Site icon Big Box Gamers

Любими игри, които ни карат да обръщаме масата

Преди да започнем с предложенията трябва да кажа – ние не подкрепяме агресията и особено насилието в настолните игри – нито над хората, нито над мебелите, нито над игрите! Има доста игри, които са построени по такъв начин, че могат да ни изкарат от кожата. Понеже ние сме сравнително цивилизовани хора, много рядко обръщаме масата. Не мисля и че съм срещал буквално обръщане на маса, но пък и моята маса е доста тежка, а и гостите ми знаят, че ако вдигат твърде много шум ще бъдат моментално екстрадирани да приспиват те децата! Да, не сме обръщали маси… физически, но много пъти сме си го представяли. И това е толкова удовлетворяващо чувство. Сега ще говорим точно за такива игри, но преди всичко, това са игри, които много харесваме и даже ви препоръчваме!


Деян Георгиев ‘BigBoxGamer’ препоръчва:

Summoner Wars

Summoner Wars беше в моите топ 20 любими игри на всички времена. Това се промени след като я поиграх още малко наскоро – предимно на телефона. Това мнение не е само от телефона, играл съм я достатъчно и на живо. Дори и до скоро я имах в колекцията, но… тоя пуст зар!

Summoner Wars е популярна картова игра, в която група фентъзи същества трепят друга група фентъзи същества. Когато едното същество се озове срещу друго то удря обикновено на 3,4,5,6, но понякога може и да се промени това. По принцип нямам нищо против късмета и заровете в игрите, но Summoner Wars е сериозна тактическа игра със силно засилен стратегически елемент. Тоест, играта награждава мисленето и добре планираните ходове. Да… обаче колкото и да планирате, най-после всичко да се изпълни и всичко, което трябва да направите е само да хвърлиш повече от две… БАМ! Едно!

Не ме разбирайте погрешна, мисля че играта е отлична, просто на мен този зар ми разказа играта. Щом дори си затрих и версията за телефона (за която бях купил всички фракции), а на телефона имам предостатъчно място… Ако някой ме покани да я играя бих цъкал, защото Summoner Wars е супер, но… по-добре този човек да е заковал здраво масата, на която ще играем, защото нищо не гарантирам.

Може да закупите играта от:BoardGames.bgBigBag.bg


Георги Димитров ‘BigBoxSharki’ препоръчва: 

Discworld: Ankh-Morpork

До сега поне два пъти съм ви препоръчвал Света на Диска, но до сега винаги е било за добро. Днес ще разберете и с какво може да ви ядоса тази игра.

Discworld e е игра, която се развива в легендарния свят на Тери Пратчет. В нея всеки играч има тайна роля и тайна цел, свързана с неговата роля. Много е важно по време на игра съперниците ви да не разберат каква е ролята ви, защото тогава много лесно ще ви пречат да спечелите. Ако успеете да ги заблудите до края, всичко е чудесно. Проблемът идва, когато разберат и видят колко близо са ви допуснали до победата. В този момент обикновено всички се обединяват срещу вас и съсипват всичко, което сте градили 10 хода до сега. Случвало ми се е и повяравйте иска ви се да обърнете масата на главите им в такъв момент. Въпреки това… какво да ви кажа – това е страхотна игра! Можете да прочетете ревюто ми, като кликнете на бутона отдолу. 

Ревю: Ревю 

Може да закупите играта от:Paladium GamesBoardGames.bgBigBag.bg


Цонко Цонев ‘BigBoxLan’ препоръчва:

Alien Frontiers

Аз попринцип съм спокоен човек и рядко игри могат да ме накарат да обърна масата. Не харесвам и ме дразнят дълги игри, в които случайността играе голяма роля – ако са кратки и забавни нямам проблем с това. Не ми допадат също и игри, които поощряват да се напада играча, който е най-назад (дори и да не съм аз това) и без това – смятам, че всички играчи трябва да се забавляват от играта.
Тук обаче не става въпрос за игри, които не харесвам и не бих играл, а за такава която харесвам. Има случаи, в които почти ме карат да изляза от релси. Такава е играта Alien Frontiers. Вярно е, че играта предоставя възможности да манипулирате заровете си и да ги използвате за други полезни неща дори да не можете да вземете това, което най-много ви трябва, но все пак в началото обикновено няма достъп до такава карта.

