games

Ligntning отново е игра за бързина и отново (като две от предните три) е от типа Dobble. Тази обаче добавя малко усложнения, които в повечето случаи биха ме отсвирили като фен, но тук… мисля, че превръщат играта в моят пръв избор за подобен тип игра. Ако ButterKO е най-добрият Jungle Speed, за мен Lighning е най-добрият Dobble. Така! Имайте предвид израза „за мен“. Повечето хора, с които играх играта не се влюбиха в нея толкова, колкото аз. Всъщност, направо си я понаплюха. Въпреки това имаше други, които с кеф биха я играли пред Dobble.

Обяснявам си това не само заради леките усложнения, но и заради един фактор, за който след малко ще говоря. Нека първо ви обясня за какви усложнения говоря.

Всеки играч получава по осем карти и както всяка подобна игра, целта е да се освободят от тях, като ги хвърлят в общ куп между играчите, спрямо еднакви символи. За разлика от Dobble обаче, играчите държат тези 8 карти в ръката си и през цялото време си избират какво да играят.

Всяка карта има 4 неща, по които да се сравнява с останалите – фон, голям и сенчест символ, както и два мънички бели „печатооформени“ други символи, които обаче са същите като сенчестия. Символите са зодиакални знаци от китайския календар и играта пристига с една страница бла-бла безлична история, но нито темата, нито историята е по моя вкус, а и честно казано няма никакво значение за такъв тип игра.

Символите са изключително трудни за диференциране, което добавя факторът „проблем“, за който говорих. Опитните играчи биха разнебитили другите, защото с тези символи някак се свиква. Освен това, вие гледате сума ти карти в ръката си и докато откриете нещо, което да съвпада с картата в средата, някой друг вече е плеснал нещо отгоре и всичко е започнало отначало. Играта е за скорост и ако сте нов, тя може да приключи още преди да сте сигурен как точно се играе. Разбира се, ако играете три-четири игри поред мисля, че се свиква.

Споменах, че играта е за скорост, но за разлика от други подобни игри не можете да играете две карти поред, ако ви се паднат подобни символи. Тук, за да играете, трябва някой друг да е сложил преди вас. Ако никой не сложи, тогава всички теглите карта.

Всъщност, вие по всяко време можете да теглите карта. Да, това ви забавя победата, но понякога е полезно, за да се „отпушат“ и останалите ви карти в ръката.

В Lightninh има две специални карти. Първата не е кой знае какво. Просто сменя сменя един фон с друг и играчите трябва да играят карта с определения фон. Втората е подобна – битки. Тя е само един фон. Слагате я върху отговарящ на нея фон и тогава всички играчи, включително и вие трябва да дадете карта с такъв фон. Който няма – тегли две карти. Това добавя към стандартната игра за наблюдателност и бързина малко управление на ръката, защото е добре да знаете кога коя карта ще изиграете, пък и винаги да имате от различни цветове, за да не ви сбият.

И това е в общи линии… обичам многоточията… очевидно.

Заключение

Ligntning е колкото поредната игра за наблюдателност, толкова и самостоятелен зъбат гоблин. Да, не всички обичат зъбати гоблини, но понякога ти се иска да влезеш пещерата, просто за да размажеш няколко миризливи гоблини. Този тук обаче е не просто зелен и миришещ на мухъл. Този тук е зъбат. Този е неприятен за гледане. Тоест, кефът, с който бихте му размазали физиономията би бил по-голям. Това ще ви вдигне поне малко настроението ви. И утре, когато се съберете с дружките неандерталски варвари пред поредната пещера и ги питате какво са правили вчера, те ще ви кажат с безлична и крива физиономия, че са правили нищо особено – просто са размазвали гоблини. Тогава вие ще се усмихнете с чесънов дъх и ще разкажете за вашето различно приключение със зъбатия гоблин в пещерата зад ъгъла. И знаете ли какво? От този ден нататък, никой повече няма да стъпва в скучните пещери със стандартно миризливите гоблини. Всички ще искат да размазват само зъбати гоблини. Поне докато не свършат, или докато спрат да бъдат модерни и не се появи някой космат трол албинос.

Е… разбира се, не всеки се впечатлява от зъбати гоблини. Някои ще си кажат, че зъбите само могат да им надерат бухалките. Но ако вие сте като мен и обичате гоблините си малко по-отвратителни от стандарта за грозни гоблини, тогава ви съветвам, хващайте бухалките и да приключваме с тази диаретична аналогия.

ПЛЮСОВЕ:

МИНУСИ:

Хубавичко да разгледате сайта на австралийците, защото въпреки че имат не дотам добри изцепки, си имат и моментите.

Freod Games

Exit mobile version