Site icon Big Box Gamers

Franky Reloaded и седемте му разширения!

Мисля си, че времето на класическите игри със зарове тип „пушурлък“ (изпитай си късмета) отминава с бързи темпове. Основно това се дължи на претрупания пазар от подобни игри, на чийто връх на популярността се е изкачила Zombie Dice. Аз винаги съм откривал всички подобни игри за привлекателни, но чарът им бързо се е изчерпвал. Това, за щастие, е предвидено от немската компания Fantasticher Raum, която е наблегнала предимно на преиграваемост… с всичките си 7 разширения.

Преди да преминем към тях, нека всъщност ви кажа, че това е една дооста прилична и бърза филър игричка. Правилата се обясняват не по-сложно от всяка друга подобнотия, а ходовете са динамични и интуитивни. Разбира се, ако сте играли подобни игри, знаете, че понеже няма никакво взаимодействие между играчите, с колкото по-малко хора играете, толкова по-добре.

Заровете са специално изработени за играта, те са с отлично качество и най-вече с тематичен арт. В играта вие строите чудовището на Франкенщайн (или по-скоро чудовищАТА), което в този случай се нарича Франки.

Всеки от осемте базови зара съдържа следните страни:

По време на вашия ход вие хвърляте всички 8 зара и задължително трябва да запазите поне един. Всеки завършен зелен или лилав Франки (с една глава и едно тяло) плюс ток дава една точка. Ако сте запазили червени Франкита сега е моментът да бъдат хвърлени наново. Ако в този момент се падне ТОК, тогава получавате две точки. Ако е нещо друго, съжалявам, червеният Франки не може да бъде „запален“.

Както виждате, пушурлък елементът е най-вече застъпен с тези червени Франкита. Те дават най-много точки, но и са най-рисковани, все пак шансът е едно към шест.

И… на практика това е играта. Дори и да не слагате нито едно разширение, мисля че ще получите едно десетина минутно запълване на времето или неангажиращо убивовремие на терасата, докато си лафите.

Но! От компанията са решили да ви осигурят още 7 разширения, за повечето от които ви е нужен обикновен зар от магазина и правила, които можете да си дръпнете от сайта безплатно. Така че това са напълно фрий допълнителни усилия от Fantasticher Raum. Направо… фантастише усилия! … добре няма повече да хуморясвам.

Разширенията

Тези разширения могат да се играят поотделно, но можете и да добавяте колко си искате от тях в базовата игра. Единственото условие е да не надвишавате 13 зара. Всяко едно може да си взаимодейства по определен начин с останалите, но това си го пише в описанията, така че няма да получите сериозна конфузия.

Blue Eyes

За целта ви трябва един обикновен шест стенен зар (син – за по-голяма тематичност). Това е може би любимото ми разширение. В базовата игра, нужните точки за победа са 12, в тази версия са 24. Този зар се хвърля с останалите зарове. Когато го запазите, ако в края на хода си спечелите толкова точки, колкото показва зара, вие ги удвоявате! Това увеличава пушурлък елементът при червените Франкита и дава допълнително лек блясък на иначе стандартната игра със зарове.

Red Eyes

За това разширение отново ви е нужен стандартен шест стенен, по оригинал – червен зар. Това е по-скоро ограничаващо разширение. Играе се по подобен на предното разширение начин. Зарът пак се хвърля като стандартен зар. В края на хода, можете да използвате толкова червени Франкита колкото показва червения зар. Това е. Това разширение не ми е фаворит и не мисля, че внася кой знае колко в цялостния геймплей, но ако е вашата чаша чудовищен чай, защо пък не.

Thunder Storm

За тази цел ви трябва стандартен десет стенен зар, по препоръка – жълт. В случая се ползва за числата от 0 до 9. Зарът отново се хвърля заедно с останалите зарове, но трябва да се отдели преди последното хвърляне. Ако не го направите по време на хода си, а го оставите до край, тогава губите целия си ход. Ако го направите по време на хода си, с него отделяте и толкова Франки зарове, колкото показва зарът. В края на хода си хвърляте тези Франки зарове и всяко завършено лилаво или зелено Франки (тяло + глава + ток), което се получи ще даде толкова точки, колкото показва зарът. Звучи сложно, но всъщност не е. Това разширение откривам за сравнително оригинално и въпреки, че не бих играл всеки път с него, мисля че е чудесно допълнение, което може да се вкара в базовата игра, ако е само то – тоест, без друго разширение.

