Site icon Big Box Gamers

Elo Darkness – Ето така се прави първа игра!

Мобите така и не можаха да влязат под кожата ми. Играл съм DOTA и League of legends. Отделил съм някакви десетки часове и съм запознат с тук-там културата на играта, но просто когато първата DOTA излезе, с нея се появи и ENFO мода, който много повече ме интригуваше. Ако се интересувате от тематична ENFO настолна игра, ви препоръчвам да разгледате ревюто ми на Portal of Morth.

Elo Darkness е изпълнена с гийкщина, нърдщина, ело доркщина и каквото още маниатщина си измислите. Това е безпардонна геймърска игра, която има за цел да ви потопи дълбоко във всичко що е ДОТА и най-вече в принципи на дуелни картове игри, чиито комбо приоритети ще експлодират в главата ви.

Elo Darkness пристига в тежък 4 килограмов ковчег… поне deluxe версията. Нормалната версия няма книга с илюстрации и история на всеки един от персонажите и най-вече – няма фигурки. Според мен, фигурките не са абсолютно нужни, защото играта по голямата дъска в средата на масата е сравнително фиктивна. Основната игра се опира на вашите умения да управлявате малката си ръка от карти и да знаете кога трябва да поемате рискове и кога да се оттеглите.

Най-големият недостатък на Elo Darkness е липсата на какъвто и да е органайзер/инсърт. Играта има различни видове тестета, различни герои и всякакви други бонус карти, които ще трябва да отделяте в различни пликчета, за да не ви отнеме 30 минути сетъпа.

Да, такова нещо няма.

И дори да ползвате пликчета, без инсърт, сетъпа е мъка. Особено, когато това е игра, в която си създавате цялото тесте от карти преди началото на играта.

Elo Darkness се продава като игра за от двама до четирима. Дори дъската е двустранна – от едната страна е за двама, а от другата за четири. Имах огромна надежда геймплеят да работи за четирима, но имаше огромни проблеми, основно свързани с неяснота в правилата. Но дори и да бяха обяснени добре, това не променя факта, че единият играч може просто да играе с двете тестета. Не. Не работи. Това си е игра за двама.

И като игра за двама Elo Darkness е извънредно отлична. Не мога да повярвам, че това е първата игра на двамата дизайнери – Tommaso Mondadori и Alberto Parisi. Геймплеят е интуитивен и изчистен до перфектност, а разнообразието е извън всякакви разумни граници.

Както всяка класическа МОБА игра, тук се сбиват два отбора от герои в битка 5 на 5. В началото на играта играчите избират героите си по драфт система, като всеки герой пристига с пет уникални за него карти (три стандартни умения (еднакви) и две Ultimate(еднакви)). В кутията има цели 50 героя! Да, те са от 5 различни класа по 10, но комбинациите са извънземни и базовият Smash Up не може да стъпи и на малкия пръст на това разнообразие.

Освен тези пет героя обаче (25 карти), в тестето си слагате още 15 карти от огромно количество общи карти. Тук идва връткавата част – трябва добре да познавате играта, за да можете да си построите тесте от 40 карти. За целта има стартови тестета, с които можете да поизиграете една-две игри, за да се чувствате удобно.

Аз не съм голям картов играч, но се изумих колко лесно се запомнят картите, въпреки разнообразните им умения. Мисля, че това се дължи на ясно описаните текстове и изчистените посоки, в които те завиват. Под това имам предвид, че няма хаотичност в уменията. Всяко действие е свързано с определена концепция от играта и ако искате да си изградите стратегия, можете да избирате определен вид карти, които са очевидни на пръв поглед.

С други думи – граденето на собствено тесте е по-скоро забавно, отколкото задължителен труд.

О, забравих ли да кажа, че в играта има и предмети? О, да. Има куп от предмети за всеки клас, които също се избират в началото на играта и в процес на геймплея ще можете да си ги купувате, че дори и да подобрявате.

След като всеки играч е направил собствено тесте от 40 карти и още едно от предмети, започва битката.

В играта има 3 ленти, по които ще се биете. Целта е да избутате до края поне на една от тях. Ако твърде много се движите назад-напред, има и брой рундове, които да ви ограничат.

По всяка лента има няколко кули, които чупите по пътя си. Всяко разрушаване на кулата ви носи бонуси, но тази механика върши и още една функция, която придвижва играта напред. Ако на терена няма кула, то това поле се прескача. Така вече движението по картата ще е още по-лесно.

В началото на рунда има „farming” фаза, в която играчите могат да изхвърлят карти с герои от ръката си, за да вземат специалния „farming” бонус на самата карта. Той е или пари, или карти. Jungler картите ви позволяват да правите засади, ако ги изхвърлите сега. Тоест – дават бонуси по време на битка. Всеки изхвърлен герой му вдига нивото по специален трак. Изглежда примамливо да изхвърляте герои за бонуси, но внимавайте – изхвърлените карти трудно се връщат в ръката ви, освен ако нямате такива умения. Да, ако ви свърши тестето, всички карти се връщат, но в Elo Darkness рядко ще ви свърша цялото тесте.

В следващата фаза, всеки играч избира дали ще се отдръпне от една от лентите за сметка на другите. Това често ще се случва, защото едва ли ще имате ресурсите да се биете на три фронта, а и получавате бонусче – теглене на така нужна карта.

Следващата фаза е същинската игра. До този момент вие сте се подготвяли за бой, време е шамарите да започнат.

Всеки играч или играе карта на съответната лента или пасува. Всяка карта има както специално умение, така и стойност на влияние. След като и двамата играчи пасуват се гледа кой води във влиянието. Спокойно, и това лесно се следи – има си специален трак.

Ако водите с прекалено много, ще имате възможност да убиете някой от героите на другия играч, което значи, че този герой няма да може да се ползва следващия рунд.

Цялата интрига в играта се основава на уменията на героите и съпорт картите. Има известен „пушурлък“ момент с това кога точно да играете картата и на коя лента, защото картите се комбинират по всякакви завързани начини. Вашата цел е да развържете възела от комбота и да начупите кулите до базата на продивника.

В играта има още множество правила и детайли, които обаче се връзват по чудесен начин както с темата, така и с останалия геймплей. Всичко, което трябва да знаете е, че…

Заключение

Elo Darkness е гениална игра. И това не са просто думи. Личи си огромните труд и любов хвърлени по играта. Механиките са изчистени и работят в перфектен унисон една с друга. Картите са с отлично качество, а артът е зашеметителен!

Ако се кефите на МОБА, това е вашата игра, но трябва да имате предвид, че с четири играчи, Elo Darkness не струва. Това си е основно дуелна игра.

Освен това, не очаквайте огромно количество фигурки, зарове и млатене, подобно на Rum and Bones. Тук получавате изключително дълбока и стратегическа игра с карти, която така се е случило, че ползва и дъска. С други думи – Elo Darkness би била особено вкусна за картовите играчи.

ПЛЮСОВЕ:

МИНУСИ:

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Exit mobile version