Site icon Big Box Gamers

Kariba – Just Книция

Не. Не е Каруба. Не е толкова проста игра, като Каруба. По-проста е. И всъщност двете игри нямат нищо общо.

Кариба е малка игричка в джобен формат на дизайнера графоман Книция, като всичко, което ще получите е тесте с 8 вида карти, като всеки вид карта е с животно, нарисувамо по шеговит и стилизиран начин.

Форматът на картите е интересен и някак си… „сладък“. Картите са тънки и високи. Освен тестето, ще получите и малък ринг, около който ще редите въпросните карти.

И да… играта е тотално абстрактна. Тук все пак говорим за доктор Книция.

Целта е да събирате карти. Когато свърши тестето откъдето ще теглите всеки ход, играта свършва и който е „изгонил“ най-много карти печели.

По време на вашия ход можете да играете колкото искате еднакви карти до съответното място на ринга. Ако след като сте сложили карти има три или повече от този вид, тогава вие „гоните“ най-близката група животни по часовников ред. Тази група ще е с по-малко число. Ако забравим за момент, че има нарисувани животни по картите, нека разгледаме играта като просто игра с числа. Слагате три осмици и вземате най-близко сложената група, която може да е една седмица или пък шест тройки. Единственият начин да вземете осмицата е с три единици.

След като сте сложили картите, ходът ви завършва и вие теглите толкова карти, че да си запълните ръката до пет.

И… това е играта. Обяснява се за минута, играе се 15 минути.

Има „геймърски“ вариант,  в който когато си запълвате ръката не теглите на сляпо, а имате избор от „пазар“ от карти.

Типично за Книция, играта изглежда като измислена за по-малко време, отколкото се играе, но от друга страна интригите (нека ги наречем интриги, а не дълбочина), които предлага са на ниво.

Кариба е игра на изчакване и броене на карти. Кога ще играете определена карта да чопнете мазните 5 жирафа или как да блъфирате опонента, че уж нямате слон и той да сложи два точно преди вашия ход. Понякога може да искате да „защитите“ определени животни, за да  можете да попречите на опонента да вземе сериозно стадо.

Казвам „опонента“, защото съм играл играта единствено за двама. Не изгарям от желание да я пробвам с повече, защото тогава дебненето би се изпарило, или в най-добрия вариант би се превърнало в чиста доза случайност, защото няма как да имате контрол над ситуацията. Тя ще е тотално различна, когато дойде отново вашия ход.

Заключение

Кариба може и да не е най-запомнящата игра, нито да не най-гениалното творение на Книция, но тя има живот за терасна игра, когато искате да си цъкате нещо с кафето. Да, това е поредната игра с числа на Книция, но честно казано не мога да я сравня с никоя друга. А свежия арт и компактността помагат да я изкарат от стадото. Не много напред, но… напред.

С други думи, ако игричката ви падне от някъде, дайте й шанс, няма да съжалявате.

ПЛЮСОВЕ:

МИНУСИ:

Exit mobile version