Sexy Six

За това разширение ви трябва 12 стенен зар, по препоръка – розов. В това разширение има мааалко повечко правила, които може и да не се запомнят от една-две игри, но след това ще си ги помните като шестте пръста на едната ръка. Зарът отново може да се отделя като стандартен зар. В края на хода си, получавате толкова точки, колкото показва този зар, но само ако сте изпълнили определено условие.

Dead End

Нужен ви е обикновен 6 стенен зар, въпреки че ако си купите разширението, вместо единица ще получите череп и кости върху зара.

Този зар се хвърля заедно с останалите, но никога не се заделя. Целта на зара е да определи колко зара от Франкитата могат да бъдат заделени определен рунд (0-6). Ако се падне 0 (или ако играете със стандартен зар – 1), тогава, за да продължите трябва да заделите зар от разширение. Ако нямате такъв, ходът ви свършва мигновено и се гледат заделените ви зарове до този момент.

Dead End доста ми допада и мисля че е едно от най-добрите „комбинативни“ разширения. Според мен се връзва най-добре, когато в играта има поне още две-три други разширения. Особено много си отива с „очните“ и Thunderstorm.

Crazy Nine

Това разширение добавя още един стандартен Франки зар, така че ако ви харесва как звучи, най-добре е да си купите разширението. Всъщност, това разширение добавя само едно правило. Понеже заровете вече са 9, ако в края на хода си сте успели да съберете три Франкита (лилави или зелени) – глава, тяло и ток, тогава получавате 9 допълнителни точки.

В това разширение също се добавят и правила за турнирна игра, но тях можете да си ги видите на сайта на производителите, а и можете да си ги цъкате и без Crazy Nine.

Tally List

За това разширение се ползва отново специално изработен зар, въпреки че по идея той показва от едно до шест, така че на практика можете да ползвате и стандартен. Зарът отново се хвърля като останалите и отново може да се задели по време на хода.

Всичко, което прави е да определи колко точки дават червените Франкита.

Това е малко странно разширение. От една страна вкарва огрооомно количество шанс без никакъв риск, защото вие просто се стремите да хвърлите колкото се може по-голямо число. От друга страна, ако хвърлите високо число, бихте искали да имате повече червени Франкита в края на хода си, за да можете да отбележите зилион точки. Което значи повече борба и поемане на риск тях. На теория, ако даже играете с Crazy Nine разширението, бихте могли да отбележите 54 точки за един ход! Браблуааа?!!?!

Не ми е фаворит, но бих цъкал с Tally List от време на време.

Заключение

Това ревю се получи доста по-дълго, отколкото би трябвало да бъде едно ревю на подобна игра, но от друга страна, мисля че разширенията си имаха нужда от показване. В основата си, Франки е супер стандартна „пушурлък“ игра със зарове, но ако добавите едно-две разширения, играта добива свежест, която малко подобни игри имат. Ако пък вбльоцнете още няколко – това си става хит сред филърите. Да, ако не харесвате този тип игри, едва ли разнообразието би ви променило мнението. Освен това, негласното правило, че тези игри се играят с двама-трима играчи макс си е налице.

Наистина, няма какво повече да кажа. Играта няма дълбочина, но пък има вариации. Не ни предлага нищо ново, но си е… фън. Да, това е. Просто фън. Едва ли ще я помним след две-три години, но сега си е сега. Що пък да не пореролваме малко.

ПЛЮСОВЕ:

МИНУСИ

Ако все пак ви е харесало как звучи това дребно непретенциозно заглавие, можете да поразцъкате из сайта на производителите.

Franky Reloaded

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

 

Exit mobile version