Site icon Big Box Gamers

Ghost Stories – плюс Чък Ориз

 

1.  Историята

Ghost Stories e кооперативна игра за от един до четири човека, издадена през 2008 година от Repos Production.  Играта е направена в тъмен ориенталски стил, който на мен лично много ми допада.  Като споменавам тъмен, бих искал да кажа, че на кутията е написано, че играта е подходяща за деца над 12 години. Това според мен е доста правилно тъй като някой от рисунките на картите не са най-подходящи за по-малки.

Играчите влизат в ролята на четири (или по малко) Таоистки монаси, които се опитват да унищожат зли призраци. Злите призраци, водени от Ву-Фенг, яростно се опитват да унищожат вашето село. За да спечилите играта трябва да успеете да победите всички въплащения на Ву-Фенг (едно или няколко)… преди от селото да е останало ..нищо.

2.  Компоненти

Както казах играта е направена в ориенталски стил и всичките компоненти на играта лъхат на това. Играта съдържа 65 карти, около 60 токена, 4 малки борда на героите, 9 плочки на селището, 15 фигурки, и 5 зара – не толкова много неща които напълно спокойно се събират в кутията, че и извън нея ако решите да я носите някъде – на планина или пикник примерно.

Първото нещо което ми направи силно впечатление бяха рисунките на картите. С удоволствие дори и сега след няколко десетки  игри ги разглеждам само защото са наистина великолепни. От друга страна картите се огъват и износват доста лесно, и след няколко игри реших да не отлагам повече закупуването на протектори,  което се оказа не толкова лесно нещо, тъй като са с малко по-странен формат . Аз си купих от зелените  Standard American 56×87 MM протектори нa FFG, но не пасват точно и са малко по-големи.

Големият минус (и може би единствен) на играта, поне в моята, са заровете.  Още при отварянето забелязах, че трите Тао зара лепнат, дори се бяха залепили един за друг. Доста се помъчих да ги оправя, но неуспешно и след няколко отлепвания страните им започнаха да се олющват. Заровете са нормални като на всяка страна има цвят, така че не е проблем да си поиграте и да си ги боядисате ако ви се падне такова издание. Прочетох също, в BGG, че производителят бил наясно с този проблем и изпращат нови зарове стига да им пишеш, от което мисля да се възползвам в най-скоро време.

Тук искам да спомена и книжката с правилата. Книжката е доста малка и е не повече от 10-12 страници (доста малък формат). Аз лично бях запознат с правилата на играта преди да си я купя, но бях чувал, че книжката е написана доста объркващо. Е прави са били хората. Прочетох първите две страници и нямах идея за какво става дума. По-скоро объркващото е, че директно използват терминология от играта, тъй като компонентите си имат различни имена (Ин-Ян токени, Тао Токен, Специален Тао зар, Зар на Проклятията, Чи токен, Неутрален токен за сила, Будистки фигурки и тн.) След като свикнете с тях разбирането на правилата в книжката е доооста по лесно. Както казах книжката е малка и това не е трудно.

 

 

3.  Правилата

В началото на играта 9-те плочки на селището се нареждат на случаен принцип в формата на квадрат (3×3).  Това е селището, и всяка плочка представлява локация от него – гробище, чайна, будистки храм и тн.  Всяка локация има бонус, който играчите могат да използват ако решат да поиксат помощ от селяните.  4-те малки борда на героите се нареждат по краищата на този квадрат, и всеки си избира по един борд и взема фигурка на монах с цвета на вашият борд.

На борда е написано какво специално умение има вашият герой. Много е хубава идеята, че всеки от четирите борда има 2 страни и различни умения които може да изпозлвате в различните игри.  Размешват се картите с призраците като вътре се слага едно или повече въплащения на Ву-Фенг. Всеки един играч, в неговият ход тегли по една карта от тестето с призраци и го поставя на бордът съответстващ на цвета на призракът(черните се поставят къдете прецените).

От тук нататък с помощта на заровете, токените, селяните, специалните умения и тн. призраците могат да бъдат унищожавани, като не всички призраци стоят и чакат да дойдете до тях, а могат да нападат селището директно или да слагат проклятие на цялата група (да ви лишават от токени, да вземат единия или повече от трите тао зара, и други неприятни неща).

 

4.  Играта

Играта изобщо не е сложна, дори е една от най –лесните игри които притежавам стига да свикнете да изпозлвате специалните умения на играчите  и на локациите в селището. Отнема 1-2 игри време да свикнете с всички символи на заровете, и на плочките, но след това може да забравите за книжката с правилата. От друга страна, играта не е от най-лесните за побеждаване. Има един начин да спечелите, но няколко да загубите. Също така има няколко нива на трудност които правят играта значително по –трудна (дори невъзможна ), но и по-интересна.

Повечето игри на Ghost Stories, които съм играл са били соло. Не си спомням игра в която да не съм се забавлявал, и да съм бързал да приключа за да правя нещо друго. Тъй като се играе доста бързо (~20 мин.) по скоро бързам за да мога да започна следващата игра. Особенно ясно си спомням как като спря тока в къщи изобщо не се зацеремоних да отворя Ghost Stories, малко тематично, и да изиграем 2-3 игри със съквартирантите.

Кооперативно, играта е също толкова забавна колкото и соло, но и отнема малко повече време (~30-40min) Изчакването на ходовете на другите играчи никога не е проблем, тъй като нещата се развиват доста бързо. Аз съм играл както с един, двама, така и с трима  играчи и винаги след краят на първата игра (по принцип неуспешна) веднага се нарежда втората. Става голямо обсъждане кой какво да направи и има доста начини играчите да си помагат. Тук, няма как да не засега и темата за Алфа геймърът – т.е. един от играчите да казва на другите какво да правят. Аз лично не съм усещал такъв проблем, особенно с хора които имат 1-2 игри зад гърба си.

Шансът играе голяма роля в Ghost Stories, и това е нещо което не се нрави на всички. Трите Тао зара играят главна роля за побеждаването на призраците, но има начини да не разчитате изцяло на тях или да модифицирате резултатът от тях, със специални умения или различни токени. Случвало се е много пъти да планираме нещо и следващият ход новите призраци тотално да ни объркат плановете. Нещата могат да отидат от много добре към много трагично в разстояние на един два хода. Винаги трябва да се мисли с 1-2 хода напред за да е успешна играта, особенно във по големите трудности, като някога каквото и да направиш няма как да оцелеете.

Също голям плюс е, че самата игра не съдържа никакъв текст и може да се играе както с по-малки (12+) така и с хора които не разбират чужди езици.

5.  Заключение

Това е една от най-добрите игри които притежавам, интересна както за мен така и за хората около мен. Лесна за разбиране, бърза, но и в същото време трудна за побеждаване- перфектната комбинация както за соло така и за кооп. Не бих се разделил с нея. На някой хора не им допада това, че шансът играе такава голяма роля – тегленето на нови призраци, хвърлянето на заровете и тн., но аз го приемам като част от играта и отдавна съм разбрал, че няма как да се печели всяка игра… или половината от игрите.  Все пак, ако е твърде трудно винаги може да намалите трудността.  В заключение искам да добавя, че това е must-play игра за всички които харесват соло и кооп настолни игри.

 

Плюсове

Минуси

Exit mobile version