Site icon Big Box Gamers

Dungeon! – класика!

dungeon

 

 

1. Малко предистория

Dungeon! е една доста стара игра. Нейното първо издание датира от 1975 година и е разпространявано от TSR. От тогава до днес има вече 5 издания, като последното 5-то издание излиза през 2012 и е дело на WotC (Wizards of the Coast). През различните си издания, играта е претърпявала козметични изменения, но основната идея и геймплей се запазват. В това ревю ще разгледаме последното издание на играта от 2012 година.

 

2. Компоненти

    Както се вижда играта е без миниатюри, което обяснява защо е с толкова ниска цена. Всички компоненти на играта са направени от картон. Играта съдържа:
    Качеството на компонентите е задоволяващо. Игралното поле е подкрепено от дебел картон с предвидени места за сгъване на дъската. Картите с чудовищата, съкровищата и магиите не са много големи, което спестява място по масата, но и също така предлагат чудесен арт по тях. Стойките и героите идват с готин арт и тематични цветове, чрез които лесно може да се определи от далече какъв клас е героят.
3. Геймплей
    Играта е предвидена от 1 до 8 човека, но по моя лична преценка играта се играе най-плавно до 5-6 човека. Играта предлага 4 класа за игра – воин, клерик, крадец и магьосник, като за всеки клас са предвидени мъжки и женски персонаж.
3.1 Цел на играта
    Всеки герой влиза в тъмницата, бие се с чудовища и събира съкровища. Като събере нужното количество злато, героя трябва да излезе от тъмницата.
3.2 Тъмницата
    Тъмницата е разделена на 6 нива. Всяко нито на тъмницата е оцветено с различен цвят върху игралното поле, така че да е по-ясно къде е по-опасно и къде не.
3.3 Бойната система
    Чудовищата се разделят на тестета по нивата на тъмницата. На всяка карта са показани стойностите за победа на чудовището спрямо всеки клас или магия. Битката се реализира чрез 2-та зара предоставени в кутията. Играчът хвърля двата зара, събира резултатите им, прибавя бонуси от други карти и ако полученото число е колкото стойността на картата за този клас или над тази стойност, то чудовището е победено и играчът може да си вземе награда – съкровище от тестето за съответното ниво. Ако героят хвърли по-малко от стойността, то тогава пак се хвърлят двата зара и се проверява какво наказание трябва да понесе героя.
4. Правилата или на кратко какво прави всеки играч
    По времето на своя ход, играчът може да се премести до максимум 5 полета по дъската и ако след преместването се намира в помещение, то ако:
  • в помещението вече има чудовище, то играчът се бие с него
  • ако в помещението има тоукен с надгробна плоча, то чудовището в това помещение е вече победено (няма чудовище вече в помещението)
  • ако помещението е празно (няма тоукен или вече не е разкрито чудовище) то играчът е длъжен да изтегли чудовище и да се бие с него. Вместо чудовища понякога може да се падне капан, а за награда вместо злато понякога може да се падне предмет който да ви дава някакъв бонус
    Ако играчът победи чудовището, то той тегли своята награда и слага тоукен с надгробна плоча в помещението в което се е бил, ако героят не е успял да победи, то той хвърля заровете отново и проверява какво наказание трябва да понесе (табличката с наказанията се намира на единият от краищата на игралното поле). След това идва ред на другия играч да играе своя ход.
5. Обобщение (плюсове и минуси)
Плюсове:
  • играта не е много сложна, правилата са ясно написани, подходяща е както за малки, така и за големи
  • не отнема много време (около час)
  • компонентите са задоволителни, спрямо цената на играта и предлагат невероятен арт
  • ако търсите семейна игра, то това е добър вариант
Минуси:
  • самата „конструкция“ на героите и стойките им не е толкова стабилна, често героя може да минава от право в легнало положение 🙂
  • след дълга игра, полето става претрупано с тоукенчета и ако заровете се хвърлят върху полето, то има шанс някое „гробче“ да избяга от помещението си
  • не винаги се падат желаните зарове 🙂
Exit mobile version