Site icon Big Box Gamers

Hanabi (с друга тема) – Безплатна игра за принтиране

pic1454316_mdМиналата седмица имах възможността да пробвам една малка абстрактна игричка без особена тема – фоерверки.  Геймплеят на играта няма абсолютно никаква връзка с темата. Компонентите са много малко – няколко токъна и 50 карти с различни цветове и номера. А, да – и някакви гърмящи фоерверки, илюстрирани върху тях. Йей. Всеки играч държи в ръката си няколко карти и целта е в средата на масата да се образуват няколко поредици числа – от едно до пет, като всяка група поредица трябва да е от различен цвят. Ето я и уловката. Нямате право да гледате собствените си карти.

Но пък всички други могат да ви ги гледат и да се опитат да ви подскажат. Освен това имате 8 токъна, които отбелязват броя подсказки. Когато ви свършат токъните, можете да изхвърлите една карта от вашата ръка за да си вземете един токън обратно. Но внимавайте, защото картите са малко и понеже всеки път когато изхвърляте или играете карта, теглите нова карта от тестето. Така играта може доста бързо да свърши.

Няма да навлизам в повече подробности. На пръв поглед Hanabi изглежда твърде елементарна и може да ви върне в онези мрачни времена, в които си мислихте, че 3-5-8 е най-забавната и иновативна игра с карти. Оказа се обаче че на мен много ми хареса, а на съпругата ми дори повече. Не знам за нея, но ще ви кажа защо на МЕН толкова ми допадна.

Първо, Hanabi е кооперативна игра. Когато губите, губите всички. Общо взето можете да загубите ако три пъти сложите на масата грешната карта -поради грешно подсказване или слаба памет(като говорим за памет – внимавайте когато играете с бременна жена…просто казвам). Но играта няма условие за победа. Когато свърши тестето не си казвате – Браво, победихме! Не. Вместо това броите точки. Няма да обяснявам как се смятат точките, но очевидно колкото повече карти има на масата, толкова повече точки имате вие.

Максимума точки е 25(освен ако не играете Divine варианта, тогава е 30). Засега този максимум ми изглежда напълно невъзможен. Играта е трудна. Нека ви кажа, трудна е! Ето заради това ми харесва толкова много – защото има елемент на „рекорд“. След всяка игра си казваш – Ех, можехме поне още една-две точки повече да направим! Винаги искаш повече и повече, което си е лек пристрастяващ момент.

Още на следващия ден, след вечерта, когато цъкахме играта, решихме да си я купим. Знаехме, че е малка и нямаше как да е скъпа. Но в един момент ми присветна, че може да проверим дали пък някой не е направил някаква версия на игричката. Не говоря за пиратстване. Ние сме твърдо против това. Говоря за някаква фен игричка, защото все пак всичко, от което имате нужда са няколко цвята и числа от 1 до 5.

Е, открихме такова нещо и може да се каже, че дори илюстрациите ни допаднаха повече, отколкото тези на оригиналната игра. Е, да, доколкото преди имаше все пак някакво бледо копие на тема, в тази версия -дори и Божидар Димитров не би открил в някоя Созополска гробница заровен какъвто и да е спомен за каквато и да е тема. Абе пълен абсурд е. Но няма защо да ви пука. Играта е страхотна! Опитайте я. Във файла съм прикачил и официални правила, защото там могат да се открият различните цели, към които да се стремите. Успех!

Hanabi_retheme

Exit mobile version