Site icon Big Box Gamers

Junk Art – Най-добрата игра от своя вид!

Една от любимите ми игри е Flick em Up. Когато чух, че Pretzel Games произвеждат нова игра, веднага захвърлих балната си рокля и започнах да живея на сън в очакване на гоемия хит Junk Art. Разбира се, верни на името на компанията си, Junk Art отново е създадена с идеята да можете да я играете с една ръка, а в другата да държите брецел. Въпреки това ви предизвиквам да опитате!

Junk Art е „стакинг игра”. С други думи, игра, в която „туряте” фигурки върху други фигурки. Само че това не е каква да е стакинг игра. Това е „ВЪРХОВНАТА” стакинг игра. Както с Flick Em Up, Pretzel Games са си казали, че ако ще правят нещо, да го правят най-доброто! Sлед това са минали не втората, а двайсет и втората миля.

Играта е толкова изпипана, че дълги месеци и месеци, компанията е мислила и дялкала всяко едно парче от играта, пробвала е различните фигурки, кое с кое ще си отива, кое как може да се подрежда… Фигурките са големи, дървени и с грабващо топли, но ярки цветове. Избрали са отенъци, които успокояват очите и дават „делукс” усещане.

И като говорим за „делукс”, играта пак пристига в голяма дървена кутия, като оригиналното издание на Flick Em Up (вече може да се открие второ издание на Flick Em Up в нормална кутия и с нормална цена). Но това „изхвърляне” ли е? Съвсем не. Мисля, че за идеята, получавате точно такова качество, каквото трябва.

Защото още преди да бях прочел правилата знаех, че това е стакинг игра, която може да нарита задните кутии на всяка друга подобна игра от жанра. С други думи – ако имате Junk Art, защо би ви била нужна друга подобна игра?

За Junk Art дори се се постарали да измислят тема за напълно абстрактния си жанр, в който се е наместила. Тук играчите са скулптори, които обикалят света и строят инсталации от всякакви боклуци, които открият. Дори корицата на играта издава „артси-фартси” идеята. Спокойно, и аз не обичам „шалчетата”, колкото и вие (а съм учил с тях 4 години). Играта е колкото претенциозна в качеството и идеите си, толкова и непретенциозна в атмосферата, която създава. Това я превръща в една от най-добрите игри за разпускане или за игра с хора, които не са на „ти” с хобито ни.

Бръщолевя дълго време, но още не ви казал какво има в кутията. Ще откриете 15 уникални и причудливи фигурки в 4 различни цвята (общо 60), тесте с няколко различни вида карти, токъни за точки (фенове), както и малко метърче за измерване на инсталациите, които ще строите.

Освен откъм компоненти, Pretzel Games са се „престарали” и с геймплея. Повечето подобни игри имат едно правило за трупане на фигурки и това е. Тук имате 12! 12 напълно различни игри, които не са просто някакви вариации на себе си, но всяка една е толкова уникална и солидно измислена, че можеше да бъде само тя в кутията и всички пак щяха да бъдат доволни. Да не говорим, че онлайн скоро ще се нароят още.

Играта е проектирана така, че една ваша цяла игра да трае оптимално три мода, след което да броите точки. Ние не играем точно така. Цъкаме, докато ни писне, но пък си събираме точки, защото въпреки, че играта се играе основно за чистото забавление и смехове, точковата система не е съвсем безсмислена и носи удовлетворение, ако се справяте по-добре от другите. Което е огромен плюс за игра, която се класифицира към категорията „просто фън”.

Модовете са най-различни. В някои вие строите ваши лични кули, в други строите обща кула с останалите играчи. В някои модове има драфтинг механики, в други има „trick taking” (събиране на взятки) механики. В една от игрите дори си сменяте местата по време на игра. Това ми е, може би, любимата ми версия. Има дори вариант, който комбинира Junk Art с Flick Em Up. В този вариант стреляте по кулите на другите играчи. Само този мод не съм пробвал, но ми се струва твърде сложен, в сравенение с останалите. От друга страна, имам Flick Em Up. Обичам Flick Em Up… Къде ми е бил акъла?! Още следващия път ще го пробвам!

Картите са основния двигател на модовете. Всяка една фигурка е представена върху различна карта и начинът, по който играта манипулира картите е елегантен и вдъхновяващ. Всъщност цялата игра е вдъхновяваща.

Заключение

Да. Junk Art e вдъхновяваща игра. Компаниите трябва да вземат пример от Pretzel Games. Не говоря за самата игра, а за очевидното отношение, с което е изработена. Както веднъж Том Васъл беше дал съвет на бъдещите дизайнери – „Ако ще правите нова игра, правете я изключителна”.

Е, тия брецел хора си разбират от занаята. Junk Art носи усещането на колекционерско издание със стойност – както с компонентите си, така и с геймплея. Видът и атмосферата на Junk Art спазват името си – изкуство. Колкото и да е странно, всяка една прочудлива кула, която ще строите ще ви накара да си кажете с усмивка: “Да, това сигурно би изкарало милиони в някоя разфръцкана галерия”.

Ако обичате игри за ловкост – това е играта за вас. Ако обичате „стакинг” игри – това е идеалната игра за вас. Junk Art работи за абсолютно всички – както за геймъри, така и за хора, които никога не са играли игри. Концепцията е проста – „тури туй върху онуй”. Кое не е ясно?

Удоволствието от играта идва както от смахнатите кули, които ще се получават всеки път, така и от напрежението от „Как да го сложа това, да му се невиди!!!”. Но най-вече, големият кеф идва от момента, когато успееш да сложиш най-нелогичната част върху още по-нелогичното място и въпреки всички закони на физиката, кулата ти още стои! Велико е! Крещиш от кеф… и от звука кулата се срутва. Но няма проблем, защото вероятно си я снимал преди това с телефона си. Открихме, че всяка игра някой снима. Това става неволно, защото, както вече споменах – играта създава усещане за изкуство.

ПЛЮСОВЕ:

МИНУСИ:

Exit mobile version