Следната хипотетична ситуация – в началото е много важно да си купите 4-ти кораб (зар), но трябва да хвърлите двойка с 3-те си зара за целта. Обаче четири хода по ред не хвърляте двойка, наличните карти с извънземни технологии не са интересни и не предоставят възможност за манипулиране на заровете. Следователно, запасявате ресурси за следващите ходове, когато все ще хвърлите подходящи зарове. Обаче познайте какво – някой друг хвърля три поредни и може да открадне 4 ресурса от играч по избор и тъй като вие имате най-много и добри ресурси краде от вас. Това става 2-3 пъти. След това най-накрая имате ресурсите и хвърляте двойка – но местата за получаване на нов кораб са заети от другите играчи, които купуват вече 2-рия и третия си зар, а вие сте на нулата. Е, няма ли да искате да обърнете масата.

Все пак тази ситуация не се случва често и затова харесвам играта. Но има и други неща които може да ви изнервят – във втората част на поставяне на колониите – все ще се намери някой да се заяде и да иска точката и бонуса от района, в който вие имате колония, въпреки че друг играч е с повече точки и вероятно ще спечели. А пък ако вие сте напред, веднага всички други ще се погрижат да останете последен. Въпреки тези понякога дразнещи „хипотетични“ ситуации, играта е с отлични механики, интерактивна и забавна, а и понякога е добре да има за какво да се поядосате един на друг, разбира се само в рамките на играта.

Може да закупите играта от:BoardGames.bg

Иван Иванов ‘BigBoxWolfyy’ препоръчва:

Cosmic Encounter

Обръщането на маси е характерна форма на протест срещу математическите несправедливости. Зарчета, тестета с карти, вадене на токъни от торбички – все неща, които ни поставят в ръцете на статистиката. В Cosmic Encounter обаче няма да обръщате маси заради неудовлетворено математическо очакване. Тук целта е по-различна – да прецените траекторията на летящата маса, така че да удари някой от вашите опоненти. Cosmic Еncounter е нечестна игра. С правилата си тя подстрекава възможно най-долните изпълнения, като най-елитно е те да ти се случат точно един ход преди гениалния ти план да сработи и да спечелиш играта.
На пръв поглед това е лека тактическа игра, която разчита на дипломация между играчите и комбинации между многото карти и умения. Картите и уменията обаче са странни (някои от тях не са счупени – просто странни). Едно от уменията може да накара друг играч да загуби карта понеже не се обръща достатъчно учтиво към останалите: „Госпожице, бихте ли одобрили да ви нападна с моята звездна флота!“ Представете си сега, че заради това губите най-важната карта за плана ви! Някъде в огромното тесте карти може да има такава, която позволява на някой директно да си смени мястото с друг играч. Да, това може да стане точно преди хода той/тя да спечели!


Отделните раси имат най-разнообразни умения. Изрично е да казвам, че някои са десетки пъти по-добри от останалите. Ако поради някакво нещастно стечение наобстоятелствата ви се падне някоя от по-счупените фракции, очаквайте постоянни атаки срещу вас. Обикновено останалите ще са солидарни, че вие сте заплаха на световния мир и срещу вас ще тръгват цели кръстоносни походи. Познайте кой ще бъде и мишената за всички target гадости.
Cosmic Encounter понякога може да се превърне в изпитание за търпението на всеки. Измамно простите правила я правят наглед добър gateway вариант за много прохождащи в хобито геймъри. Е, това е вероятно ще им е първата и последната им игра (особено ако играят срещу ветерани). Това е игра за безсърдечни гадняри… (което е впрочем е добра идея за друга класация…)

Подробно ревю на Cosmic Encounter:Ревю 

Може да закупите играта от:BoardGames.bgBigBag.bg


Това бяха нашите предложения за любими игри, които ни карат да обръщаме масата, а ако вие искате да ни помогнете, можете също да напишете вашите предложения в коментарите. Също така, не забравяйте да гласувате в анкетата вдясно на екрана – какво да ви препоръчаме другата седмица! Ако ви е харесала тази статия и като цяло нашия сайт, моля да ни подкрепите! А ние ще ви благодарим с подарък – игра! Дарение за сайта

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Exit mobile version