Site icon Big Box Gamers

Grand Tour Europe – Страхотна карта на Европа… и до там.

Скоро получих коментар, че последно време отделям голямо количество внимание на малките и семейни прости игри, които дори никой не е чувал. Взех си поука и затова казвам: Благодаря, старая се! Подготвил съм ви серия от 6 игри на Helvetiq, които за съжаление няма да мога да ви ги изпраскам една след друга, но ще имате честта да ги проследите, спокойно.

Grand Tour Europe е наистина игра, която е тотално неизвестна у нас. Моята мисия е да правя такива игри популярни, ако си струва. Ако си струва…

Играта ме спечели с детската си визия и куиз идеята си, която ми се струваше, че е крайно подходяща за игра на родители с деца. За съжаление, не се получи точно така.

Аз харесвам тривиа игри. Timeline и Terra са ми доста любими игри, защото ги играя с всякакви хора. Не само геймъри. Всъщност, с всякакви различни от геймъри. Тривиа игрите са доста популярен път към мъгълите в настолните игри. Какво по-прекрасно нещо от тривиа игра, която е насочена към деца? Нали?

Grand Tour Europe пристига в голяма и тежка кутия с чудесно илюстрирана карта на Европа. Пристига с големи дървени фигурки, изобразяващи символични места в континента, както и разни други дървени части с добро качество. O, и огромни тестета с карти. Откъм компоненти, всичко изглеждаше на високо ниво.

Откъм идея – също. На подобен принцип на Terra, тесте с карти се слага в малък джоб и се чете въпрос, на който всички се стараят да отговорят. Който познае си движи фигурката (дървена количка) из картата на Европа. Целта е количката да минава през различни държави и да обира предварително, и на случаен принцип, поставени фигурки (дават много точки), пулчета (със случаен брой точки на обратната страна), както и маркери, които ви позволяват да теглите от тесте със специални умения.

Въпросите са два вида. Нормален и за скорост. Всеки, който отговори на нормален въпрос може да се придвижи с едно поле. Wсеки, който отговори на въпрос за време, в зависимост кой по ред е отговорил може да се движи с различна брой полета. След като се вземат всички възможни пулчета и фигурки от картата свършва руна. После отново на случаен принцип се нареждат нови. Така общо три рунда.

Всичко звучи лесно и достъпно, но играта има два основни проблема, които правят играта почти безсмислена. Тъжното е, че и двата можеха да бъдат доизмислени и играта да бъде доста добър метод да научите децата си за разен европейски стъф.

Първо, самият факт, че колата ви се движи само с едно поле прави играта придвидима и адски скучна. Картата на Европа е голяма и рядко ще се състезавате за една и съща фигурка. Ако сте на разстояние 4 от дадена фигурка, а другите са на повече от десет, шансът другите да се докопат до нея е минимален. Затова в някои ситуации, играта може да се превърне в досадно чакане просто да свърши. Да, от време на време можете да се състезавате с някого за някое друго пулче, но самите пулчета са толкова много в началото, че вероятно всеки ще тръгне нанякъде и ще си обира на спокойствие и на самота. Можете да кажете – чакай, това е детска игра, по-добре е да няма конфликт. Така е, но щеше да е още по-добре да има вариант за избор, мислене, логика и най-вече – забава. Айде сега, отдавна минахме ерата на Не се сърди, човече.

Вторият, и основен проблем, са невероятно досадните карти, с които избирате отговорите си. Всеки играч има огромно тесте с карти – всяка карта е с различен флаг и име на държава. Когато ви се зададе въпрос, вие играете карта (или карти, зависи от въпроса) с лицето надолу. Ако е за бързина, може да ви се наложи да преминавате през всички възможни държави на Европа. Всеки ход, това предсатавлява досадно ровене, разхвърляне, бърникане… Можеше да се реши, като се използва някакъв борд и паравани или нещо подобно. Ефектът щеше да е същия, но методиката по-практична и използваема.

Има още едно нещо, което е доста хитро на идея, но е адски непрактично. Всички държави и столици по борда и картите са написани на съответния език. Това е доста яко, като хрумка, но всъщност когато търсите държава и не познавате езика й, то трябва със сигурност да познавате нейния флаг. Това е по-скоро фрустриращо, отколкото трудно.

Има още една малка досадка… Какво? Мислихте, че съм свършил? Играта е “Multilanguage” версия. Пристига с правила на 4 езика. Това е супер, но… Картите с въпросите са също на 4 езика. Интересно, нали? Само че и четирите езика са на всяка карта!! Картите са двустранни. От всяка страна има написан въпроса на два езика, с противоположна вертикалност. Няма да ви описвам колко е, пак ще използвам тази дума, „досадно“ да нагласям картите на английски, след като се разпилеят. А и много пъти виждах отговора преди да сложа картите в чашката…

Заключение

Какво да ви кажа? Зле е положението. Grand Tour Europe има чудесно намерение да бъде прекрасно учебно занимание на родители и деца. Има даже съвсем не лоши компоненти и илюстрации. Всъщност, и някои идеи са читави. Проблемите, за съжаление, са толкова сериозни, че превръщат играта в неиграемо начинание. Бих ви препоръчал да избягвате тази игра, но ако вече я притежавате не е толкова зле. Бихте могли да използвате борда за географско обучение на вашите деца. Можете дори и вие да се образовате, защото доста от въпросите са дори непредполагаеми. Не искам да ритам в бъбреците някой, който вече лежи на земята, така че ще свърша дотук. Не. Играта не е добра.

ПЛЮСОВЕ:

МИНУСИ:

Ако си мислите, че може и да съм твърде афектиран и играта всъщност може да се окаже доста добра ви препоръчвам да поогледате сайта на производителите. Може и да сте прави.

Helvetiq

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Exit mobile version