Site icon Big Box Gamers

Интервю с Брад Талтън от Level 99 Games

3201ab58671a98c17021a07fff7cebe7_large[1]Брад Талтън е човекът, който стои зад Level99 Games – компанията, която издава BattleCON, Pixel Tacitcs, както и игри, за които ще чуете от нас в бъдеще. Аз съм един от плейтестърите за тези игри и така се запознах с него във вируталното пространство. Той е много готин човек, който винаги търси мнението на играчите си за това как може да направи игрите си по-добри и винаги е отворен да си поговори тях. Когато го попитах дали би се съгласил да даде това интервю, той веднага каза, че с удоволствие ще го стори и се отзова за рекордно време на въпросите, които му зададохме.

Ето какво има да каже Брад за себе си, хобито, дизайна на игри и BattleCON. 🙂

Здрасти, можеш ли да ни кажеш няколко думи за себе си – Брад човекът, а не Брад дизайнерът на игри?

Игрите са доста централни за мен, но има най-различни страни това хоби – всъщност играя и доста видео игри, основно SRPG-та и биткаджийски игри, та мисля, че тези два жанра „оцветяват“ вкусовете ми когато стане дума за дизайн на игри. Отвъд игрането на видео игри готвя доста, пътувам и пиша. Любимият ми начин да прекарам една вечер след работа е да погледам телевизия или да сготвя вечеря със съпругата ми Линда.

Кой е любимият ти жанр настолни игри? Еврота, ролеви, сртатегически …?

Общо взето клоня към стилове игри, които в момента се опитват да създавам.

Коя е играта, която те спечели за хобито?

Dominion вероятно е най-влиятелната игра откъм дизайн, която съм играл. Много ми допада елегантността и разнообразието в нея.

Как се реши да се заемеш с дизайна на игри?

Преди няколко години ме съкратиха от работата ми като програмист на iOS приложения. Реших да започна да се занимавам със собствени приложения. След като няколко години успешно правех собствени приложения дойде Kickstarter бумът и си казах „Мога да се справя с това!“ Останалото е история.

Дизайнът на игри плаща ли сметките или е нужен и друг източник на средства?

Издаването на игри плаща сметките. Не мисля, че бих могъл да се справя само като дизайнер, но плащам заплати на 7 души освен себе си с Level99 Games, така че издаването е добър начин човек да се издържа.

Какво мислят семейството и приятелите ти за това, което правиш?

Семейството ми оценяват това, което правя, но предпочитат по-простите игри, които правя (като NOIR) пред по-сложните такива (като BattleCON). Сестра ми и годеникът й май играят най-много игри измежду другите членове на семейството ми.

Кое предпочиташ – да играеш или да съзадаваш игри?

Май да създавам игри. Играя игри основно с цел да видя какво бих искал да си взема от тях и да включа в собствените ми дизайни 😀

Та значи BattleCON – как се появи той?

Много години работих над бойна игра. BattleCON, който човек може да играе днес е всъщност 15-тото поколение на оригиналната бойна игра с карти, която съзадох. Играта взима доста идеи от Ace of Aces на Алфред Леонарди и серията Бойни Книги “Изгубени Светове“ – системата Скорост/Сила/Арка на поразяване/Предпазване от зашеметяване симулира матрицата за входящи елементи-резултати от тези книги като използва много по-прости правила.

Кой е любимият ти герой от BattleCON от гледна точка на история? А от гледна точка на механика?

Най-вероятно Rexan (от Devastation) от гледна точка на история – харесва ми идеята за персонаж, който е злодей за историята и най-вероятно останалия свят, но е предан герой за хората от собствената му страна. От гледна точка на механика доста ми допада Thessala Three (от Fate). Умението й да си адаптира стила и фактът, че тези ѝ избори имат дългосрочни последствия е доста интересен.

Имаш доста отворен поглед към плейтестването – хората могат просто да се запишат, за да помагат да правите игрите си по-добри. Каква е философията ти зад този избор, като се има предвид, че други компании искат пари за привилегията хора да тестват игрите им?

Виждам мъдростта в това. Хората, които плащат за привилегията да тестват са по-сериозни в това отношение. За нас обаче плейтестването е по-скоро за граденето на общност – да можем да оценим как ще се приемат игрите ни, да получим мнения и идеи от играчите и да дадем на хората малко предварителен поглед към това което предстои.

Има ли проект, който винаги си искал да реализираш, но до момента не си успял? Кой е твоят Моби Дик?

Голямоформатните игри са трудни за мен като дизайнер. Имам няколко наистина големи игри, които все още не са се появили на сцената, но за които мисля често. Основните такива са Millennium Blades (симулатор на CCG) и City States (цивилизационна игра, базирана на карти). Надявам се и двете да могат да видят бял свят догодина обаче.

Имаш ли послание, с което искаш да оставиш читателите ни?

Много оценявам помощта и подкрепата ви в това да правим тези игри реалност. Настолните игри са по презумция недовършени – играчът е последният компонент, който прави всичко останало смислено и съм голям късметлия, че имам толкова приятели, които искат да помагат да правим нашите игри завършени.

Exit mobile version